Cele 14 chei ale fericirii - partea I

Ah! Fericirea! Nu este ea oare o culme a starii de multumire, ceea ce omul urmareste dintotdeauna? Cautarea ei este indelungata, anevoioasa, presarata de...

Ah! Fericirea! Nu este ea oare o culme a starii de multumire, ceea ce omul urmareste dintotdeauna? Cautarea ei este indelungata, anevoioasa, presarata de capcane. In aceasta privinta, o putem numi chiar "blestemata". Si aceasta pentru ca pare deseori atat de greu de atins.

De indata ce avem impresia ca am pus mana pe ea, aceasta ne scapa printre degete; viata ne incearca, reamintindu-ne ca fericirea este foarte fragila. E nestatornica aceasta fericire. Dar, dincolo de acest fapt incontestabil, cine este ea, unde se ascunde si la ce ne putem astepta din partea ei? Iata eternele intrebari pe care fericirea le face sa se nasca.

Dintotdeauna, filosofii, ganditorii, poetii si muritorii de rand au incercat sa ii dea o definitie.

Cautarea ei este eterna, universala si continua. De fapt, ce ar insemna viata fara ea, fara macar sa se stie ca exista undeva, fara a spera la ea! Fericirea inseamna, in fond, sa avem putina speranta, caci speranta ne face fericiti, ea aprinde flacara vietii, ea este chiar viata.

Ea este, de fapt, atat de aproape incat tocmai din acest motiv ne este greu sa o vedem; este suficient sa o pierdem pentru o clipa sau sa fim pe punctul de a o pierde, pentru a realiza ca o aveam, ca o tineam in mainile noastre, ca era langa noi. Dar noi nu stiam asta, cautam altundeva, cautam mai bine, cautam mai mult. Astfel prezentul ne scapa, clipa cu clipa, zi de zi. De indata ce intelegem importanta acestui moment care nu se va intoarce niciodata si stim sa ne lasam in voia lui, vom obtine deja o victorie care nu este lipsita de insemnatate.
Numai asa viata noastra poate fi implinita si ne putem bucura cu adevarat de ea.

Chiar daca fericirea este in mana noastra, ea este in acelasi timp si pretentioasa. Pentru a ajunge la ea, trebuie sa fim de acord sa ne schimbam mai intai perceptia asupra lucrurilor. Apoi fericirea ne cere adesea sa ne schimbam si noi. Fericirea este, printre altele, foarte strans legata de sistemul nostru de valori; insa unele dintre ele nu se impaca prea bine cu ea.

Atunci cand intampinam greutati ca sa dobandim fericirea, trebuie sa ne invatam sa ne intrebam si sa raspundem sincer cu privire la scara noastra de valori. Spre exemplu, sa nu uitam ca banii nu aduc fericirea. Cei mai bogati oameni din lume va vor spune de nenumarate ori. La fel, puterea suprema, cariera extraordinara.
Atunci in ce, unde se ascunde aceasta "blestemata" feiricire? In fond, exista, poate, tot atatea ascunzatori cati oameni exista pe pamant. Fiecare o gaseste asa cum se pricepe. Dar, pentru a ajunge la ea, pentru a strabate drumul pana la ea, exista totusi cateva chei potrivite, pe care este de preferat sa le avem asupra noastra. Fara ele usile nu pot fi deschise. Cu ele, parcursul se face mai usor, ca si cum am fi fost nascuti pentru a intalni fericirea; ca si cum ea ar salaslui, de fapt, aproape pretutindeni.

1.
Nu mai faceti comparatii

Ar trebui sa fim atenti, macar o data in viata noastra, la energia pe care o folosim si pe care o pierdem comparandu-ne cu altii. Ne comparam cu rudele noastre, cu prietenii, cu colegii, cu vecinii, chiar si cu dusmanii nostri.
Ne comparam si cu noi insine, asa cum eram altadata, cu ceea ce era viata noatra inainte sau dupa un anumit eveniment. Ca si cum ceea ce am fost sau ceea ce sunt ceilalti ar trebui sa influenteze cumva felul nostru de a fi.

Ca si cum ar trebui sa traim toti la fel, sa avem aceleasi ambitii si aceleasi valori. Ca si cum ceilalti ar detine adevarul absolut si ar trebui sa le urmam calea. Asa cum se intampla atunci cand ne privim viata privin mai mult in trecut sau in viitor decat in prezent, tot asa si vesnicele noastre comparatii ne fac sa trecem pe langa viata, pe langa viata noastra.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod