Calcaiul lui Achile

Ai uitat buchetul de flori primit de la iubitul tau pe masa, cand ati fost in vizita la niste prieteni. Nu a spus nimic, poate, pe moment, dar de atunci, nu a mai venit la intalniri ascunzand la spate florile tale preferate. Aceasta pentru ca nu va uita prea usor ceea ce pentru tine a fost o simpla dovada ca ai fost uituca iar pentru el o evidenta dovada de desconsiderare. Pentru ca (ei bine, da!) barbatii sunt mai sensibili decat, poate, banuiesti.

Cu siguranta si barbatii sunt sensibili desi in societate mentalitatea este ca ei au, in principiu, atributul duritatii.
Cu toate acestea, sa ne amintim ca Jung considera ca in fiecare din noi exista "animus" si "anima", adica suma trasaturilor psihice masculine, respectiv feminine; acestea se combina intr-o infinitate de nuante. Rezultatul este unicitatea fiecaruia dintre noi.
     
In mod firesc, la fiecare dintre noi predomina, de regula, trasaturile psihice specifice.
Dar aceasta nu inseamna ca barbatii sunt lipsiti de unele trasaturi specific feminine, care, insa, se manifesta pe plan secundar.
Sensibilitatea este, poate, atuul principal al unei femei. In ce mod o regasim la barbati?
Prin educatie, in copilarie, baietii sunt tratati altfel, sunt impulsionati sa nu planga, sa nu fie la fel de sensibili ca fetitele. Asa se face ca, uneori, auzim in jurul nostru urmatoarele cuvinte, adresate unui baietel: "doar esti barbat, nu gluma! nu poti plange pentru o nimica toata!". Mai tarziu, ei observa ca este "nedemn" sa isi arate sentimentele in mod deschis, si ca, pentru a atrage atentia unei fete, trebuie sa fie cuceritori. Are loc un adevarat "complot" involuntar impotriva sensibilitatii masculine.
Tot asa, auzim de multe ori afirmatia: "barbatii sunt niste copii mari". Lucrurile considerate imature in cazul lor pot fi ramasite ale sensibilitatii, pe care nu pot sa o traiasca si sa o exprime pe deplin.
Asa se face ca, in urma unor intamplari aparent marunte, in care el s-a simtit incomod (jenat, ridicol, ranit, frustrat), nu neaparat din cauza unei femei, el va evita sa intre din nou in situatii asemanatoare. Prin urmare, poate lua decizia de a nu mai oferi flori daca a fost refuzat o data, sa nu mai faca complimente daca raspunsul a fost usor sarcastic sau chiar sa nu mai comunice ceva din intimitatea lui daca raspunsul nu a fost cel asteptat. Cu alte cuvinte, el poate lua decizii privind comportamentul lui pe viitor, care pot ascunde maturitate sau lipsa curajului.

Poate deveni romantic?
Un maestru oriental spunea: "de cate ori vrei sa spui <nu> dar spui <da> iti scade increderea in sine si vointa iar de cate ori vrei sa spui <da> si spui <nu> iti creste egoismul si scade deschiderea spre oameni".

Pentru a intelege mai bine de ce partenerul tau spune <nu>, cand stii ca ar vrea sa spuna <da> si pentru a-l cunoaste mai bine ar trebui sa o cunosti pe mama lui.
Pentru ca, in mod inconstient, barbatul cauta in iubita sa ceva din mama. Pentru ca aceasta atinge punctele lui sensibile, stie ce il bucura, il anuleaza sau il face sa se simta important.
El traieste o relatie de cuplu solida daca gaseste in aceasta confortul psihic, siguranta, acceptarea din familie sau, dimpotriva, autoritatea mamei sale. El este marcat in exprimarea sentimentelor lui de modul in care aceasta a fost facuta in familie. Iar daca nu manifesta gesturi romantice, e pentru ca nu a invatat sa o faca; ele nu i-au fost cultivate sau are convingerea ca sunt "siropoase".
In mod indirect, poti sa ii arati ca iti plac micile surprize (cum ar fi sa gasesti biletele amoroase in agenda) care sunt asa de usor de facut. El va prelua mesajele tale si chiar va veni in intampinarea lor daca simte ca prin solicitarile tale nu il manipulezi sau daca nu isi simte atacata libertatea. De retinut: cand un barbat refuza ceva, o face din aceste doua motive!
Isi va manifesta mai usor sensibilitatea in climatul psihic de care are nevoie pentru a face acest lucru asigurat daca ii vei arata pretuire, intelegere si ca il accepti asa cum este.


Urmarea e in mainile tale
Daca a initiat un moment romantic sau a facut o declaratie plina de sensibilitate, este bine sa ii raspunzi cu tact, niciodata exagerat.
1. E important sa ai o reactie autentica si niciodata sa nu minimizezi sau sa exagerezi efectul gestului sau;
2. Cand este intr-un moment critic - si iti impartaseste acest lucru - trebuie sa il consolezi si mai ales sa ii arati ca ai incredere in capacitatea sa de a gasi o solutie. A insista prea mult consolandu-l il va face sa se simta neajutorat. Nici un barbat nu doreste asta!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod