Care este valoarea ta pe "piata" sentimentala?

Sa invatam sa ne pretuim mai mult...
Trebuie sa recunosc faptul ca ideea acestei teme mi-a venit dupa ce am citit o carte ratacita prin redactie - "Marea dragoste", de Sarah Dunn. Este un roman comic, in care personajul principal (cu care ma identific, din multe puncte de vedere) scapa de marea dragoste care s-a transformat in marea dezamagire.

Te-ai gandit vreodata care este valoarea ta pe "piata" sentimentala? Pentru ce te pretuiesti mai mult, pentru ce te pretuieste barbatul de langa tine sau ce pretuiesti tu la el? Valoarea femeilor si barbatilor pe aceasta piata se bazeaza pe lucruri diferite: ele sunt apreciate pentru tinerete si frumusete, iar ei pentru bogatie si putere. Nu generalizez, dar, din pacate, cam asa stau lucrurile, superficialitatea fiind unul dintre "punctele forte" ale multora dintre noi.

Iubeste-o asa cum este...


"Imi amintesc de un fost iubit care imi spunea mereu ca nu ii place forma nasului meu, nici alunita de pe umarul stang si nici micul delfin tatuat pe glezna", imi povesteste Ada. "Am stat mult si am analizat aceste 'defecte' ale mele si am cautat metode sa le transform in 'calitati', sa ii fiu pe plac, sa nu mai fiu eu, in definitv. Insa, in timp mi-am dat seama ca nu merita.

Eu il adoram exact cum era, asa imperfect, il iubeam cu totul, iar el se 'impiedica' de alunita mea de pe umar... Superficialitatea lui m-a scarbit si i-am dat papucii"
. Ada si-a dat seama ca valoreaza mai mult si a ales sa renunte sa pretuiasca un om care nu stie sa o aprecieze pentru ceea ce este... Intr-adevar, uneori este mai usor sa observi si sa detesti defectele partenerului, decat sa te uiti la tine si/sau accepti si sa iubesti o persoana asa cum este.

De cele mai multe ori, lucrurile care tin de dragoste sau iubire au exact valoarea pe care noi o investim in ele. Daca dragostea este o componenta esentiala in convingerile noastre de viata, vom valoriza extrem de mult relatiile si persoanele de care ne indragostim.

Uneori insa, cel mai adesea pentru a ne proteja, ajungem sa credem ca dragostea nu este atat de importanta si ca partenerul nostru poate sa vina sau sa plece. In acest fel, ne construim mecanisme de protectie si nu ne lasam sa valorizam nici relatia, nici partenerul, atat de mult incat sa suferim daca le-am pierde.

Invata sa valorizezi ceea ce merita


Marius regreta si acum o relatie pe care a incheiat-o acum doi ani. "Orgoliul meu a fost mult prea puternic si am renuntat la femeia pe care o iubeam si pe care inca o mai iubesc. M-am despartit de ea dintr-o prostie, nu imi doream o chestiune serioasa, imi era frica; m-am cuplat cu alta, avand impresia ca sunt indragostit, ca ea este ceea ce caut. A fost in van...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod