Ce se întâmplă dacă îi miroși tricoul partenerului

Un nou studiu oferă o bază științifică pentru toate acele femei care au purtat tricoul sau cămașa partenerului atunci când acesta nu era în preajmă.
Conform cercetărilor publicate în Journal of Personality and Social Psychology, poți scădea nivelul de stres dacă îi miroși tricoul partenerului, chiar și în absența fizică a acestuia.

De ce ai putea să îi miroși tricoul partenerului?


Mirosul unui străin ridică nivelul hormonilor de stres, aceasta fiind o constatare neașteptată. Cercetările anterioare au demonstrat că prezența unui partener romantic poate reduce nivelul de stres, dar oamenii de știință de la Universitatea British Columbia din Canada au vrut să vadă dacă și mirosul lor ar putea face același lucru.
Au fost recrutate 96 de cupluri, iar bărbaților li s-a cerut să poarte un tricou curat timp de 24 de ore, fără a folosi deodorante sau parfumuri, fuma sau consuma anumite alimente care le-ar putea afecta mirosul natural.

Au fost aleși bărbații, deoarece aceștia au un miros mai puternic. Femeile au un simț al mirosului mai bun. După ce tricourile au fost purtate timp de 24 de ore, au fost înghețate pentru a păstra mirosurile. Femeile care au participat la studiu au fost apoi rugate să miroasă un tricou nepurtat, un tricou purtat de partenerul lor sau de un alt bărbat pe care nu îl cunoșteau.

Femeile care au mirosit tricoul partenerului au raportat un nivel mai mic al stresului atât înainte, cât și după interviu, comparativ cu cele care au mirosit un tricou nepurtat sau al unui străin.
Cele care au reușit să recunoască mirosul partenerului au avut și un nivel mai mic al cortizolului, ceea ce înseamnă că beneficiile atenuării stresului pot fi mai mari atunci când o persoană este conștientă de ceea ce miroase.

Femeile care au mirosit tricoul unui străin au avut parte de un nivel mai ridicat al cortizolului înainte și după teste. Oamenii au dezvoltat o frică de străini, în special când vine vorba de bărbații străini. Este posibil ca un miros puternic al unui bărbat străin să declanșeze răspunsul de luptă sau fugă, chiar fără a ne da seama.
Nu se știe încă dacă mirosul anumitor produse, cum ar fi parfumurile, sprayul sau șamponul, ar putea declanșa o reducere a nivelului de stres similară în cazul partenerilor romantici. Ar trebui efectuate mai multe cercetări pentru a observa dacă persoanele expuse la mirosuri familiare pe care le asociază cu partenerul au același răspuns.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod