Cum a evoluat cuplul tau in acest an

A mai trecut un an. Ca pentru fiecare persoana, si cuplul a parcurs un an cu reusite si neimpliniri. Un an inseamna 365 zile si nopti in care se petrec tot felul de...
A mai trecut un an. Ca pentru fiecare persoana, si cuplul a parcurs un an cu reusite si neimpliniri. Un an inseamna 365 zile si nopti in care se petrec tot felul de evenimente. O parte importanta din timp este dedicata nevoilor de baza - a manca, a bea, a dormi sunt verbe care desemneaza astfel de nevoi.

Concomitent exista si multe activitati specifice care par sa nu aiba o importanta speciala in viata unui om. Spre exemplu la serviciu, fiecare a realizat o gama variata de activitati dar cele mai multe sunt destul de banale si de obisnuite.

Progresele din cadrul unui an sunt diverse. In 2005 viata ti-a oferit cu siguranta tot felul de experiente, tot felul de emotii, ganduri si idei noi, oameni noi sau ai vazut oamenii cunoscuti dintr-o noua perspectiva. Este dificil sa incerci sa rememorezi din noianul de evenimente petrecute in ultimul timp pe cele care merita atentie.

Zilele si noptile se scurg mai repede sau mai incet, dupa cum le simte fiecare, dar oare ce merita atentie pentru tine ca persoana, aflata sau nu intr-un cuplu? Unii au plecat din cadrul unui cuplu, altii au condus pentru prima data copiii la gradinita. Experienta noua este un criteriu important in a analiza momentele de progres. Dar experienta noua nu inseamna a face ceva intr-un plan al socialului ci mai mult in a simti ceea ce faci ca pe ceva nou. Asadar o intrebare importanta ramane:

1. Ce experiente noi mi-a adus 2005?
Totusi nu orice experienta, noua sau veche, presupune in sine ideea de progres / regres in cadrul cuplului, asadar este necesar sa mai stim ceva:

2. Cum este resimtita de partener experienta care pe tine te-a marcat?
Daca aceste doua experiente concorda, atunci putem vorbi despre un progres in cuplu, daca ele par a fi resimtite doar de catre tine, atunci poate vorbim despre un progres al tau. Nu orice experienta noua implica evolutia cuplului deoarece sunt si experiente care sunt numai ale tale.

Progresul este necesar sa fie emotional si afectiv, numai astfel se poate vorbi despre o evolutie autentica. O experienta noua, oricat de interesanta si de plina de importanta ar putea sa ii para unui observator extern, ramane inutila daca nu este structurata intr-o traire emotionala. In acest nou an ati fost plecati pentru prima data in Insula Pastelui. Ati vizitat statuile, ati aflat ceva despre istoria lor probabila, ati cunoscut oameni noi. Pe drumul de intoarcere, constati ca ai simtit o indiferenta fata de niste pietre. Oare ce a adus nou aceasta experienta nou - este ceva inedit, este ceva special, este ceva ce nu faci in fiecare zi si totusi nu simti o stare de satisfactie. Ca urmare apare urmatoarea intrebare:

3. Ce satisfactii autentice (emotionale) mi-a adus acest an?
Iar aceasta intrebare pare sa se puna in relatie si cu partenerul si raspunsul poate fi completat de intrebarea:

4. Este impartasita aceasta satisfactie si de partener?
Un criteriu important in ceea ce priveste cuplul este claritatea relatiilor, claritatea a ceea ce se simte, doreste, etc. Exista numeroase stari prin care o persoana poate sa simta si sa faca asta. Sa presupunem scenariul urmator: acum un an erati un cuplu in care certurile, momentele violente erau dese si pareau sa fie un mod de a fi. Starile acestea erau resimtite ca nesatisfacatoare. Cauza lor era confuzia care domnea in sufletele voastre dintr-un anumit motiv. Spre exemplu, certurile erau un mod de a comunica faptul ca iti doresti sa fii cu partenerul si ca te simti nemultumit de ceea ce ti se intampla.

Acum ati inteles ceea ce doriti, ceea ce simtiti, ceea ce isi doreste fiecare. Este un progres autentic pe care voi doi l-ati facut. Ati clarificat ce nu functiona in interiorul cuplului. Este un aspect decisiv in evolutia voastra, deoarece acesta ar fi un progres pe termen lung. La data publicarii acestui articol (9 decembrie) anul este pe ultima turnanta dar timp pentru a mai face asta nu ar mai fi. Daca nu ati facut astfel de progrese poate ca ar fi recomandabil sa ganditi pe termen lung si sa optati pentru ca la sfarsitul anului urmator sa aveti cateva.

5. Am progrese pe care le simt ca fiind importante pe termen lung si care s-au intamplat in ultima perioada?
Desi s-ar putea sa sune ciudat unor cititori, un progres in acest an poate fi si faptul de a divorta. Un eventual divort, atunci cand este autentic si nu unul impulsiv este, in esenta, o clarificare a ceea ce se intampla in sufletele voastre. Iar orice clarificare presupune un progres.

6. Exista oare experiente pe care, desi sunt negative, le simt ca un progres?
In decursul unui an si mai ales la inceputul lui poti sa-ti conturezi tot felul de planuri, sa-ti propui tot felul de scopuri carora sa le dai forma unor proiecte. In anul 2005 ti-ai propus sa faci un copil. Este ceea ce simti, accepti ceea ce simti si urma sa pui in practica planul tau astfel incat sa devina un fapt real in lunile ce vor urma. Realizarea proiectului propus sau esecul lui este, de asemenea, un criteriu posibil prin care te poti intoarce in lunile anului 2005.

Faptul de a realiza sau nu ceea ce ti-ai propus la nivelul gandirii tale merita atentia pentru viitor sau poate spune cate ceva despre tine. Poate nu ai reusit sa ai un copil deoarece ai un serviciu dificil de realizat care ti-a luat tot timpul astfel incat in momentul in care ajungeai acasa singurul tau vis era... sa visezi in timp ce dormi ca faci dragoste cu acela pe care il doresti. Aceasta ar insemna ca ar fi timpul sa faci si tu ceva pentru tine, sa reduci importanta serviciului in viata ta. Sau poate proiectul propus nu s-a putut realiza deoarece nu simti nevoia sa faci dragoste intrucat partenerul nu te atrage. Consecinta? Poate ar fi bine sa schimbi ceva in viata ta din moment ce proiectul tau nu se poate realiza.

7. Mi-am realizat proiectele propuse pentru 2005?
Daca nu, atunci poate ar fi timpul sa actionezi pentru 2006.
Cunoasterea progreselor si esecurilor lui 2006 iti ofera date importante pe care nu le poti trai decat in masura in care simti ca esti in aceasta analiza alaturi de partenerul tau. Poate ca lucrul acesta se poate face si intr-una din zilele scurte de decembrie sau, daca preferati, intr-o noapte. A face aceasta analiza nu are sens decat dintr-un singur punct de vedere - cel al intelegerii a ceva despre tine sau despre cuplul tau... Altfel nu este decat o joaca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod