Adevarul despre compatibilitate

De cele mai multe ori cand o relatie se sfarseste este invocat motivul incompatibilitatii. Conceptul de compatibilitate exista de foarte multa vreme si cei mai multi dintre noi il acceptam...
De cele mai multe ori cand o relatie se sfarseste este invocat motivul incompatibilitatii. Conceptul de compatibilitate exista de foarte multa vreme si cei mai multi dintre noi il acceptam ca pe un adevar fundamental intr-o relatie. Se compara, din aceasta perspectiva, relatiile sentimentale cu reactiile chimice iar diferitele tipuri de personalitate cu elementele chimice - in timp ce anumite tipuri de personalitate sunt compatibilie, combinate intr-o relatiei sentimentala altele produc adevarate "explozii".

O alta credinta comuna este aceea ca valorile si preferintele comune "sudeaza" un cuplu.
Prin urmare, atunci cand relatia ia sfarsit cei doi pot ajunge la concluzia ca s-au schimbat si nu mai au prea multe in comun. Pe de alta parte, proverbele de genul "contrariile se atrag", vin sa sustina un punct de vedere contradictoriu. Deci, care este adevarul? Este compatibilitatea elementul cheie intr-o relatie?

Ne dorim pe cineva alaturi de care sa impartim zambetele, momenetele grele, implinirile si esecurile. Ne dorim sa fim jumatatea cuiva care sa ne semene din punct de vedere emotional, si nu numai, si alaturi de care dorim sa ne petrecem restul vietii intr-o armonie deplina. Si aici intervine iarasi compatibilitatea...
Am fost invatati ca numai doua persoane compatibile pot trai astfel.

Compatibilitatea nu este ceva pe care sa-l ai. Nu te nasti cu ea, nu o descoperi peste noapte. Este ceva ce se construieste impreuna cu persoana iubita. Este un proces continuu de negocieri, o atitudinea alimentata de vointa de face relatia sa mearga.

In definirea compatibilitatii trebuie inclusa si atractie chimica de care am mentionat la inceput, acea vraja pe care o invocam pentru a justifica compatibilitatea. Cei mai multi dintre noi folosim aceasta "atractie chimica" ca pe un pretext: "sufletul pereche" va aparea ca printr-o minune si totul va decurge conform planului, fara sa depui nici un pic de efort in mentinerea relatiei, pentru ca, bineinteles, acea atractie chimica va rezolva totul.


Dragostea se dezvolta pe mai multe niveluri. Implica numeroase aspecte si comportamente care se transforma de-a lungul timpului. Poti tine pasul cu relatia ta numai in masura in care muncesti constant pentru a o remodela. Principalul motiv pentru care oamenii divorteaza este acela ca pe intreaga durata a mariajului s-au dezvolta separat unul de celalalt. Cand se apeleaza la un consilier matrimonial poate fi deja prea tarziu pentru salvarea mariajului.

Oamenii considera compatibilitatea ca o baza a relatiei, iar apoi vor mai mult: "vreau ca el sa se inteleaga bine cu familia mea, sa faca toate lucrurile care imi plac, sa fie sexi", etc.
Poti avea o relatie fericita numai daca respecti "lumea" partenerului tau si daca incercati impreuna sa invatati cate ceva de la ce celalalt.

Nu exista persoane compatibile. In toate cuplurile apar conflicte din cauza acelorasi lucruri: banii, sexul, copii, timpul. Deci, pana la urma, este vorba despre cum reusesti sa gestionezi diferentele. In realitate tu creezi compatibilitatea.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • costel pe 8 Iun 2012, 08:19
    compatibilitate

    Intr-o relatie de cuplu important este dragostea si atractia intre cei care se iubesc.Un factor care duce la separare este lipsa banilor insuficenti ca mariajul sa dureze.Alt factor este influenta parintilori care intervin in viata cuplului.Parinti ar trebui sa ajute acel cuplu pentru ca relatia sa dureze.Tineri ar trebui sa renunte la influentele parintilor.Ei singuri trebuie sa-si consolideze relatia. ccccconcccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc cconstant

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod