Ce tip de singurătate este contagios?

Atunci când dormi prea puțin, sănătatea ta are de suferit. Cercetătorii spun că privarea de somn poate duce la apariția singurătății. Iar acest tip de singurătate ar putea fi contagios.

Te-ai întrebat vreodată dacă singurătatea este contagioasă? Se pare că un tip de singurătate chiar este, conform unui studiu


Un nou studiu restrâns sugerează că, în momentul în care oamenii sunt privați de somn, se simt mai singuri și sunt mai înclinați către a păstra o distanță fizică mai mare față de ceilalți, comparativ cu atunci când sunt odihniți. În plus, persoanele care nu dorm suficient pot transmite acest sentiment de singurătate. Acestea sunt văzute de ceilalți ca fiind mai singure și mai puțin atrăgătoare din punct de vedere social, comparativ cu oamenii care se odihnesc cât trebuie. Acest lucru ar putea duce la un ciclu vicios care perpetuează singurătatea.

Suprinzător, senzația de singurătate corelată cu lipsa de somn poate fi, de asemenea, contagioasă din punct de vedere social.
Studiul a constatat că, atunci când oamenii bine odihniți au avut o întâlnire scurtă cu o persoană privată de somn, au raportat că s-au simțit singuri. Acest lucru sugerează că poate exista un fel de infecție virală a izolației sociale corelată cu lipsa somnului. Cercetătorii au declarat că rezultatele i-au făcut să se gândească dacă sunt corelate lipsa de somn și singurătatea în cazul populațiilor din țările dezvoltate.

Nu este o coincidență faptul că au fost înregistrate o creștere accentuată a singurătății și o scădere la fel de dramatică a duratei somnului în ultimele decenii. Fără suficiente ore de somn, viața socială ne enervează, iar singurătatea își face loc în viața noastră.

Cum este corelată singurătatea cu somnul?


Studiul a implicat o serie de experimente efectuate în laborator și online. Pentru studiile de laborator, cercetătorii au testat 18 adulți tineri sănătoși, după un somn normal într-o noapte și din nou după ce au fost privați de somn pentru o noapte întreagă.
Participanții au fost supuși unui test al distanței sociale, în care o persoană a mers către participanți, iar aceștia i-au spus să se oprească în momentul în care venea prea aproape din punct de vedere al confortului lor. Participanții au efectuat, de asemenea, o sarcină similară în timp ce le-a fost scanat creierul și au vizionat un videoclip cu o persoană care se îndrepta spre ei.

În timpul ambelor teste, participanții au menținut o distanță socială mai mare dacă au fost privați de somn, în comparație cu zilele în care au fost odihniți. Distanța socială a crescut cu aproximativ 13-18% atunci când participanții au fost lipsiți de somn, după cum au descoperit cercetătorii.

În scanarea creierului, cercetătorii au descoperit că a crescut activitatea creierului dintr-o zonă numită rețea spațială apropiată atunci când oamenii au fost privați de somn.
Această zonă este activă atunci când oamenii percep potențiale amenințări de la ceilalți. În schimb, într-o zonă a creierului numită rețeaua teoretică a minții, care se crede că încurajează interacțiunea socială, activitatea a scăzut atunci când participanții nu s-au odihnit.

Nu în ultimul rând, cercetătorii au vrut să vadă cum îi percep oamenii pe cei care nu dorm suficient. Aceștia au fost văzuți ca singuratici și mai puțin dispuși să interacționeze sau să colaboreze. Cercetătorii au fost, de asemenea, surprinși să afle că participanții au raportat că s-au simțit singuri după ce au vizionat un interviu cu o persoană privată de somn. Constatările sugerează că lipsa somnului duce la apariția singurătății, independent de alte emoții.

Cu toate acestea, participanții la studiu au fost doar adulți tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, iar studiile viitoare ar trebui să examineze modul în care legătura dintre lipsa somnului și singurătate se schimbă pe durata vieții uman.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod