Cinci mituri despre inselat

Cu siguranta este una dintre cele mai controversate probleme in viata fiecarui cuplu, chiar si in cazul persoanelor care, din fericire pentru ele, nu s-au confruntat...

Cu siguranta este una dintre cele mai controversate probleme in viata fiecarui cuplu, chiar si in cazul persoanelor care, din fericire pentru ele, nu s-au confruntat cu aceasta problema: inselatul. Am spune mai degraba "adulter", daca termenul acesta nu s-ar aplica exclusiv in cazul celor casatoriti.

Dar aceasta este unica diferenta, daca putem spune asta... De multe ori, preocuparile celor doi sunt similare celor ale unui cuplu casatorit, asa incat de ce-am trata lucrurile diferentiat?

Vorbeam, deci, despre adulter, fenomen despre care se vorbeste mult, se schimba pareri, impresii... in incercarea, cat se poate de fireasca de altfel, de a intelege. De ce se intampla acest lucru? Cui i se intampla? Oare intr-adevar barbatii insala mai frecvent decat femeile? Daca "ai calcat stramb", ar fi cazul sa marturisesti, in speranta ca partenerul va putea intelege si ierta? Sa fie oare posibil ca o persoana sa insele numai din punct de vedere fizic?

Intrebari, intrebari...

Cate dintre acestea isi vor gasi vreodata, un raspuns? Incercam sa solutionam macar cateva dintre aceste probleme, abordand cateva dintre cele mai raspandite mituri referitoare la aceasta chestiune.

Mit: Oamenii insala daca sunt nefericiti in viata de cuplu


Daca este vorba despre o femeie, ar putea fi adevarat, mai ales daca se afla intr-o relatie de lunga durata. Cu timpul, rutina isi spune cuvantul si se pare ca femeile sunt mult mai sensibile decat barbatii la acest capitol. Din dorinta de a mai simti fiorii si pasiunea de la inceput, pot ajunge in bratele altui barbat. Majoritatea ajung sa regrete foarte repede si rup relatia clandestina.

Nu acelasi lucru se intampla si cu barbatii. S-ar parea ca acestia sunt mult mai predispusi "sa calce stramb" si multora nici macar nu le trebuie vreun motiv pentru asta. De fapt, un studiu efectuat anul trecut in strainatate a evidentiat faptul ca majoritatea barbatilor care au marturisit ca au avut o aventura, au sustinut raspicat si ca isi iubesc sotiile si au casnicii fericite, la care nici nu le trece prin cap sa renunte.
Cine sa-i mai inteleaga?

Mit: Barbatii insala mai mult decat femeile


Regretam, dar procentele sunt destul de apropiate. Se pare ca femeile sunt tot mai dispuse sa cedeze tentatiilor, mai ales daca la momentul respectiv se gasesc intr-un moment de vulnerabilitate. Sau poate ca nu se mai simt la fel de apreciate si iubite de partener, ori au ceea ce multe numesc "o ratacire".

In definitiv, daca e o scuza suficient de buna pentru ei, de ce n-ar fi si pentru ele? Paradoxul este ca, desi femeile se simt mult mai vinovate decat barbatii dupa consumarea aventurii, scapa de multe ori "basma curata".

Mit: O aventura inseamna doar sex


Nu intotdeauna, din pacate, sau poate ca numai la inceput. Mai ales in ceea ce priveste femeile, se pot dezvolta relatii destul de trainice (desi termenul este oarecum impropriu). Acest lucru se poate intampla, mai ales daca partenerul inselat nu da semne ca ar intelege ce se intampla.

Femeia se simte si mai respinsa, iar eventualele mustrari de constiinta sunt, cel putin deocamdata, inabusite, ea aruncandu-se cu toata energia in relatia cealalta.
Iar de aici si pana la a se implica, din punct de vedere sentimental, nu mai este decat un pas.

Mit: A face dragoste cu "fostul" nu inseamna ca inseli


Imi pare rau, dar interpretarea este gresita. Culmea este ca multe femei chiar cred acest lucru (barbatii nu prea tin cont de asemenea amanunte, daca au de gand sa "calce pe alaturi"). Ceea ce este mai rau este ca o aventura cu un "ex" ar putea avea impact mult mai puternic asupra femeii, decat daca ar fi fost vorba de un necunoscut.

Eventualele resentimente au mai disparut, exista posibilitatea regasirii vechii atractii, iar aceste lucruri, de multe ori iluzorii, ar putea dinamita relatia actuala. N-ar fi mare pacat?

Mit: Ar trebui sa-i marturisesti ca ai avut o aventura


Ei bine, fara a face pe "avocatul diavolului", trebuie sa spunem ca excesul de sinceritate nu este intotdeauna recomandat. Cu siguranta este necesar sa-i spui daca simti ca este posibil sa ai mai mult de o simpla aventura cu celalalt barbat (femeile sunt capabile sa faca foarte repede diferenta).
Daca insa nu sunteti de foarte multa vreme impreuna si consideri ca nu a fost decat o aventura trecatoare, poate ar fi bine sa treci sub tacere. Si, bineinteles, sa nu repeti experienta.

In orice caz, cel mai grav ar fi sa-i marturisesti numai pentru ca nu mai poti suporta mustrarile de constiinta. Asta nu se numeste sinceritate, ci egoism si, practic, transferi povara pe umerii sai si lasi tot in sarcina lui sa gaseasca o solutie pentru cuplul vostru. Nimeni nu merita asaceva.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod