Cum sa accepti un compliment

Prima regula privind acceptarea unui compliment: nu-l cersi, caci te vei trezi in incurcatura. "Si care a fost cea mai tare partida de sex din viata ta?" l-am intrebat odata pe un vechi iubit, lasandu-ma relaxata pe spate si asteptandu-mi recompensa. El a zambit. "O, n-am nici un dubiu in privinta asta: a fost o tipa din Danemarca. Mama, a fost fan-tas-tic".

Te-ai prins? (Eu, cu siguranta, da.) Si, pe de alta parte, un compliment facut drept raspuns ma duce cu gandul la situatia in care cineva spune "Te iubesc" imediat dupa ce tu ai intrebat "Ma iubesti?" Nu te prea ridica in al noualea cer, nu? Complimentele nu sunt niste mingi de ping-pong. Nu trebuie sa te simti obligat sa le trimiti inapoi, in terenul celuilalt.

Acum, ca am depasit si obstacolul asta, restul este destul de usor. Deoarece nu este decat un singur lucru pe care il ai de facut daca cineva iti face un compliment: zambeste-i si spune-i "multumesc". Apoi, continua sa faci ceea ce faceai inainte de asta. Oamenii (femeile) cred ca este neindicat sa faca acest lucru, de teama ca ar putea parea vanitoase. In sensul ca, daca spui "multumesc", este ca si cum ai fi de acord cu ceea ce tocmai ti s-a spus, nu? Nu va crede celalalt ca esti - trage adanc aer in piept - un pic prea, cum sa zic?, prea multumita de felul in care arati?

 

Din acest motiv, multe femei lanseaza placa ridicola, de altfel, cu "O, chestia asta? Dar o am de o suta de ani...", care nu face nici un bine, ci mai rau:

a) le transforma intr-un cliseu;
b) insinueaza ca persoana care tocmai le-a facut complimentul nu prea are gust.

Daca simti nevoia sa mai spui ceva, incearca ceva de genul "Multumesc. Inseamna enorm pentru mine ca tu crezi asta".

O alta capcana in care cade mai toata lumea este sentimentul ca trebuie sa ii faci si tu celuilalt un compliment, imediat. "Haide, cred ca glumesti! Crezi ca parul meu arata extraordinar? Dumnezeule! Atunci ce sa mai zic de al tau? Este mult mai frumos decat al meu". Rezista tentatiei. Complimentele nu sunt niste mingi de ping-pong. Nu trebuie sa te simti obligat sa le trimiti inapoi, in terenul celuilalt.

Cum sa faci un compliment

Daca interdictia numarul unu pentru a primi un compliment este sa-l cersesti, este la fel de important in cazul in care vrei sa faci un compliment, sa nu spui ceva daca nu crezi cu adevarat ceea ce spui.

Si un al doilea sfat: daca ai de gand sa faci un compliment, fa-o in cel mai personal mod cu putinta.

Abandoneaza banalul "Ce rochie draguta!" in favoarea lui "Bluzita asta gri iti accentueaza tare bine ochii". Gandeste-te la ceea ce ai vrea sa spui, dupa care, inlocuieste cuvintele deja auzite de sute de ori cu altceva. Si ce alte calificative ar putea fi mai potrivite daca nu dragut/ frumos/ ingenios/ magnific?

De asemenea, incearca sa stai departe de partile trupului care sunt la vedere (Dumnezeule, ce inalt (a) esti!) si concentreaza-te mai bine asupra unui detaliu (Ce maini/ buze frumoase/ zambet molipsitor ai!).

Dar cel mai important este sa gasesti raspunsul la intrebarea: care este lucrul cu care se mandreste persoana din fata ta? Un compliment facut in absenta inseamna adesea mai mult decat unul spus direct in fata.

O alta tehnica excelenta este "admiratia accidentala": sa strecori o lauda intr-o propozitie care, de altfel, nu are nici sare, nici piper.

Ca si cum ti-ar fi "scapat involuntar" un compliment. "Probabil ca asta n-o sa te intereseze, dar sora mea tine un regim de slabit grozav..." (implicatia fiind ca persoana careia i te adresezi nu ar avea nevoie sa tina cura).

A aduce in discutie un compliment pe care altcineva l-a facut este, de asemenea, o chichita extrem de eficienta pentru toata lumea. Persoana va fi incantata, se va gandi, in secunda urmatoare, la cel care a spus initial lucrul frumos despre ea (un compliment facut in absenta inseamna adesea mai mult decat unul spus direct in fata), iar tu pari o persoana foarte de treaba pentru ca i l-ai transmis.

Daca esti prea timid (a) ca sa faci un compliment direct, iata o modalitate de a o face: spune ce ai de spus unui prieten comun si fa-l sa repete ce i-ai zis. Te va face sa pari mai putin lingusitor (oare) si este si o cale surprinzator de eficienta de a informa pe cineva despre admiratia si aprecierea pe care i le porti.

Informatii preluate din cartea "Superflirt", de Tracey Cox, Editura Litera International, www.litera.ro

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod