Complementar si reciproc in cuplu

Nu putem vorbi despre o definitie rezonabila a unui cuplu, insa putem considera ca un cuplu presupune o comunicare, atat constienta cat si inconstienta, intre doua persoane de sex diferit.

Nu putem vorbi despre o definitie rezonabila a unui cuplu, insa putem considera ca un cuplu presupune o comunicare, atat constienta cat si inconstienta, intre doua persoane de sex diferit. Vorbim despre o atractie reciproca intre doua persoane; in absenta acestei reciprocitati nu putem vorbi despre un cuplu efectiv.

Atractia reciproca este identificata ca iubire, desi in esenta prin aceasta nu ne putem rezuma doar la aspectele legate de iubire, care pot constitui un subiect in sine. In fapt este vorba despre o stare aparte, in care exista o investitie reciproca intre doua persoane diferite ca stare psihologica.

Investitia nu se rezuma doar la iubire, amicitie, colaborare, ci cuprinde si stari opuse, de ura, dusmanie, resentimente. Tendinta generala este de a nega aspectele negative, laturile legate de angoase, temeri, antipatii, gelozie etc.

Daca exista o componenta regresiva a unui cuplu, aceasta se manifesta din plin prin starea de reciprocitate. O persoana este un partener posibil pentru ca presupune complementaritatea celuilalt. Adica o persoana este impreuna cu o alta pentru ca ii permite sa se intoarca, in cadrul unei relatii, intr-o epoca mai veche in care se poate manifesta intr-un anumit mod dorit, cautat si poate chiar temut.

Exista o amprenta unica a acestui regresiv care asigura unicitatea unei persoane.

O persoana parcurge diferit o experienta regresiva, iar acest fapt se simte in psihoterapie, unde fiecare relatie psihoterapeutica este unica prin modul ei de functionare. Amprenta poate fi descrisa si pusa in cuvinte, insa ea ramane unica prin modul de raportare la social, personal, etc. Putem spune ca o anumita amprenta este data de necesitate, de dorinte sau de secret.

Fata de aceasta amprenta personala fiecare persoana se manifesta foarte profund, un lucru necesar de altfel. Daca amprenta este data de secret, este important ca senzatia de secret sa se manifeste; doar daca aceasta amprenta (prefer denumirea de temei) exista in relatie cu celalalt, atunci si respectivul devine o persoana semnificativa.

Acest temei creeaza posibilitatea reciprocitatii. Daca secretul este permis de pereche, atunci relatia este functionala de la unul spre celalalt. Daca se refuza instinctiv temeiul celuilalt, nu este posibila relatia dintre cei doi. Atunci cand temeiul este realizarea dorintelor, este normal ca partenerul ales sa functioneze similar, iar acest aspect este o conditie esentiala pentru o relatie de cuplu de complementaritate si reciprocitate.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dana pe 15 Mar 2008, 13:29
    Pt persoanele interesate

    Agentie de modele organizeaza casting pentru sedinta foto in Dubai. CV+ poze la topmodell_promoters@yahoo.com

    0
    0

  • doina pe 14 Mar 2008, 21:18
    Dragoste si Sex

    Foarte bun articolul.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod