De ce înșală bărbații într-un număr mai mare decât femeile

Studiile descoperă în mod constant că bărbații sunt supuși unui risc mai mare de a-și înșela partenera, de a comite abateri sexuale și de a acționa în mod iresponsabil când vine vorba de relațiile intime. Însă de ce înșală bărbații într-un număr mai mare decât femeile?

Evoluția ar putea explica de ce bărbații înșală într-un număr mai mare decât femeile


În timp ce 20% dintre bărbați au declarat că au întreținut relații sexuale în afara mariajului, doar 13% dintre femei au raportat acest comportament. Multe dintre aceste comportamente probabil că sunt subestimate. Femeile sunt supuse și unei anumite forme de violență sexuală pe parcursul vieții lor. Astfel de comportamente pot fi produsele istoriei evolutive.

Evoluția și biologia nu scuză procesul de luare a deciziilor proaste

 
Dar există factori biologici și numeroși factori culturali care pot face ca bărbații să acționeze mai des conform impulsurilor lor sexuale. O mai bună înțelegere a originilor acestor diferențe de gen ne pot ajuta să înțelegem mai bine de ce înșală bărbații într-un procent mai mare decât femeile.

De exemplu, zona dorinței sexuale din creierul bărbaților poate fi de până la 2,5 ori mai mare decât cea a femeilor.
La pubertate, bărbații încep să producă de 25 de ori mai mult testosteron (hormonul sexual masculin). Deși acest lucru nu este adevărat pentru toți bărbații, creierul bărbaților este în medie mai îndreptat către cucerirea sexuală, din punct de vedere evolutiv.

În ciuda concepțiilor greșite, oamenii nu sunt singurele creaturi monogame. De fapt, multe culturi umane practică poligamia - practica de a avea mai multe soții și practica de a avea mai mulți soți sunt comune în întreaga istorie. Pe de altă parte, multe păsări și gibonii își aleg parteneri pe viață. 

Pe parcursul evoluției, stilul nostru de organizare socială ne-a afectat viața sexuală și anatomia. Pentru oameni, monogamia este o invenție recentă, cei mai vechi strămoși umani probabil că au trăit în grupuri mari.
Această organizare este strategia optimă pentru o specie aflată în mișcare. În schimb, în cazul primatelor cu un mascul dominant și cu multe femele, cum ar fi gorilele sau urangutanii, masculul apără de obicei o parte din teritoriu pentru haremul său.

Strămoșii noștri poligami erau nevoiți să concureze unii cu alții pentru a face cei mai mulți copii. O consecință a acestui lucru a fost concurența lichidului seminal, în cadrul căreia masculii au dezvoltat organe reproductive mai mari și mai exact definite, pentru a se asigura că reușesc să facă copii.

Femeile, în schimb, au trecut de la ciclul estral universal valabil, unde o femelă este în călduri pentru o perioadă scurtă de timp, la ciclul menstrual. Hormonii ciclului menstrual cresc deschiderea către relații intime în mod regulat a femeilor și nu este evident pentru bărbați când acestea sunt fertile.

Cu toate acestea, invenția monogamiei a dus la o disonanță evoluționistă într-un fel.
Bărbații au evoluat în milioane de ani să caute multe partenere, în timp ce femeile se așteaptă să aibă un partener pe viață. Introducerea normelor culturale și sociale a determinat și mai multe constrângeri în ceea ce privește relațiile intime. La rândul lor, unii bărbați au apelat la infidelități și abateri sexuale pentru a-și satisface nevoile de bază.

Nu doar organul de reproducere masculin s-a dezvoltat pe parcursul evoluției oamenilor. Dezvoltarea creierului ne-a ajutat să împiedicăm acțiunile bazate pe impulsuri. Atunci când impulsul sexual depășește porțiunile raționale și empatice ale creierului evoluate recent, unii bărbați pot fi determinați să acționeze conform nevoilor lor, fără a-i lua în considerare și pe ceilalți.
Pentru a pregăti copiii pentru interacțiunile complexe ale lumii moderne, este important să le fie insuflat respectul pentru relații și pentru drepturile altora, dar trebuie să învețe și cum să-și folosească creierul pentru a lua deciziile, nu impulsurile.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod