Cum îți afectează sănătatea dacă te împaci cu fostul

Dacă ești prinsă într-o relație în care vă împăcați și vă certați mereu, un nou studiu spune că poate este momentul să rupi acest ciclu pentru totdeauna.
Acest model de despărțire și împăcare cu același partener, care se numește și ciclism relațional, a fost asociat cu simptome crescute ale depresiei și ale anxietății, conform specialiștilor. Iată cum îți afectează sănătatea dacă te împaci cu fostul!

De ce nu ar trebui să te împaci cu fostul?


Despărțirile sunt supărătoare în sine, dar această suferință este considerată normală și adesea temporară. Cu toate acestea, un model tumultuos de tranziții stresante în și din aceeași relație ar putea avea implicații mai extinse pentru bunăstarea ta. Pentru studiu, cercetătorii au intervievat 545 de persoane într-o relație romantică despre nivelul lor de anxietate și depresie, precum și dacă s-au despărțit și dacă s-au împăcat cu partenerul.

Aproximativ o treime dintre persoane au fost admise în ciclismul relațiilor, cu rate similare între cuplurile de orientări sexuale diferite.
Acest comportament, după cum au constatat cercetătorii, a fost corelat cu creșterea stresului psihologic, chiar și după ce au fost luați în calcul factori care pot influența sănătatea mintală, cum ar fi informația demografică, starea maritală și familială, orientarea sexuală și stresorii aferenți. Cu cât au fost înregistrate mai multe cicluri de împăcare - despărțire, cu atât mai mult a crescut riscul de depresie și anxietate.

Există și unele rezerve față de constatări. Este posibil ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie și anxietate să aibă, de asemenea, relații mai volatile, deși experții spun că acest ciclism relațional pare să fie asociat cu stresul în afară de alte simptome de sănătate mentală.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, suprapuneri între oameni în relațiile întrerupte și reluate și cei care au spus că au experimentat violență în relații, lucruri care ar putea duce la stresul psihologic. Dar aceste date sprijină un efect separat pentru ciclismul relațional.

Persoanele care au experimentat violență sau abuz în cadrul unui parteneriat ar trebui să ia măsuri pentru a părăsi în siguranță relația și chiar pentru a căuta ajutor specializat dacă este necesar. Și fiecare cuplu ar trebui să se gândească serios la motivele reînnoirii unei relații înainte de a face acest lucru.

O despărțire poate oferi perspective și ajuta cuplurile să realizeze cât de mult se valorifică reciproc. Dar adesea oamenii se întorc în relații toxice din cauza obiceiului, comodității sau obligației, neexistând printre acestea un bun punct de vedere pentru calitatea relațiilor.
Chiar reconcilierea din cauza stresului despărțirii poate împiedica orice creștere personală care apare la sfârșitul unei relații.

Cercetătorii le recomandă partenerilor să se gândească la motivele pentru care s-au despărțit atunci când reconsideră împăcarea. Vor fi lucrurile cu adevărat diferite de această dată? Apoi poate fi utilă o conversație explicită cu privire la problemele care au dus la despărțiri, mai ales dacă este posibil ca anumite probleme să reapară. Acest lucru poate ajuta partenerii să ajungă la un consens în ceea ce privește lucrurile care trebuie îmbunătățite sau reparate. Dacă aceste conversații nu funcționează, nu este o rușine în a renunța la împăcare pentru totdeauna.

Este mai bine să închei o relație toxică.
Dacă relația nu mai poate fi salvată, nu te simți vinovată că renunți la aceasta pentru propria bunăstare mentală sau fizică. Terapia sau consilierea ar putea fi o opțiune bună pentru persoanele care nu pot lua o decizie în ceea ce privește repararea și stabilizarea relației sau renunțarea la aceasta. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod