Cum sa te certi fara sa il pierzi?

Cand vine vorba de certuri in cuplu, lucrurile se complica. De cele mai multe ori avem tendinta sa exageram un pic mai mult decat ar trebui ca, in final, sa ajungem sa...
Cand vine vorba de certuri in cuplu, lucrurile se complica. De cele mai multe ori avem tendinta sa exageram un pic mai mult decat ar trebui ca, in final, sa ajungem sa suferim. Ceea ce poate nu am aflat inca, este ca un barbat percepe intr-un alt mod discutiile aprinse din cadrul unui cuplu. Sunt oare pentru ei lucurile mai simple sau doar lasa impresia?

Iata un scenariu tipic de cearta intre doi parteneri. In timpul unei conversatii de rutina, la un moment dat, intervine o neintelegere intre parteneri. In mod normal situatia s-ar rezolva prin niste argumente simple pe care fiecare si le-ar expune.

Se pare ca lucurile nu stau chiar asa. Pe parcursul discutiei, femeia isi da seama ca nu este ascultata si nici inteleasa de partener si incep reprosurile care, in mod evident, nu au nicio legatura cu discutia initiala. Este clar ca si tonul discutie este diferit fata de cel de la inceput.

Femeia incerca sa isi sustina punctul de vedere apeland la argumente de ordin sentimental. Pentru barbati certurile sunt ca niste intalniri de afaceri. Ei isi privesc iubita ca pe un partener de afaceri din partea caruia asteapta argumente plauzibile.

In afaceri (si in lumea barbatilor) prioritatea consta in a rezolva problema si nu in a face pe toata lumea sa se simta bine. Barbatii cred ca, daca ideea unei femei este atat de buna, ea trebuie sustinuta cu argumente logice care sa demonstreze acest fapt.

"Daca vrea sa imi demonstreze ca este mai buna decat mine, atunci fie ca cel mai bun sa castige". Aceasta este logica unui barbat atunci cand are un conflict de idei cu partenera de viata. El, de fapt, nu stie ca ea nu doreste ca ii demonstreze nimic, ci pur si simplu vrea si simte nevoia sa se faca auzita si inteleasa.

In momentul in care, in cadrul unei discutii mai aprinse, femeile fac abuz de sentimente, barbatii au impresia ca sunt blamati pentru ca sunt logici, ceea ce ii face sa devina si mai irascibili.

"M-a pus sa imi spun punctul de vedere, ca dupa aceea sa imi reproseze ca i-am ranit sentimentele?". Acesta este un alt lucru la care se gandeste un barbat in momentul in care se cearta cu partenera de viata. Barbatii se simt santajati atunci cand nu mai au argumente si ajung sa isi invinovateasca partenera adoptand o atitudine recalcitranta.

Acesta este, de cele mai multe ori, scenariul pe care barbatii il aplica. In mod normal, trebuie sa ii lasi sa isi etaleze punctul de vedere. Invata sa pastrezi acelasi ton calm pe toata durata discutiei. In momentul in care nu le dai satisfactie si descopera ca se cearta singuri, barbatii renunta.

Daca vrei sa te faci auzita, sau inteleasa, lasa-l sa isi termine expunerea. Cand simti ca si-a terminat toate argumentele, poti interveni. Nu trebuie nicio secunda sa lasi impresia ca esti vulnerabila sau lezata in vreun fel.

Prezinta-ti calm punctul de vedere si nu abuza de sentimente in discursul tau. Nu uita! Nu modul in care ii expui situatia conteaza (logica versus sentimente) ci continutul. Evita deci, sa combini argumentele logice cu sentimentele si vei avea de castigat.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Valentina pe 31 Ian 2011, 17:55
    Femeile

    Femeile sunt foarte perverse in certurile cu barbatii , se folosesc misheleshte de niste arme de induiosare cum ar fi : plansul si rascolirea trecutului pentru a castiga , in lipsa argumentelor sau a faptelor concrete.Si asta pentru ca pe majoritatea femeilor nu prea le duce capul la discutii inteligente si prefera sa loveasca sub centura pe barbatul care " pune botul " ca sa zicem asa.

    0
    0

  • corina pe 1 Mai 2008, 13:35
    barbatii specimene

    Barbatii sunt niste specimene fara nici un fel de scrupule, care nu suporta ideea ca o femeie ar putea avea dreptate, de multe ori nici nu le lasa sa-si exprime punctul de vedere ci doar ei au voie sa spuna ce ii deranjeaza, iar in cazul in care tie nu-ti convine ceva, tot lui ii sare tandara chiar daca e vinovat. Dar e adevarat ca mai sunt si exceptii doar ca majoritatea lasa de dorit.

    1
    0

  • sava22 pe 29 Apr 2008, 20:41
    barbatii vad altfel

    barbati vad altfel lucrurile la ei totul se vede mai sinplu eu cred ca uneori noi ne cam pierdem in amanunte nu tin cu ei dar noi calculam mai mult nu le iasa tot timpul dar uneori au dreptate cred ca are dreptate si nicoleta sant fel si fel de oameni.

    0
    0

  • olivia pe 18 Mar 2008, 17:31
    cearta si dreptate

    Din experienta mea barbatii sunt niste LASI....lucru verificat,nu recunosc cand gresesc si ei au intotdeauna dreptate.Ideea este ca noi acceptam de multe ori acest lucru.

    0
    0

  • dialora pe 2 Mar 2008, 14:09
    Felicitari

    Bravo Nicoleta ! Ai pus punctul pe i. Nu toti barbatii sunt la fel, cum nici femeile nu sunt toate la fel.

    0
    0

  • nicoleta pe 29 Feb 2008, 18:29
    barbati

    daca mi se permite sa intervin, as dori sa mentionez ca sunt diverse tipuri de barbati care reactioneaza in diverse moduri. Exemplu: fostul meu iubit refuza sa discute pur si simplu. doar arunca ce avea de spus. sotul meu nu scoate un cuvant daca ma vede cu lacrimi in ochi si imi explica cu rabdare si blandete cum vede el lucrurile

    0
    0

  • diana pe 29 Feb 2008, 13:32
    Talc

    Oare n-ai inteles cu adevarat talcul articolului, Ani ? Tu consideri ca el a gresit. Dar vrea argumente nu sentimente. Nu te astepta sa recunoasca ca gresit daca el nu crede asta si nici nu reusesti sa-i demonstrezi asta.

    0
    0

  • ani pe 28 Feb 2008, 18:05
    adevarul

    daca barbatul nu are dreptate de ce nu recunoaste .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod