cum sa-ti controlezi gelozia

Cum să-ți controlezi gelozia într-o relație: 10 sfaturi care te vor ajuta



Lasă trecutul în urmă și concentrează-te asupra prezentului


Este posibil ca experiențele urâte din trecut să provoace gelozie în noua ta relație și chiar să te determine să crezi că istoria se va repeta și vei ajunge să fii rănit/ă din nou. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie să te împiedice să te bucuri de ceea ce ai, deci e important să lași acele experiențe în spate.

Pentru a renunța la trecut, poți încerca oricând să analizezi experiențele care încă te deranjează în prezent și să înlocuiești acele aspecte care te fac să te simți slab/ă. Acest lucru te va ajuta să lași în urmă greșelile din trecut, astfel încât să poți merge mai departe într-o nouă relație într-un mod pașnic.

Gândește-te de două ori înainte de a acționa


Este foarte comun ca, atunci când oamenii încep să se simtă geloși pe ceva sau pe cineva, vocea lor interioară să îi determine să ia măsuri pentru a rezolva problema. Acest lucru se concretizează adesea în acțiuni impulsive care nu vor rezolva absolut nimic cu adevărat.
De exemplu, unii oameni nu mai vorbesc cu partenerul lor sau găsesc un motiv pentru a se certa. Acest lucru te poate determina să cazi într-o dinamică nesănătoasă în relație, cum ar fi rănirea sentimentelor iubitului sau iubitei tale și stârnirea neîncrederii și fricii în el/ea.

Acest gen de reacții impulsive îți pot face partenerul/a să se închidă în el/ea cu privire la gândurile și sentimentele sale, ceea ce poate crea un ciclu vicios prin înrăutățirea stării tale de neîncredere și gelozie.

Ori de câte ori apar aceste situații, amintește-ți că gelozia nu este altceva decât o emoție și nu chiar o chemare la acțiune. Din acest motiv, poți analiza întotdeauna cauzele din spatele  sentimentului și ce se întâmplă cu adevărat în jurul tău înainte de a acționa.

Învață să discuți problemele într-un mod sănătos, astfel încât lucrurile să nu se înrăutățească


Gelozia poate fi groaznic de greu de gestionat dacă ești o persoană care tinde să comunice într-un mod nesănătos. Acesta este motivul pentru care este atât de important să acorzi atenție sănătății fizice, emoționale și mentale dacă ai această problemă.
De reținut și foarte important este că, dacă partenerul tău nu îți oferă motive reale de a fi gelos/oasă, poate ești doar obișnuit/ă să fii gelos/oasă.

Vorbește cu un prieten în care ai încredere de situația ta


Ori de câte ori te simți slab/ă sau stresat/ă în legătură cu problema ta, încearcă să îți amintești că gelozia este un sentiment obișnuit în rândul oamenilor. Nu ești singurul/a, mulți oameni știu probabil prin ce treci. Deoarece gelozia ne poate distorsiona simțul realității, să vorbești cu cineva despre preocupările tale cu cineva te poate ajuta să vezi problema diferit și să o înfrunți cu mai puțină frică și anxietate și cu o mai mare obiectivitate.

Ține-ți imaginația sub control


Probabil știi deja că imaginația noastră tinde să ne ducă la niște stări dezlănțuite, imprevizibile. Dacă te simți supărat/ă sau gelos/oasă, imaginația ta poate alimenta aceste sentimente și, mai mult, să îți provoace gânduri care nu au nicio legătură cu realitatea.


Gândește-te bine la toate lucrurile rele pe care ți le-ai imaginat despre partenerul/a de viață și la dovezile pe care le ai pentru a crede că aceste teorii sunt adevărate. Poate că acest lucru te va ajuta să eviți gândurile obsesive și să le înlocuiești cu fapte.

Bucură-te de activități fără partenerul tău sau partenera ta


Chiar dacă e minunat să ai o relație și aceasta te poate face să te simți foarte fericit/ă, nu este sănătos să crezi că sentimentul de împlinire îl poți avea doar prin prisma ei.

Ar trebui să încerci întotdeauna să eviți să fii dependent/ă de partener/ă, emoțional vorbind. Cu cât sunteți mai liberi amândoi, cu atât veți petrece mai puțin timp îngrijorându-vă de modul în care fiecare își petrece timpul.

E necesar să ai propriul spațiu pentru activitățile care îți plac, să te înconjori de oameni care te sprijină și să încerci să te concentrezi pe interesele tale în afara relației.


Amintește-ți că jumătatea ta nu este responsabilă pentru fericirea ta. Tu ești singurul/a responsabil/ă pentru tine, fericirea și succesul tău.

Dacă reușești să te simți fericit/ă cu tine însuți, probabil te vei simți mai confortabil cu ceea ce face iubitul sau iubita ta individual.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod