10 semne care indică faptul că ești într-o relație codependentă

Cu toții visăm la relația perfectă, însă se poate întâmpla să nu avem parte doar de așa ceva. Ai fost vreodată într-o relație care părea unilaterală? Iată câteva semne care te ajută să îți dai seama dacă ești într-o relație codependentă!

Cum îți dai seama dacă ești într-o relație codependentă?


Experții sunt de părere că această codependență reprezintă o formă de dependență, de aceea este cunoscută și ca dependența de relații. De cele mai multe ori, poate avea rădăcina în copilărie, atunci când copilul este nevoit să crească prea repede din cauza lipsei îndrumării părintești. Ca și consecință, copilul poate avea un rol parental. Drept urmare, atunci când devine adult, el revine la acel instinct de a avea grijă de ceilalți.
Acest tip de copil este adesea învățat să-și submineze propriile nevoi, pentru a face pe plac unui părinte dificil și încearcă să obțină dragoste și grijă de la o persoană dificilă.

De asemenea, codependența poate reprezenta un model transferat din generație în generație. De exemplu, unul dintre părinți poate că încerca să îi facă mereu pe plac celuilalt. În consecință, copilul va imita în cele din urmă un comportament similar în cadrul relațiilor sale. Iată cum îți poți da seama dacă ești sau nu într-o relație codependentă!

1.
Investești foarte mult timp încercând să-ți ajuți partenerul într-un mod în care te lasă fără energie.

2. Ești atât de sensibilă în ceea ce privește starea de spirit a partenerului tău, încât aceasta are un impact semnificativ asupra propriei stări de spirit.

3. Nevoile partenerului tău sunt întotdeauna pe primul loc, deoarece acestea este prioritatea ta numărul unu.

4. În ciuda lucrurilor pe care le faci, eforturile tale par a nu fi de ajuns.

5. Te simți neîmplinită în relația ta.
În ciuda acestui lucru, nu te simți capabilă să spui stop relației.

6. În trecut, ai fost implicată în relații cu persoane dependente sau în relații care erau abuzive din punct de vedere fizic, mental sau emoțional.

7. Te simți responsabilă pentru greșelile partenerului tău.

8. Îi oferi mai multă dragoste și grijă partenerului tău decât ție.

9. Ești frecvent neliniștită, indiferent dacă relația trece printr-o perioadă bună sau proastă.

10. Rareori faci lucruri fără partenerul tău.

Câteodată, poate fi vorba despre mai multe probleme care stau la baza acestui comportament, probleme care fac dificilă desprinderea de codependență.
Poți discuta cu un terapeut, care te poate ajuta să descoperi problemele și să le abordezi într-un mod sănătos.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod