Eva.ro ramane o un mijloc prin care tu poti sa te descoperi, dezvolti, cunoaste mai multe despre tine si viata ta. Asteptam intrebarile tale la adresa: "/>

Nu mi-a spus ca are deja o prietena

Am intalnit recent un tip si am inceput o relatie cu el. Intr-o seara am fost la el acasa si am descoperit haine de femeie, articole de machiaj, un epilator... pe scurt mi-a fost clar ca acolo locuieste o femeie despre care nu mi-a spus nimic niciodata. Am simtit cum cade tavanul pe mine cand am descoperit. Am mers direct la el si l-am intrebat: "cine e femeia care locuieste in casa asta?". La inceput a ezitat, apoi mi-a spus ca e prietena lui cu care are o relatie stabila de 5 ani si care nu ii satisface pe deplin dorinta de amor.

Mi-a mai spus apoi ca ea a sugerat ca el ar trebui sa-si mai gaseasca pe altcineva, deoarece ea se simtea prost pentru ca nu il putea satisface! Ce parere aveti de aceasta explicatie? E posibil sau ma minte cu nerusinare? Si a fost necinstit ca nu mi-a spus aceasta situatie in care se afla. La intrebarea "De ce nu mi-ai spus?", mi-a raspuns: "Daca ai fi stiut nu ai fi fost cu mine si nu am vrut sa te pierd".
Adevarul e ca imi place si de aceea am suferit un soc profund! Sa am o discutie serioasa cu el? Ce sa fac? Va multumesc.


Claudiu Ganciu - psiholog si psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Acest mesaj pare a contine un lucru dificil pentru care am nevoie de intelegerea si ajutorul vostru. V-as ruga mai intai de toate sa-l cititi cu atentie si sa apoi sa raspundeti la urmatoarea intrebare: "Care este exact problema autoarei mesajului?" (nu spun ca nu exista o problema ci doar intreb cum ati descrie-o voi).

Pentru aceasta ma voi referi mai intai la intrebarile ce apar in mesaj. Ce parere am despre aceasta explicatie? Personal nu am nici o parere intrucat parerea mea nu conteaza si situatia tine strict de ceea ce se intampla intre ei. Este posibil sa fie o situatie reala sau nu. Este dificil de apreciat intrucat nu cunoastem personajul.


Dar intrebarea corecta este de ce are nevoie de aceasta parere? Este posibil sa fie necesar sa accepte lucruri care intr-un fel sau altul sunt de neconceput intrucat exista o educatie in acest fel. Pe de alta parte exista oameni care pot sa faca ceea ce altii nu pot concepe. Daca este vorba despre doua femei care au comportamente complet opuse - una accepta ca partenerul ei sa aiba o relatie pe fata cu o alta femeie iar cealalta nu accepta acest lucru mie, nu-mi ramane decat sa fiu de acord cu amandoua pentru ca este adevarul lor, este ceea ce cred ca este mai bine pentru ele amndoua. Rolul meu poate sa fie acolo unde exista un impact dificil al acestui lucru pentru una din ele. Pana atunci nu pot decat sa accept ca lumea este diversa, ca oamenii sunt diferiti si ca un lucru acceptabil pentru unul este complet inacceptabil pentru celalalt.

"Adevarul e ca imi place si de aceea am suferit un soc profund! Sa am o discutie serioasa cu el?" Ceva probleme incep sa apara acum.
Dilema cititoarei pare sa fie: "imi place dar nu pot sa accept acest lucru; ce sa fac - sa continui relatia sau nu?". Cititoarea pare a spera ca partenerul ei minte iar mesajul incepe cu o descriere sumara a dovezilor ca nu minte (haine de femeie, articole de machiaj, etc.). Incercam sa ne gandim la problema in sine - care este in fapt starea de soc? Ce anume a generat aceasta stare? Nu avem un raspuns cert la intrebarea aceasta intrucat aceasta parte nu este inclusa in mesaj.

De aceea va propun urmatoarea tema de gandire: Ce a generat de fapt starea de soc? Putem oare presupune ca exista un conflict de tipul: "sa accept ca si partener sexual pe cineva care are o relatie cu o alta persoana?". Daca acesta ar fi conflictul, atunci rolul meu inceteaza, deoarece fiecare raspunde ceea ce vrea si simte la acest tip de conflict. Rolul meu ar exista cand starea de soc devine importanta dar...
nu pot lua decizii sau avea pareri despre viata nimanui intrucat lumea este ceea ce vedem iar in relatiile de cuplu fiecare vede ceea ce vrea. Cand insa ceea ce vedem genereaza tensiuni interioare, frustrari, simtim ca ne da viata peste cap putem apela la un ajutor exterior.

Si atunci apare o alta intrebare la care puteti raspunde: "Poate sa rezolve singura situatia sau are nevoie de un ajutorul cuiva?". "Ce sa fac?", intreaba cititoarea. Poate ca formula corecta este de a defini ceea ce simte fata de el si ulterior fata de partenera respectiva si de relatia lor. Cand aceste date sunt clare, o decizie este usor de luat.







Arhiva

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod