Creierul te sabotează când te cerți cu partenerul. Iată ce poți să faci

Există nenumărate tipuri de certuri cu partenerul, care sunt inevitabile. Dar nu trebuie să fie atât de frecvente sau de violente. În plus, creierul te sabotează când te cerți cu partenerul. Iată la ce concluzii au ajuns oamenii de știință!

Ce să faci când creierul te sabotează în timp ce te cerți cu partenerul?


Au fost analizate cuplurile care se ceartă în timpul unui conflict, apoi oamenii de știință au analizat detaliile, pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat. Prin această analiză, au descoperit că există un set de caracteristici ale creierului uman care pot face conflictele cu cei dragi și mai rele. Dar putem să ne controlăm, să găsim soluții mai bune mai repede. Iată ce lucruri faci în mod greșit atunci când te cerți cu partenerul!

1. Te bazezi prea mult pe memorie


Chiar și atunci când ești 100% sigură că îți amintești ce a făcut partenerul să te supere, probabil că greșești. Modul în care înregistrăm experiențele depinde de starea noastră de spirit.
Dacă erai stresată sau supărată atunci când s-a întâmplat ceva, amintirile pot fi influențate. Iar atunci când ți le amintești într-o stare emoțională intensă, creierul adaugă și mai multă culoare. Atunci când oamenii se ceartă din cauza amintirilor, probabil că greșeșc. Din acest motiv, este mai bine să închei lupta și să rezolvi mai degrabă decât să încerci să îți dai seama cine are dreptate.

2. Te aștepți ca percepția să fie obiectivă


Nu te poți baza pe percepții, mai ales sub stres, deoarece creierul nu funcționează la capacitate maximă sau la viteză normală, astfel încât filtrele obișnuite să se aplice. Există o rețea de structuri care trebuie să funcționeze pentru a corecta erorile. Și trebuie să existe suficient timp și energie pentru ca aceste părți ale creierului să își facă treaba.
Când partenerii subt supărăți unul pe celălalt, nu au suficiente cantități de oxigen din sânge și de glucoză în acele zone ale creierului. 

3. Supraestimezi calitatea comunicării


Creierul conservă mereu energie, acest lucru semnificând că folosește scurtături. Oamenii nu exprimă adesea destul de clar ceea ce simt sau nu înțeleg complet mesajul de la parteneri. Poți face erori de claritate, gândindu-te că partenerul te înțelege. Iar partenerul poate presupune că ai înțeles ceva, când tu corelezi cu altceva. O expresie poate însemna ceva pentru tine și altceva pentru partener. Chiar și în zilele bune, comunicarea verbală este slabă și de cele mai multe ori ne înțelegem greșit. Acest lucru vorbește doar despre imperfecțiunea comunicării umane din întreaga lume.

4. Nu vă uitați unul la altul


Potrivit experților, partenerii ar trebui să evite încercarea de a argumenta fără a se uita direct în ochii celorlalți. Suntem ființe vizuale, iar privitul partenerului în ochi în timp ce vorbește poate corecta neînțelegerile care pot apărea.
Este ceva ce creierul face în mod natural fără să îți dai seama. Dacă te uiți la telefon sau dai mesaje, orice se poate întâmpla, pentru că nu poți verifica vizual expresiile. Intențiile și expresiile pot fi înțelese greșit, iar semnificațiile și tonurile vocii deduse inexact. Numai după ce oamenii se pot familiariza cu comunicarea și certurile față în față, ar trebui să ia în considerare discuțiile serioase prin mesaje. 

5. Căutați compromis, nu colaborare


Există și acele conflicte care nu sunt o chestiune de comunicare, ci de dezacord real. Să cumpărați sau să închiriați o casă? La ce școală să trimiteți copilul? Aceste certuri au nevoie de efort pentru a fi rezolvate, creierul putând fi folosit productiv. Fiecare partener trebuie să prezinte un argument pentru opțiunea sa, să confirme valabilitatea argumentului celuilalt și să ofere fiecare o soluție care se bazează pe cea a partenerului.
În acest fel, ambii parteneri sunt implicați într-un efort de colaborare pentru o idee mai bună decât cea inițială. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod