De ce oamenii inteligenți nu sunt fericiți?

Ai auzit vreodată că oamenii inteligenți nu sunt fericiți? Acesta pare a fi un paradox. Nu ar trebui ca persoanele deștepte să facă alegerile care le măresc satisfacțiile în viață?
Literatura academică ne indică prezența a trei lucruri care pot duce la fericire, odată ce nevoile de bază sunt satisfăcute: relațiile sociale semnificative, libertatea de a lua decizii de viață în mod independent și specializarea în domeniul în care activează o persoană. Dar cercetările făcute pentru descoperirea fericirii au scos în evidență și ceva mai puțin cunoscut: educația mai bună, banii sau realizările mai mari nu duc neapărat la fericire. De fapt, s-ar putea ca oamenii inteligenți să fie mai puțin mulțumiți în viață.

Cum ar putea oamenii inteligenți să se apropie de fericire?


Fericirea nu ar trebui să se reducă la rezultate. Motivul pentru care este important să nu corelezi fericirea cu rezultatele este faptul că rezultatele, prin ele însele, nu au un adevărat efect pozitiv sau negativ clar asupra fericirii tale.
Dar, există unele rezultate - prezența unei boli incurabile, de exemplu - destul de extreme, însă acestea sunt doar cazuri izolate. Dar dacă te gândești puțin în urmă, de exemplu la despărțirea de prietenul tău din copilărie sau când ți-ai rupt mâna în timpul copilăriei atunci când te jucai, îți poți da seama că la momentul în care s-au întâmplat aceste lucruri, ți se părea că vine sfârșitul lumii. Dar toate aceste experiențe negative ne ajută să creștem și să învățăm.

Fiecare persoană crede că se întâmplă lucruri bune sau lucruri rele.
Nu există nicio modalitate științifică de a demonstra că una dintre aceste credințe este mai precisă decât alta. Dar dacă ai impresia că viața este fericită, vei vedea mai multe dovezi în sensul acesta. Iar dacă ești de părere că viața este tristă, îți vor ieși în evidență aceste lucruri. Este ca un fel de efect placebo. Având în vedere că toate aceste credințe sunt egal valabile, de ce nu ai vrea să alegi varianta unei vieți fericite?

Pe de-o parte, oamenii inteligenți se concentrează mai mult asupra lucrurilor negative în viață.
Dar, în același timp, aceștia caută sentimentul fericirii și își doresc să devină cea mai bună variantă a sinelui lor - personal și profesional. În cele din urmă, este destul de simplu să găsim fericirea în fiecare zi. Trebuie să faci zilnic ceva ce tu consideri semnificativ pentru viața ta. Când devii conștient de faptul că ești priceput la ceva, încearcă să-ți dai seama și dacă îți place ceea ce faci. 

Atunci când nu te compari cu alte persoane, te concentrezi pe lucrurile pe care le faci instinctiv bine și care îți plac.
În acest fel, faima, puterea, banii și toate celelalte lucruri vin ca un produs secundar, mai degrabă decât lucruri pe care le urmărești în încercarea de a fi superior altor persoane.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod