Marile asteptari

Neplaceri de sarbatori? Nu vrea sa danseze desi pe tine te gadila talpile? Ar sta zi si noapte cu prietenii sai (uitand ca tu esti acasa si decorezi apartamentul de Craciun)? Sau uita orice masura cand sunteti la o petrecere si... o face lata de la prea multe pahare? E un morocanos? Nu dispera, deoarece si ac chiar si de cojocul celui mai incrancenat barbat.

Colindele de Craciun, reclame care iti incalzesc sufletul, filme in care exista Mosi si ingeri! Vrei sa crezi ca in aceasta perioada a anului toata lumea se simte fericita, implinita, impaciuitoare si ca ofera mai multa dragoste celorlalti. Dar micile neplaceri provocate de partener, cu sau fara voia lui, pot aduce mici nori in acest scenariu armonios.

Dr. Margareta Dinca, psiholog la Fundatia Marie Stopes, spune ca, de obicei, acest tip de conflicte pot fi pasagere: "Daca de regula partenerul are o problema cu bautura, atunci e un pericol, intr-adevar, si trebuie sa iei niste masuri drastice.
Daca se intampla de cateva ori pe an, la petreceri, atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Cu diplomatie, il poti impiedica sa intreaca orice limita.

Este un morocanos? Poate avea scuza petrecerii, a unei proaste atmosfere. Daca de obicei il caracterizeaza aceasta stare, poate fi o problema dar cu mult tact il poti face sa isi schimbe atitudinea, cel putin pentru o seara. Daca nu danseaza de obicei, nu o va face nici cu ocazia aceasta, probabil."

Ce sfatuieste psihologul in aceste situatii? Foloseste-te de ceea ce cunosti din caracteristicile personalitatii partenerului tau. Ai doua posibilitati: sau ii accepti comportamentul si nu incerci sa il influentezi sau apelezi la diferite trucuri, apasand mici "butoane" psihologice.

Ar sta cu prietenii aproape tot concediul? Este inteligent, gentil si suav, deci nu poti sa nu te intrebi ce cauta in compania acelor tipi insensibili, care vorbesc tare si beau bere? Nu ii vorbi prea aspru despre amicii sai pentru ca se va simti jignit si, oricum, poate ai afla cu surprindere ca nici el nu se da in vant dupa prietenele tale.
Daca ii vei da libertatea sa se intalneasca cu prietenii, nu va mai avea nici o pornire sa o faca atat de des. Si apoi, poti profita de seara respectiva, programand o petrecere in pijamale, impreuna cu prietenele tale. Cu toate acestea, fii ferma si explica-i clar ca astepti sa petreceti un timp considerabil impreuna. Din moment ce tu ii lasi libertate, nu va putea nici el sa te refuze, ba chiar va fi mandru pentru ca prezenta lui inseamna atat de mult pentru tine.

Nu danseaza la petreceri? Investigheaza daca este complexat de anumite lucruri. Probabil ca isi imagineaza ca nu arata prea bine in timp ce executa pasii de dans. In acest caz, nu te zgarci la laude si aminteste-i cat de bine arata si ca, de departe, este cel mai bine barbat prezent la petrecere. Sau poate e tipul care prefera sa priveasca, in loc sa se lase prins in actiune. Ei bine, in acest caz, fii cat mai senzuala si incearca sa il atragi intr-un dans, transmitandu-i cat de mult iti doresti sa stai aproape de el.
Nu uita ca se va simti foarte degajat si in largul sau intr-un cerc de prieteni apropiati lui. Vei descoperi surprinsa ca are un stil de dans inconfundabil, chiar sarmant; desi nu credeai, poate veni pe ring fara grimasele obisnuite ci cu un zambet larg.

Bea pahar dupa pahar? Daca urmeasa sa conduca in drumul spre casa, aminteste-i ca trebuie sa ajungeti teferi. Sau, toarna-i tu bautura in pahar si lungeste-o cu apa. Evident, sunt solutii de moment. Cel mai bine ar fi sa aveti o discutie inainte, in care sa ii explici care sunt asteptarile tale, care sunt motivele pentru care nu suporti sa il vezi beat si sa incercati sa ajungeti la un compromis.

Nu este impresionat de sarbatoarea Craciunului? Nimic mai simplu! Convinge-l sa iesiti la cumparaturi! Luminile care anunta celebrarea, fulgii de nea, colindele prezente pe strazi si in magazine si bucuria de a cumpara daruri pentru cei dragi nu il vor lasa nepasator.


Chef de cearta? Da, cearta se poate face stapana pe vacanta voastra! Stresul, alcoolul sau chiar prea mult timp pe care il petreceti impreuna pot degenera in certuri si nervi. De aceea, daca ai vreun resentiment fata de partenerul tau, cel mai bine ar fi sa il discuti cu el inainte de Craciun. Mentine-ti calmul chiar daca ai vrea sa dai o replica usturatoare. Respira indelung si revino la ganduri mai bune, de dragul celei mai frumoase sarbatori din an.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod