Am fluturi in stomac! Si ce bine e...

Iti mai amintesti care au fost senzatiile pe care le-ai trait atunci cand te-ai indragostit prima oara? Simteai acel gol in stomac, in care fluturii isi faceau de cap, nu puteai...
Recunosc faptul ca acest material a fost inspirat dintr-un editorial mai vechi semnat de Geta Voinea, unul dintre cei mai cunoscuti hair stylisti din Romania. Chiar daca a trecut de 40 de ani, Geta inca mai are "fluturi in stomac". Dupa ce am studiat indelung ideea, am ajuns la urmatoarea concluzie: "Chiar este posibil, pentru ca dragostea nu tine cont de varsta!".

Iti mai amintesti care au fost senzatiile pe care le-ai trait atunci cand te-ai indragostit prima oara? Simteai acel gol in stomac, in care fluturii isi faceau de cap, nu puteai sa iti iei privirea de la el sau, din contra, te sfiai, incercand sa te feresti, ii urmareai pe ascuns toate miscarile, pofta de mancare iti disparuse, nu gaseai cuvintele in momentul in care ati avut prima conversatie si lista de "simptome" ar putea continua la nesfarsit, pentru ca fiecare dintre noi simtim in moduri si la intensitati diferite aceste sentimente.

La fiecare varsta, traiesti fiorii dragostei altfel; poate la varsta de 40 de ani, fluturii din stomac sunt mai multi si mai colorati decat atunci cand aveai 16 ani; poate la 30 de ani esti mai avida sa il urmaresti pe cel de care te-ai indragostit cum isi plimba cainele prin parc, decat ai fi fost la 18 ani.
Intensitatea cu care simti fiorii dragostei nu se diminueaza odata cu inaintarea in varsta.

Imi amintesc de primul an de liceu, cand m-am indragostit de un coleg dintr-o alta clasa. Pot spune ca nu era de o frumusete rapitoare, dar avea ceva, iar acel ceva m-a facut sa ma indragostesc de el. Tin minte ca il urmaream cu privirea prin multime si imi doream ca si el sa ma remarce; cand ma apropiam de el, simteam ca nu mai pot sa respir, voiam sa ii vorbesc, dar in acelasi timp speram ca el sa imi citeasca gandurile, sa vina sa ma ia in brate si sa imi spuna ca simte si el aceleasi lucruri.

Asteptam cu sufletul la gura sa inceapa o noua saptamana, sa il vad; week-end-urile mi le petreceam cu gandul la el. Aflasem ca locuia pe langa mine, prin diverse surse facusem rost si de numarul de telefon, dar nu aveam curajul sa il sun, preferam sa ma multumesc privindu-l de fiecare data cand isi plimba cainele prin fata blocului meu. Eu fiind lipsita de putere si foarte timida, o prietena s-a "indurat" si l-a sunat, stabilindu-ne o intalnire, la liceu, in pauza mare.

Tin minte ca imprumutasem o camasa, acelasi model pe care il avea si el.
Eram atat de emotionata in acea dimineata, incat nici nu stiu cum am ajuns la liceu. Numaram minutele pana la pauza mare, iar cand a venit momentul "marii intalniri", am preferat sa stau la geamul clasei mele si sa il privesc pe cel care imi furase inima. Nu am avut puterea necesara sa ii marturisesc sentimentele mele.

Peste cativa ani, cand l-am revazut, m-am intrebat ce am vazut la el... El parea ca ma stie de undeva si ar fi dorit sa imi vorbeasca, dar eu am mers mai departe. Cu astfel de sentimente m-am mai intalnit de-a lungul timpului, dar niciodata nu au fost la fel: niciodata aceeasi intensitate, niciodata aceiasi fluturi, mereu altfel... parca mai bine! Nu pot spune daca el a fost prima mea dragoste, dar in mod sigur a insemnat ceva pentru mine, poate m-a ajutat sa ma maturizez, din punct de vedere sentimental, cum s-ar spune.

Maturizare sentimentala? Parca suna mult prea serios. "M-am indragostit! Ma simt ca la 18 ani!" - am auzit foarte des aceasta replica. Cand vine vorba despre dragoste, de cele mai multe ori ne comportam precum niste copii, chiar daca avem varsta de 40 de ani.
Din acest motiv ajungem sa vorbim despre fluturi, stari de reverie, insomnii etc. Ne place sa credem ca dragostea este o joaca, dar una serioasa.

Cui nu ii place acea stare in care simti ca plutesti? Se spune ca prima dragoste nu se uita niciodata, fie ea si la 60 de ani. Sau te poti reindragosti de aceeasi persoana de mii de ori si de fiecare data sa fie si mai intens. Cum ar fi ca in fiecare dimineata, aceeasi mana care iti mangaie fata timp de 20 de ani, chiar daca este brazdata de vreme, sa fie din ce in ce mai plina de dragoste si sa simti, cu fiecare atingere, ca acea mangaiere ar merita orice sacrificiu?

Si merita din plin! Asta nu numai pentru ca ti-a stat alaturi 20 de ani, ci pentru ca, in mod sigur, ti-ar mai sta inca, 30 de ani, cel putin, iar la 70 de ani te vor incerca sentimente mult mai profunde decat la 18 ani.

Daca ai la activ mai multe relatii, nu te poti declara o femeie "experimentata", mai ales cand vine vorba despre sentimente. Experimentata din punct de vedere sexual, poate. Fiecare iubire este altfel, pentru ca cel pe care il iubesti este altfel; esti incercata de sentimente pe care niciodata nu le traiesti la aceeasi intesitate si nici macar in zece mii de vieti nu vei reusi sa traiesti aceleasi sentimente, la aceeasi intensitate.

Acea iubire pura, plina de bucurie, speranta si iluzie pe care credeai ca o poti trai doar in adolescenta, sa stii ca o poti trai la orice varsta.
Nu trebuie sa te umpli de tristete ca ai ajuns la 50 de ani si nu ai simtit inca fluturii in stomac. Poate urmatoarea plimbare in parc pe care o vei face iti va oferi mai mult decat o gura de aer proaspat. Niciodata sa nu spui niciodata dragostei.

Cand se va intampla sa te indragosteti, vei vedea ca aceste sentimente de dragoste te schimba, te fac mai buna, mai plina de optimism si vei ajunge sa schimbi tonurile de gri, in care iti colorai viata, cu cele de roz la care numai visai. Niciodata nu este prea tarziu sa ai fluturi in stomac si asta nu o stie numai Geta Voinea. O stim noi toate, dar trebuie sa si credem in faptul ca ni se poate intampla si noua.
 

Comentariile 51-52 din 52

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • m pe 4 Sep 2008, 08:07
    de neuitat :)

    nu e deloc tampita:) stiu sentimentul, nu se compara cu nimic, este una dintre cele mai frumoase amintiri care ne raman...

    1
    0

  • cheena pe 3 Sep 2008, 20:50
    expresie

    Ce expresie tampita! Fluturi in stomac. E imprumutata bineinteles. Si nici nu spune ce trebuie.

    1
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod