Cum arata o persoana seducatoare?

Intre adulti, atunci cand facem portretul - tip al persoanei seducatoare, suntem cu totii de acord ca,
Insa oricat de paradoxal si de incredibil ar parea, atunci cand actioneaza un copil - conducator in varsta de trei ani, hotararile lui sunt din categoria celor mai rafinate strategii de comunicare ale adultilor. Da, chiar asa!

In ultimii douazeci de ani au fost construite modele informatice foarte complexe care sa ne ajute in luarea deciziilor. Robert Axelrod, eminent profesor american de stiinte politice, a reusit recent sa puna în ecuatie cea mai eficienta strategie pentru toate tipurile de conflict. Testata de nenumarate ori, mai intai pe calculator si apoi in realitate, strategia sa de colaborare da intotdeauna rezultate bune atunci cand este aplicata corect. Or, contrar tuturor asteptarilor, aceasta strategie dezvaluita de un program de calculator corespunde exact modului în care reactioneaza un copil - conducator de doi ani si jumatate în toate situatiile conflictuale din jurul sau.

Ce ne învata Robert Axelrod? In fata unui necunoscut, indiferent ce varsta avem, ne punem intotdeauna doua intrebari:

  • Cum sa interactionam cat mai eficient?
  • Daca apare un conflict, cum sa-l depasim?

Teorema lui Axelrod: deschidere neconditionata, apoi reactie adaptata.
Modelarea informatica descrie cea mai eficienta strategie, intotdeauna aceeasi:

1. In toate cazurile, primul contact cu o persoana necunoscuta trebuie sa fie deschis, exprimat in fapt printr-o atitudine de cooperare.
2. Apoi trebuie sa actionam la fel ca ea (pozitiv daca s-a manifestat pozitiv, negativ daca s-a manifestat negativ), pentru a o face sa inteleaga ca "ne putem masura" cu ea.

Aceasta strategie ne permite sa-l determinam în mod rational pe interlocutor sa colaboreze, in eventualitatea in care ar alege o alta cale. Strategia ofera cele mai mari avantaje.
O asemenea strategie intre indivizi este valabila si in cazul grupurilor. In comparatie cu numeroase alte modele posibile "psihologice, sociologice, istorice, economice, informatice si biologice", acest model este cel mai eficient. In prezent este cunoscut sub numele de Teorema lui Axelrod si corespunde atitudinii numite "comportament cooperativ".


Informatii preluate din cartea "Limbajul trupului si puterea de seductie", de Philippe Turchet, Editura Polirom
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod