Castiga fiecare cearta de cuplu!

Fie ca va certati dintr-un motiv serios sau e doar o neintelegere pornind de la faptul ca a spart o scrumiera, tu poti sa te eschivezi de la o cearta interminabila, respectand...
Fie ca va certati dintr-un motiv serios sau e doar o neintelegere pornind de la faptul ca a spart o scrumiera, tu poti sa te eschivezi de la o cearta interminabila, respectand cateva mici reguli.

Data viitoare cand mai schimbati cuvinte acide, numara de cate ori ati folosit cuvintele "intotdeauna" sau "niciodata": "Niciodata nu imi aduci flori" sau "Intotdeauna uiti sa iti speli farfuria!". Aceste repetitii sunt semnul ca va asumati niste roluri familiare deja, de persecutor sau victima, de acuzator sau acuzat. Deseori, cuplurile se cearta pentru lucruri cotidiene si neserioase ("Iar ai murdarit oglinda") dar tocmai de aceea e nevoie de un puternic simt al umorului pentru a le putea depasi. Subiecte intr-adevar periculoase? Banii, sexul si cum e cel mai bine sa educi un copil.

De aici si pana la a invinui partenerul pentru fiecare necaz sau neplacere care intervin in fiecare zi, este un pas foarte mic. Gandeste-te bine si raspunde la intrebarea "Te certi cu cineva mai aprig decat cu sotul tau?". Probabil ca nu, si asta din cauza faptului ca siguranta unei relatii iti permite sa te descarci de toate sentimentele negative acumulate intr-un interval de timp si sa le arunci direct in capul celuilalt, fara sa te gandesti la cat esti de nedreapta.

O solutie ar fi ca atunci cand simti ca ai chef de cearta sau ca esti foarte prost dispusa, sa te retragi si sa ignori orice semn de cearta. Cum si in ce loc se poarta discutiile conflictuale reprezinta factorii cruciali, de aceea ar fi bine sa te abtii intr-o vizita sau cand nu ai mai dormit de trei zile si simti impulsul de a te descarca pe cineva.

Pe de alta parte, daca exista anumite locatii in care ati purtat cateva certuri cu alte ocazii, evita-le si invita-ti partenerul intr-un spatiu in care e mai greu sa va certati: la o cafenea, la o plimbare. Incercati sa discutati intr-un mod constructiv dar daca lucrurile se inrautatesc, ia 10 minute pauza.

Incearca sa separi problema care te deranjeaza, cea pe care ai adus-o in discutie, de celelalte emotii, care s-au adunat in timp. In timp ce la suprafata toate par clare, deseori exista motive ascunse care abia asteapta sa izbucneasca. Asa ca intreaba-te: "De ce ne certam, de fapt?". Si nu uita ca, daca reusesti sa desparti problema in chestiune de restul resentimentelor, ai mult mai multe sanse sa ajungi la un rezultat pozitiv.

Invata sa asculti si sa intelegi ce are de spus partenerul. Poti, de exemplu, sa ii repeti cuvintele si el va fi incantat, pentru ca uneori oamenii au nevoie sa se stie ascultati, fiind complet irelevant pentru ei daca esti sau nu de acord cu ei.

Fii pregatita sa ajungi la o intelegere. Disputele sunt foarte rar rezolvate doar de una din parti. Trebuie sa iti fie clar ce vrei de la partener, pentru ce si in ce mod crezi ca vei putea obtine acordul lui. Daca esti dispusa sa faci un compromis, el va fi mult mai tentat sa te asculte. Si va dori sa iti ofere ceva in schimb.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod