Cum il determini sa-ti dezvaluie mai multe despre sine?

"Nu stiu ce simte el sau care ii este parerea. Niciodata nu-mi spune ce se petrece in mintea lui". Nu-i asa ca ti s-a intamplat cel putin o data sa te intrebi la ce se gandeste...
"Nu stiu ce simte el sau care ii este parerea. Niciodata nu-mi spune ce se petrece in mintea lui". Nu-i asa ca ti s-a intamplat cel putin o data sa te intrebi la ce se gandeste, oare, partenerul tau? Foarte probabil, de vreme ce majoritatea femeilor se regasesc in aceasta situatie.

Daca-i intrebi pe barbati cum vad ei lucrurile, probabil ca raspunsul nu ar fi cu mult diferit de celebra replica a lui Al Bundy: "Daca as fi vrut sa stii la ce ma gandesc, ti-as fi spus". Gluma e gluma, dar in viata de zi cu zi, pe termen lung, faptul se poate dovedi destul de frustrant.

Avem vesti bune pentru tine, insa: in realitate, cei mai multi dintre barbati isi doresc sa comunice. Iar atunci cand conditiile sunt propice si se simt in largul lor, ar fi in stare sa sporovaiasca toata noaptea. O perspectiva cel putin tentanta, nu-i asa? Intrebarea este insa: cum ai putea sa-ti aduci partenerul intr-o stare de spirit favorabila confesiunii?

Barbatii se tem de respingere


"Sa creada cine vrea", ti-ai putea spune tu, sceptica. Dar sa stii ca, in multe cazuri, este adevarat.
Barbatii sunt de regula foarte critici in ce-i priveste si isi inchipuie ca, daca isi vor dezvalui defectele si slabiciunile, isi vor pierde imaginea de "macho" pe care, considera ei, au transmis-o femeilor. Ego-ul unui barbat este foarte fragil, cu atat mai mult cu cat respectivul este implicat intr-o relatie amoroasa si, deci, vulnerabil in plan afectiv. Prin urmare, daca partenerul simte ca exista posibilitatea sa-l judeci in urma celor ce-ti va dezvalui despre sine, sunt toate sansele sa se retraga in cochilia sa.

Ce inseamna, de fapt, sa nu judeci pe cineva? Sa-l lasi sa vorbeasca si sa nu faci altceva decat sa asculti. Nu este obligatoriu sa empatizezi si cu atat mai putin sa ajungi la concluzia ca, intr-o situatie similara, si tu ai fi luat aceleasi decizii. Ar fi chiar recomandabil sa-ti exprimi dezacordul, daca este cazul. Interlocutorul nu se confeseaza neaparat pentru a fi aprobat (desi exista si situatii de genul acesta), ci pentru ca are incredere in tine.
De aceea, trebuie sa ai rabdare.

Destainuieste-te si tu


Eternul principiu al reciprocitatii, de altminteri. Si oricine din aceasta are cel putin "un schelet in dulap", cum se spune. Conceptia barbatilor este ceva de genul: "Daca ii marturisesc asta, ma va parasi". De multe ori, temerile lor sunt nefondate. Insa trebuie sa-i dai de inteles acest lucru vorbindu-i, la randul tau, despre tine.

Inclusiv ceva de care te rusinezi. Este important sa-i arati ca ai incredere in el, inainte de a-i pretinde acelasi lucru. Pentru a-l incuraja, poti sa-i spui ceva precum "Ei bine, nu e asa de grav. Se poate si mai rau decat atat, eu sunt in masura sa stiu". Poti sa-l lauzi daca este cazul, insa ar fi de dorit sa nu o faci foarte des, pentru ca gestul poate fi interpretat drept tentativa de manipulare.

Nu-i reprosa trecutul


E o capcana in care cadem multe dintre noi. In cadrul unei discutii ceva mai aprinse, incepem sa evocam situatiile cand el a gresit fata de noi, cand ne-a ranit (voluntar sau involuntar), cand nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor noastre.
Este una dintre cele mai mari greseli, pentru ca in felul acesta partenerul se va inchide in sine.

E si de inteles: se teme ca, mai tarziu, ii vei reprosa tocmai ceea ce ar avea sa-ti spuna acum. Daca un barbat se teme ca vorbele sale ar putea fi gresit interpretate, se va cufunda in mutenie. Si, pentru ca tot a venit vorba despre certuri, ar fi indicat sa-ti asumi si tu responsabilitatea; de cele mai multe ori, intr-un cuplu, vina se imparte la doi. Vazandu-te ca dai dovada de implicare si ai simtul raspunderii, va fi mult mai deschis catre confesiune.

Exerseaza-ti talentul de a asculta


Este si asta o arta. Si, ceea ce ar trebui sa faci in primul rand, ar fi sa renunti la ideile preconcepute. (Fii sincera cu tine insati: nu-i asa ca, din punctul tau de vedere, barbatul de langa tine ar trebui sa se comporte intr-un anumit fel?) Este de inteles, fiecare avem niste sabloane (multe dintre ele formate in copilarie), in care incercam sa-i incadram si pe barbatii de langa noi.
Si cum, de cele mai multe ori, ei nu se regasesc in tipologiile respective, tindem sa ne simtim dezamagite.

Intuind, poate, acest lucru, partenerul tau ar putea avea retineri in a se confesa. Aici este momentul sa intervii tu si sa accepti, cu maturitate, ca tiparele despre care vorbeam sunt pur si simplu niste prejudecati de care trebuie sa te dispensezi. De altfel, nu-ti va face deloc bine sa proiectezi fantezii in legatura cu partenerul; invata sa-l cunosti si sa-l apreciezi asa cum este, nu cum ti-ai dori - de multe ori nerealist - sa fie.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • edera pe 18 Apr 2008, 11:33
    confesiune

    consider ca ati expune framintarile launtrice, este un lucru firesc, omenesc, problema este alta - carei persoane te poti confesa... in general, sunt foarte deskisa in relatia cu partenerul, dar totusi sunt momente kind ezit sa-i impartasesc unele lucruri, poate din considerentul ca nu ar intelege corect, sau ar medita zile in sir asupra acestora... in relatia cu cei din jur, rude, prieteni, sunt foarte precauta in tot ceea ce spun, caci nu de putine ori au folosit detalii expuse de mine in defavoarea mea.... cel mai josnic lucru pe care il poate face o persoana!!!!!!! Fiti kit mai discreti.........

    0
    0

  • mary pe 11 Apr 2008, 19:04
    e adevarat

    cred ca ar tb sa aiba incredere unul in celalat...dar nu e asa.la mine in relatie el e mut ;nu stiu ce are;nu vrea sa comunice

    0
    0

  • andreea pe 10 Apr 2008, 21:16
    e adevarat tot ce ati scris in articol

    cand vorbesc cu prietenul meu de fiecare data cand are vreo problema eu imi dau seama ca ceva e in neregula, si atunci incerc cat pot mai bine sa-l fac sa imi spuna cei cu el, ce probleme are, uneori imi zice, alteori nu.....dar trebuie avuta multa rabdare cu barbatii...desi ei sustin ca sant cei mai puternici.....dovedesc k nu este asa....

    0
    0

  • Missha de one pe 7 Apr 2008, 22:52
    snake's

    problema e ca barbatu care nu se destainuie femeii cu care isi imparte patul atunci e un sarpe si are multe de ascuns

    0
    0

  • monik pe 7 Apr 2008, 18:51
    comunicare

    "daca cineva nu intelege o privire sugestiva, nu va intelege nici cea mai complexa definitie" Fiti atenti si la comunicarea nonverbala... daca scoti sunete nu inseamna ca si comunici

    0
    0

  • nykk pe 7 Apr 2008, 17:53
    Lipsa comunicarii

    De fapt consider ca aceasta incgidere a barbatiilor ar avea urmatoarele cauze: - femeile vorbesc prea mult, sau ii intrerup, sau ii completeaza, sau le reproseaza - nu au fost obisnuiti sa comunice, sa discute - au fost obisnuiti sa ia singuri decizii - nu au incredere Deci consider ca o cauza esentiala a tacerii lor este lipsa comunicarii si a increderii in celalalt.

    0
    0

  • gabi pe 7 Apr 2008, 16:19
    incredere

    cred ca cei mai multi dintre barbati nu se destainuiesc pentru ca isi arata in felul acesta partea "netransparenta" a lor, ceea ce nu le place.Prietenul meu de obicei nu o face, dar atunci cind o face inseamna ca i s-a intimplat ceva foarte grav si vine ca un copil si se spovedeste.Dupa care devine iar cocosul fudul si uita repede ce i s-a intimplat si o ia de la inceput.Dar faptul ca imi spune cind i s-a intimplat ceva rau inseamna ca are incredere in mine.

    0
    0

  • mimi pe 7 Apr 2008, 15:11
    destainuiri

    da in cazul m-am destainuit cuiva dupa care s-a retras usor si m-a parasit

    0
    0

  • Dodo pe 7 Apr 2008, 13:38
    true :D

    in cazul meu, am reusit incet incet sa ii ofer increderea de care are nevoie.. si sper sa ramana la fel in continuare, si sa nu se inchida in el, cum multi altii o fac :( insa cel mai mult imi place cand spune "in cine altcineva sa am incredere daca nu in iubita mea?" :">

    0
    0

  • Elena pe 7 Apr 2008, 09:51
    asa este dar....

    daca v-as spune ca eu am facut si fac aceste lucruri si tot nu se destainuie decat o data la 5-6 luni si atunci cand i se intampla ceva rau.In rest oricat as incerca sa ma "apropii" de el,sa-l fac sa vorbeasca imi spune ca nu e treaba mea si ca oricum nu rezolva nimic daca imi spune mie pentru ca n-am cum sa-l ajut.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod