8 Martie, ce inseamna pentru tine?

Ziua femeii a debutat ca o miscare socialista, datorata in special conditiilor precare de lucru de la sfarsitul secolului XIX, si a prins foarte repede in tarile comuniste devenind sarbatoare nationala... dar acum incepe sa-si piarda aceste semnificatii, apropiindu-se tot mai mult de sarbatorile din Statele Unite si Europa Occidentala.


Ea combina astazi Mother's Day si Valentine's day, aproximativ. Diferenta este de semnificatii. Daca aceste zile au semnificatia unei revelatii... a unei dorinte neimplinite care s-ar putea implini cu aceasta ocazie, ei bine, ziua femeii este o zi de recunoastere ritualica in care gesturile de afectiune au mai ales un caracter obligatoriu.

Ca sa intelegem semnificatia acestei zile si a zilei mamei din tarile occidentale trebuie sa ne intrebam care este importanta mamei in viata psihica a barbatului care ofera flori.

Mama este figura cea mai importanta din viata copilului fie el baiat sau fata... pana in jurul varstei de trei ani este toata viata lui sociala; este o insumare a tuturor reusitelor si nereusitelor din viata lui. Nu este de mirare ca ramane o figura primordiala si in viata lui de barbat. Este o zi in care barbatii isi declara iubirea si recunostinta fata de mama care, macar o perioada foarte importanta din viata, a fost unicul nostru sprijin.

Ce aduce nou este faptul ca sarbatorim femeia in toate rolurile ei.
Baietii aduc flori colegelor sau prietenelor, iar barbatii nevestelor si mamei. Este o zi cu semnificatii imbogatite. Este o apreciere a femininului in viata unui barbat, desi a plecat ca o miscare sociala mai ales cu caracter feminist. Nu este o zi in care ni se indeplinesc dorintele, ci este o zi de recunoastere si de apreciere.

Se spune ca langa un barbat puternic sta o femeie puternica. Aceasta poate fi sotia, mama sau chiar amanta. Sau poate fi o prietena. Este femeia care ii cunoaste toate slabiciunile si care il accepta asa cum este.
In prima parte a vietii este mama, mai apoi este femeia partenera. Aceasta este o zi in care sarbatorim acest lucru si invatam sa-l apreciem.

Aceasta sensibilitate nu este usor de recunoscut. Majoritatea barbatilor braveaza sau ofera flori din obligatie. Ce urat suna...dar, chiar si din obligatie, se intampla lucruri foarte frumoase. Pentru ca acea floare are o viata a ei si un farmec al ei. Si... macar pentru o clipa uitam toate disensiunile familiale si ramanem fermecati de frumusetea acelei flori.
Si atunci poate vom surprinde un suras pe fata femeii careia i se ofera acea floare... un suras care ne surpinde prin faptul ca l-am uitat undeva in fundul sufletului.

 

Cristi Burcos, consilier psihologic

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cleo pe 12 Mar 2009, 09:41
    8martie

    8 martie este o zi super

    1
    0

  • xenia pe 11 Mar 2009, 19:37
    xeniutzaxenia

    dragut comentariu!

    1
    0

  • emilia pe 8 Mar 2007, 16:25
    8 Martie

    Multumim sexului opus,ca nu au uitat aceasta zi si ca ne pretuiesc

    1
    0

  • rodica pe 8 Mar 2007, 16:23
    8 martie

    Efrumos ca exista ziua de 8 Martie ,in care putem sa ne aratam Recunostiinta fata de :mama,sotie si tot ce cuprinde sexul feminin!Trebuie sa o pastram si sa multumim sexului opus ca nu neau uitat si pretuiesc aceasta zi.

    0
    0

  • Mariana pe 6 Mar 2007, 15:19
    8MARTIE

    Nimic nu este mai placut pe lume decat sa-ti exprimi sau sa primesti consideratie,apreciere,iubire.Incarca pozitiv si pe cel care ofera si pe cel care primeste.Si e asa de bine sa simti ca esti iubit!

    0
    0

  • Malina pe 2 Mar 2007, 12:42
    8 Martie

    Macar pe 8 martie sa ne amintim de mamele noastre si sa le trimitem o felicitare...inseamna atat de mult pentru ele...si pe noi nu ne costa decat cativa lei si putin timp :)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod