Cum se ajunge la jocul in trei

Jocul in trei - trei persoane prinse intr-o relatie. Exista neasteptat de multe situatii in care acest joc in trei exista. Daca jocul in doi are complexitatea lui, cel in trei este cu...
Jocul in trei - trei persoane prinse intr-o relatie. Exista neasteptat de multe situatii in care acest joc in trei exista. Daca jocul in doi are complexitatea lui, cel in trei este cu atat mai complex cu cat se joaca pe doua planuri - unul real si unul imaginar.

Spun ca aceste jocuri in trei sunt necesare pentru ca exista o nevoie care este dincolo de rational, dincolo de ceea ce este controlabil, de ceea ce inseamna gandire, planificare. Mereu, sustineam in articolul precedent, exista o relatie in trei care se situeaza atat in realitatea relatiei perechii pe care o situam ca punct de plecare cat si imaginar, alocat relatiei cu persoana absenta. Intrebarea care pare a se pune este urmatoarea: cum se ajunge la acest joc in trei?

Fara a incerca sa dau un raspuns in sine, va propun cateva situatii care pleaca de la jocul in trei, situatii cu un grad de generalitate suficient de mare pentru a putea constitui si istoria ta.

Graviditatea

Sa ne intoarcem in timp, la momentul nasterii. Pe perioada in care existi sub forma de foetus, traiesti intr-o relatie unica cu mama. Este un act de incorporare in mama, de cuprindere a copilului in mama. Este o relatie perfecta a fuziunii intre doua persoane, intre doua fiinte. In aceasta relatie, al treilea nu isi are locul, este cumva o entitate destul de vaga, un al treilea situat intr-un plan foarte abstract. Din punctul de vedere al mamei, ne situam intr-un plan al unei relatii complexe cu copilul si al unei relatii reale cu partenerul. Punctul de vedere asupra caruia ar merita sa ne oprim este al tatalui. Aici lucrurile sunt, aparent, mai simple - el are o relatie cu ea si o relatie preponderent imaginara cu copilul. Real, imaginar este in cazul lui cea mai clara situatie.

In lumea fanteziei fiecaruia, copilul ocupa diferite roluri. Exista o preocupare suficient de complexa a fiecaruia pe diferite situatii privind copilul. De la lumea materiala a achizitionarii diferitelor obiecte si pana la fantazarea privind viitorul lui, o sa-l facem dulgher, fierar betonist sau poloist, exista o intreaga imaginatie a copilului. Aici planul imaginar pare sa fie dominant. Aceasta este o relatie in trei. Intre aceste trei persoane circula o puternica relatie unde planurile reale si imaginare se amesteca in lumea cuplului.

Aici apar si gelozia si preocuparea tatalui privind relatia cu partenera din perspectiva aparitiei copilului. El simte ca o parte din atentia, iubirea, preocuparea partenerei o va orienta spre noul - nascut. Aici aceasta situatie este de multe ori diferita copilul este suficient de nou pentru a se shimba ceva in relatia care exista deja. Dar aceasta aparitie este de cele mai multe ori dorita, cautata. Exista o dorinta de copil, de aparitie a lui. O dorinta care permite mamei sa se situeze in aceasta relatie cu copilul.

Si in cazul gravidei, lumea imaginara este suficient de puternica. In cazuistica, in lumea lor inconstienta, exista multe femei care au acest copil cu tatal lor, cu altcineva decat partenerul real. Inseamna ca acest copil este consecinta dorintei, de multe ori inconstienta, a altei persoane. Acest copil este rodul unei nasteri a unei relatii profunde a mamei cu altcineva, in scop de compensatie pentru acea persoana. Iata doua exemple destul de simplu de inteles: copilul care se naste odata cu pierderea tatalui; copilul care devine al ei odata cu pierderea sotului.

Copilul

O alta relatie in trei este data de relatia care urmeaza nasterii copilului. In acest moment suntem fata in fata cu urmatoarea situatie - copilul are o relatie cu mama si una cu tatal. In fiecare din aceste relatii exista o investire emotionala complexa care poate sa fie numita iubire. Ne referim la un context obisnuit, exceptiile fiind de fapt variatii ale acestei situatii.

Aici situatia este atat de complexa si exista prea multe variante pentru a ne putea opri asupra uneia care sa explice suficient de clar relatia in trei. Poate ca ar fi cel mai indicat sa te pleci singura asupra vietii tale, asupra copilariei tale si apoi sa continui cu a celei mai bune prietene si cu a celei mai bune colege. In acest fel poate vei vedea ca exista afinitati care le fac sa fie cele mai apropiate de tine.

Coborarea din Rai

O foarte cunoscuta relatie in trei este data de cuplul Adam si Eva. Suna cumva ciudat sa pun ca echivalente notiunea de cuplu si cea de relatie in trei. Dar, acest cuplu are sens numai daca luam in considerare si sarpele. Fara sarpe avem o familie foarte paradisiaca in care nu exista nici o problema - totul este perfect, astfel incat nu sunt prea multe de spus. Cel care da valoare mitului, care pune in cuvinte ceea ce este dincolo de paradis si nevoia profunda a fieraruia din ei este sarpele. Eva exista pentru ca permite sarpelui sa fie. Daca Eva da nastere umanului, o face prin intermediul unui al treilea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod