Cum faci fata geloziei

Gelozia ocazionala este fireasca si chiar poate ajuta o relatie sa supravietuiasca, insa daca aceasta devine intensa si irationala, poate fi distrugatoare. Toti am trecut...
Gelozia ocazionala este fireasca si chiar poate ajuta o relatie sa supravietuiasca, insa daca aceasta devine intensa si irationala, poate fi distrugatoare. Toti am trecut prin experienta aceasta macar o data in viata noastra, insa motivul pentru care suntem gelosi si seria de sentimente prin care trecem s-ar putea sa difere de la o persoana la alta.

Psihologii spun ca gelozia este o reactie complexa la observarea unei amenintari a valorii sau calitatii unei relatii. Spre deosebire de invidie, gelozia implica intotdeauna teama pierderii partenerului sau impartirii acestuia cu o terta persoana. Gelozia este o "reactie complexa" deoarece implica o gama larga de emotii, ganduri si atitudini.

Emotiile obisnuite pot fi: durere, manie, furie, tristete, invidie, teama, mahnire si umilinta.
Gandurile includ: resentimente, invinovatire, comparatii cu rivalul(a), ingrijorarea fata de propria imagine si autocompatimire.
Atitudinile pot fi: stare de slabiciune, tremurat si transpiratie abundenta, analiza permanenta si cautarea unor reasigurari, actiunile agresive si chiar violente care pot duce la crime pasionale.

Cum poate gelozia sa protejeze iubirea

In relatiile in care sentimentul de gelozie este bland si ocazional, acesta le va reaminti partenerilor sa nu se complaca intr-un cuplu comod. Gelozia ii poate incuraja pe parteneri sa se aprecieze reciproc si sa faca acest efort constient de a-l asigura pe celalalt de valoarea lui (ei).

Gelozia intensifica emotiile, dragostea va deveni mai puternica, iar actul sexual va fi mai pasional. In cantitati mici si usor de controlat, gelozia poate fi o forta pozitiva intr-o relatie. Insa atunci cand aceasta devine intensa si irationala, povestea este cu totul alta.

Cum poate gelozia sa distruga iubirea

Uneori sentimentul de gelozie depaseste anumite limite. De exemplu, atunci cand un barbat face o scena penibila la o petrecere doar pentru ca sotia acestuia a acceptat invitatia la dans a unui vechi prieten. Sau, cand o femeie devine exagerat de geloasa din cauza faptului ca in compania sotului ei, seful acestuia este o ea.

Genul acesta de reactii va crea o anumita constrangere in viata de cuplu, facandu-l pe unul dintre parteneri sa se simta ca si cum in permanenta ar calca pe oua ca sa evite o reactie de gelozie. Partenerul gelos, fiind foarte atent la problema lui, va oscila intre auto-invinovatire si justificare.

Daca esti gelos(oasa)

Ca sa preintampini sentimentul de gelozie este nevoie de multa rabdare si multa munca. Daca simti ca gelozia ta isi are radacinile in copilarie, atunci s-ar putea sa ai nevoie de un psihoterapeut. Daca ai trecut de curand printr-o relatie nefericita, atunci este necesar sa incerci sa depasesti mai intai aceasta problema. Iata cateva lucruri pe care le poti face:

  • Fa-ti mai intai o verificare obiectiva - analizeaza cu atentie toate acele lucruri care iti declanseaza gelozia si intreaba-te cat de reala este amenintarea pe care o simti. Ce dovezi concrete ai care iti indica faptul ca relatia ta este in pericol? Gandeste-te la reactiile pe care le ai atunci cand esti gelos(oasa) - reuseste atitudinea ta sa imbunatateasca situatia sau dimpotriva?
  • Foloseste discutia pozitiva cu tine insati (insuti) - cand incepi sa simti furnicaturile geloziei, aminteste-ti faptul ca partenerul(a) ta(u) te iubeste, te intelege si te respecta. Spune-ti ca esti o persoana iubita si ca nu se intampla nimic rau in jurul tau.
  • Cauta reasigurari - una din cele mai bune modalitati de a combate gelozia este sa-i ceri partenerului(ei) sa-ti reconfirme dragostea lui (ei). Nu trebuie sa devii cicalitor(oare) sau sa faci pe grozavul(a), insa trebuie sa-ti impartasesti sentimentul de nesiguranta pe care il incerci si sa-i ceri sa depasiti impreuna aceasta problema.

Convietuirea cu un partener gelos

Convietuirea alaturi de un partener gelos poate fi extrem de epuizanta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa usurezi sentimentele de gelozie ale partenerului(ei).

  • Priveste problema dintr-un unghi diferit - nu uita ca gelozia este un semn de iubire. Daca partenerul(a) ta(u) nu da importanta relatiei voastre, nici nu ar trebui sa aveti o astfel de problema. Decat sa incerci sa te aperi, mai degraba incearca sa fii intelegator(oare) si sa-i oferi suport partenerului(ei).
  • Verifica-ti comportamentul - daca exista unele atitudini care ameninta sa-i declanseze partenerului(ei) tau(le) sentimentul de gelozie si pe care le poti schimba, atunci schimba-le! Si asta in cel mai scurt timp, inainte ca situatia sa ia amploare. Limiteaza-te la intelegerile pe care le-ati facut si evita sa faci promisiuni pe care nu le poti respecta.
  • Castiga-i partenerului(ei) increderea - fii sigur(a) ca folosesti orice ocazie pentru a-i spune acestuia(eia) cat de mult il (o) iubesti si ca nu ai vrea sa fii cu nimeni altcineva. Fa-i cat mai multe complimente si discutati despre minunatul viitor care va asteapta impreuna.

Speram ca am reusit sa facem putina lumina in privinta geloziei, iar saptamana viitoare vom vorbi despre o problema ceva mai grava cu care se confrunta multe cupluri, aceea a adulterului. Daca avem doar banuiala ca suntem tradati, trebuie sa stim cum putem recunoaste semnele de avertisment care ne indica acest lucru.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 6 Feb 2013, 12:28
    sunt sau nu justificat?

    intru pe acest site cu speranta ca mai multe pareri sunt binevenite decat analiza singulara asa cum o recomanda psihologii. situatia mea este urmatoarea: sunt divortat si am o relatie de 2 ani cu o persoana care la randul ei e divortata. in momentul cand ne-am cunoscut, prietena mea incerca sa iasa dintr-o relatie care de fapt a dus-o la divort. cu alte cuvinte s-a inhaitat - e o expresie urata dar asa caracterizez eu actiunea ei - in timpul fostei casatorii, cu un tip casatorit care a profitat de ea si apoi o tinea ca pe amanta doar, promitandu-i ca va divorta si se vor casatorii, dar totul ramanea doar la promisiunea din timpul intalnirilor lor. eu am incercat sa-i explic ca acel individ nu a iubit-o si ea face crize de nervi- probabil din orgoliu- ca nu e adevarat, ca el a iubit-o dar in felul ei. si multe zile ea ii trimitea semne - pe net sau telefon, informandu-l despre ea si noi, sub pretextul ca vrea sa-l faca sa sufere.apoi a decis sa ne mutam impreuna. am descoperit ca in vechea casnicie a ei avea mai multe adrese de internet si ca discutiile cu acel individ le purta pe aceste adrese "secrete" fata de sotul ei. i-am cerut sa rennubnte la acest fel de corespondenta. intre timp, a avut si alte incercari de relatii, iar unele dintre acestea le pastreaza si acum motivand ca sunt de fapt relatii de bun simt si ca nu are de ce sa renunte la anumite persoane. acest lucru ma duce cu gandul ca daca in prima casnicie a avut "rezerva" de ce nu ar face si acum acest lucru? este un motiv de ingrijorare fonadt al meu, sau nu? ce sfaturi aveti? doar daca sunt serioase va rog.

    0
    0

  • alina pe 2 Mai 2012, 19:45
    Combate gelozia

    Depăşeşte gelozia iraţională şi nesiguranţele şi contruieşte o relaţie echilibrată şi sănătoasă! Gelozia este un răspuns natural şi demonstrează preocuparea şi atenţia acordate celeilalte persoane, însă atunci cand este dusă la extrem, poate distruge cu uşurinţă o relaţie.www.moreofyou.ro

    0
    0

  • georgiana pe 6 Apr 2012, 12:24
    gelozia

    Am un sot foarte gelos, si asta dupa 15 ani de casnicie.am ajuns sa nu mai plec de acasa k ise pare ca ma intalnesc cu cineva. am fost acum la parinti mei si cand m am intors mi a reprosat k nu am stat atat acolo atat...ma fortat sa mi las si serviciul pt asta mi a zis sa aleg ori serviciul ori ne despartim...pentru fetia noastra am renuntat dar acum cred ca am facut rau pt ca nu ia trecut si pe deasupra mai este si violent.. acum as pleca dar nu mai am nici o sursa de venit si nu stiu ce sa fac.... va rog dati mi un sfat!!!!!!!!!

    0
    0

  • dany@ pe 25 Feb 2012, 02:22
    gelozia

    buna sunt casatorita de doi ani iar sotul meu ma iubeste .dar eu sunt f geloasa pe trecutul lui si cand ne simtim mai bine ,mie i mi vine ideile ale in cap ma supar si stric totul datimi si mie un sfat ca nu mai stiu ce sa fac char pling si ma consum f mult va multumesc,

    2
    2

  • viorica lita pe 15 Mar 2011, 21:16
    gelozia pentru mine este o obsesie/

    am un sot mai mare ca mine cu 20 de ani sunt geloasa pe el ca umbla si cu altele ce sa fac/

    2
    2

  • michela pe 6 Mai 2010, 23:00
    gelozie

    Buna seara,vreau sa va impartasesc si eu un lucru si acela e k sant si eu fff geloasa .sant casatorita de 8 luni si ma indoiesc mereu de sotul meu.k ma inseala k

    0
    0

  • neculai pe 6 Mai 2010, 22:56
    gelozie

    Renata,buna parerea mea e k trebuie sa il testezi daca ai ocazia .asa iti poti da seama daca te merita sau nu.in felul asta vei vedea daca poti avea incredere in el asa cum iti demonstreaza si cum zice el k ar fi .bafta

    0
    0

  • Renata pe 10 Mar 2010, 14:18
    Gelozia

    Buna ziua, as avea si eu o situatie de povestit:). Sunt intr-o relatie de un an cu iubitul meu. De unde porneste gelozia?poate nici nu e gelozie, poate nu sunt eu destul de sigura pe mine. Inainte sa fi fost cu mine impreuna(imi povesteste tottul despre el, ce a facut, cu cine a fost inaintea mea...etc), a avut o iubita...printre multe altele:)...are 34 de ani, eu 28, are experienta destul de mare...daca putem sa ii spunem asa, timp de o saptamana, tipa a plecat in tari straine.....el zice ca nu mai tin legatura, si ea va reveni in tara peste cateva zile ca sa isi vada rudele. Problema e, ma gandesc ca, daca se vor intalni, sa nu isi reia relatia chiar si pentru cateva zile, sa nu isi aduca aminte ce bine s-au simtit, etc...chiar daca a fost de scurta durata....dar... Stiu ca a tinut la ea, el este taur, se ataseaza repede.... Nu imi da motive neaparat sa fiu geloasa....dar persoana despre care vorbesc a si avut antecedente, a despartit un barbat insurat...si e genu de om care daca isi pune ceva in cap nu se lasa pana nu obtine. Fata asta este si in cercul lui de prieteni si daca vom iesi cu prietenii lui si va aparea nu stiu cum sa ma comport....ca ma gandesc....ca se vor saluta, se vor pupa ca nu s-au vazut de mai bine de un an....este gelozie?nesiguranta?neincredere?Imi este si frica...ca daca iesim, se bea un pahar, doua, atmosfera se destinde....ma gandeam chiar sa nici nu ies, sa iasa singur, sa il testez...si daca se va intampla...asta e... Vreau sa ma ajutati sa scap de acest impas, nu am fost o persoana geloasa niciodata fara motive clare....daca mai aveti nevoie si de alte detalii as prefera sa vb pe mail, multumesc

    0
    0

  • ViXx pe 30 Ian 2010, 00:11
    sunt extrem de gelos

    am relatie de 1 an si 1 luna ...ma numesc Andrei , am 16 ani si fata are 14 ani ... (poate o varsta chiar frageda dupa unii...dar in orasul din care fac parte este realist si suntem invatzatzi de mici sa avem un viitor) si credetima e o relatie foarte serioasa chiar si parintzi amandurora stiu ca suntem impreuna chiar si de chestiile mai intime ... ea imi spune intotdeauna ca ma iubeste si nu m-ar lasa pt altcineva , si dak eu am o reactie la gelozie si ma supar si plec ea se apuca de plans pt mine .. si am uitat sa zic k ea iese pe afara doar dak stie maicasa ca e cu mine ... rareori knd iese cu fetele...dar totusi intotdeauna am impresia ca la scoala ea face cva cu colegi ei de clasa ... (eu sunt in cls a X-a la Liceu iar ea in cls a VIII-a) dar baiul k eu chiar sunt mult prea dezvoltat la comportament si gandire pt. varsta mea ... sunt cum se zice : "golan " iar ea este o fata de premiat care invatza . dar totusi ea ma ajutat sa nu mai fiu asa "golan" precum am fost. dar mie foarte frica sa ma despart de ea si o iubesc si uneori reactionez chiar amenintzator si rareori violent asupra ei. pe multi dintre cei care simteam eu ca "sar calul" cu prietenamea au sfarsit nu prea bine .. eu reactionand violent asupra lor ... si am nevoie de ajutor ... o iubesc din toata inima si , si ea ma iubeste dar simt k explodez knd se apropie un baiat de ea si mie frica pt k e mica si mi se pare k e usor de influentzat. (La multa lume o sa i se para absurd aceasta chestie..dar sa stitzi ca in orasul acesta lumea e mult mai realista si dezvoltata de la varste fragede . ) As dori un raspuns cat mai rapid. Multumesc

    0
    3

  • sorin pe 9 Nov 2009, 04:16
    sint un mare prost

    buna ma numesc sorin si sint din bucuresti momentan in spania am 24 de ani si de 2 ani de zile stau cu fata aici rominca si ea si nu mai stiu ce sa mai fac mereu ma face foarte gelos si momentan nu stiu cum sa o fac si eu pe ea ajutatima si pe mine cu un sfat id de mess seiful_seif

    2
    1

  • dolce_ca_bomboana pe 24 Oct 2009, 20:46
    fetelor ..

    gelosie din pacate ie omeniasca fiecare om e gelos.. pt ca iubire fara gelozie nu exista pt ca stai mereu cu candu ca il poti pierde pe cel drag.....

    1
    2

  • karla pe 25 Mai 2009, 00:22
    gelozia

    Si eu sunt intro situatie penibila sunt geloasa fara limita si nu ma pot controla uneori simt ca o iau razna ce ma puteti sfatui pot spune ca iubesc in disperare cu toate ca e sotu meu si stau cu el de atatia ani.

    1
    2

  • uwe pe 24 Apr 2009, 13:18
    gelozia

    Salut! sunt intr-o situatie disperata de 1 luna sotia ma acuza cam o relatie cu o femeie( dar de fapt cu 2 ) si imi face viata un calvar, ma suna la servici , imi urmareste mobilul si multe altele. Daca cineva ma poate ajuta ,v-as ruga frumos sa ma ajutati. Suntem casatoriti de 9 ani si nu am avut pana acum nici-o problema si dintr-o data brusc a aparut aceasta problema .

    2
    1

  • anca pe 3 Apr 2009, 22:07
    gelozia

    imi putetzy raspunde va rog frumos.nush simt ca sunt prea geloasa fata de partenerul meu.sunt cu el de1an si 2 luni si de la un timp sunt foarte geloasa.ce pot afce ca sa numai fiu asa geloasa.am si frica de a nu-l pierde:(... ce pot face ca sa nu il pierd din cauza geloziei mele?el mi-a spus ca ma intelege dar eu imi dau seama k sunt prea geloasa si intr-o buna zi se va satura de gelozia mea:(:(...astept raspuns .multumesc:*

    2
    4

  • valeria pe 23 Mar 2009, 14:11
    gelozia

    Buna.Sunt casatorita de o luna si sunt f geloasa si nustiu ce pot face sa scap de ea sau sa imi dau seama daca isi are rost gelozia mea sau nu?Sotul meu imi spune ca sunt frumoasa dar nu mi se pare indeajuns de convingator in schimb eu stiu ca sunt si arat bine dar mi se pare ca si asa sotul meu se uita dupa altele va rog din inima sa ma ajuatati sa imi dau seama de ce se intampla si ce e de facut.VA MULTUMESC !am uitat sa zpun ca avem si un copil de o luna de zile si nu vreau sa il pierd nici pe el nici pe sotul meu.

    1
    1

  • Madalin pe 15 Mar 2009, 15:58
    Gelozie

    Salut sunt intr-o relatie de un an si si ceva cu prietena mea iar ea este mai mica cu 10 ani ca mine..vreau sa va zzic ca la inceputul reatiei nu eram aproape deloc gelos iar acum sunt extrem de gelos imi imaginez tot felu de lucruri cu toatte ca nu am motive si stiu ca ma iubeste ma dangesc ca sunt asa gelos din cauza difereniti de varsta, sau poate ca imi imaginez ca este poate mai usor de influentat cu toate astea nu arat ca sunt gelos si as vrea sa stiu cum pot depasi gandurile de gelozie

    2
    1

  • Corina pe 13 Mar 2009, 20:37
    Cum faci fata geloziei?

    Sunt casatorita de un an de zile si in ultima vreme sotul meu a devenit foarte gelos, chiar imi reproseaza, chiar si atunci cand sunt cu el de mana, ca ma uit dupa barbati pe strada, il deranjeaza cand ma imbrac in fusta sau ma machiez, cand vorbesc cu diferiti colegi la serviciu...si nu stiu cum sa-l ajut sa treaca peste aceasta problema pentru ca certurile noastre au inceput sa fie din ce in ce mai dese si mai grave? Eu il iubesc enorm de mult si stiu ca si el ma iubeste la fel dar nu stiu cum sa trecem peste aceasta gelozie exagerata, trebuie sa cer ajutorul unui psiholog pentru ca nu vrea ca casnicia noastra sa fie afectata de asa ceva?Ce-mi recomandati?Multumesc!

    2
    0

  • ale pe 3 Mar 2009, 21:17
    gelozie

    buna.sunt extrem de indragostit de o fata mai mare ca mine,locuim in orase diferite, iar noi ne vedem doar in weekend.ea este f bine vazuta in orasul ei, este o mica vedeta daca as putea spune asa, fiecare barbat intoarce capul dupa ea, este minunata.dar spre deosebire de mine stie f bine sa si ascunda gelozia sau sa nu si o afiseze in fata mea.eu sunt gelos, intru in panica daca nu raspunde la telefon sau daca nu stiu unde este.desi nu se intampla f des sa nu raspunda la telefon.stiu ca ma iubeste si ca mi este loiala dar cu toate asta imi este teama ca o voi pierde...de ce ??nu stiu ...chiar nu stiu .si cand o vad cu decolteu ,fusta sau corset incep iar sa ma supar ..ptr ca dupa parerea mea atrage priviri. nu stiu cum sa reactionez in astfel de situatii.mereu traiesc cu sentimentul ca o voi pierde

    0
    1

  • daniela pe 24 Feb 2009, 01:57
    gelozia

    buna.am nevoie de ajutor.sunt cu iubitu meu de 4 ani.si nu am incredere in el.niciodata nu mi-a dat nici un motiv sa ma indoiesc de iubirea lui,dincontra.s-a purtat si se poarta cu mine ca nimeni altcineva.cu toate astea sunt f geloasa si posesiva.as vrea sa pot scapa de aceasta gelozie pt ca imi face rau mie mai ales lui.mi-a spus de f multe ori ca trebuie sa am incredere in el ca ma iubeste f mult si ca nu mai suporta gelozia mea prosteasca.il iubesc si ma iubeste si el.dar am momente cand ma gandesc cand ma termina gelozia..va rog dati-mi un sfat

    0
    1

  • starshine pe 3 Dec 2008, 18:07
    gelozia

    buna:) as vrea sa stiu cam ce poti face cand esti prea geloasa am inceput o relatie de putin timp cu un tip, mai mare decat mine cu ceva ani dar care se pare ma iubeste:) dar exista o problema: el e oarecum vedeta, adica e un spotiv strain aici in orasul meu, si toate se invart in jurul lui. Nu iam aratat niciodata cat sunt de geloasa si cat de mult ma consum singura cand numi raspunde la telefon sau chestii de natura asta. Stiu ca daca voi continua tot asa , se va satura si el si va pleca,,,si nu vreau pt ca tin prea mult la el Vreau sa precizez ca sunt foarte complexata de felul in care arat si increderea mea in mine e scazuta, nu cred ca cineva ma poate placea asa cum sunt.

    0
    1

  • guleras pe 2 Nov 2008, 19:50
    gelozia

    buna seara.va rog sa-mi dati si mie unsfat pt.sint in pragul unei nebunii.sotul meu lucreaza in strainatate si sunt extrem de inebunita cind nu suna o zi sau are telefonul inchis.anul trecut a lucrat la bucuresti eu sint din brasov si dupa citeva luni ma inselat cu o curva o pustoaica.am trecut f.greu peste aceasta faza.dupa multe rugaminti l-am iertat dar nu pot uita.acum iar a plecat si nu pot sa nu-mi amintesc ce a facut acum un an.am omis sa va spun ca avem 13 ani de casnicie si o fata de 12ani.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod