Intre feminitate si nevoia de a domina

Adesea, persoanele care ne atrag se incadreaza in anumite tipare. Cateodata insa, nu suntem multumite de ceea ce avem. Ce se intampla atunci cand esti atrasa de un anumit tip de barbati...
Adesea, persoanele care ne atrag se incadreaza in anumite tipare. Cateodata insa, nu suntem multumite de ceea ce avem. Ce se intampla atunci cand esti atrasa de un anumit tip de barbati, dar esti inclinata sa crezi ca ai nevoie de altceva? Iata ce scrie o cititoare:

Buna ziua,

M-am despartit recent de prietenul meu, M, pe care il iubeam de 5 ani. Am avut multi prieteni, dar am iubit doar doi. Ori ma indragostesc foarte tare dupa cateva intalniri, ori niciodata. Daca respectivul este o fire prea docila, nu il mai respect, nu il mai pot iubi.

La mine iubirea vine din admiratie; el trebuie sa fie un model pentru mine, sa ma provoace. M era suportul meu afectiv, ma influenta foarte mult. Cand eram cu el, simteam ca totul este posibil, nu ma speria nimic. Ii simt si mai mult lipsa cand am dificultati. Nu imi place sa-mi rezolve iubitul problemele, dar el imi dadea puterea sa le rezolv singura.

De cand ne-am despartit, m-am intalnit cu alte persoane, care imi faceau pe plac, dar nu pot fi fericita intr-o relatie daca nu il iubesc pe barbatul in cauza.

De ce nu reusesc sa ma indragostesc de cineva mai docil? Ar fi foarte simplu si comod, nu-i asa? Dar, mai ales, de ce nu vreau sa domin in relatie, ci imi place sa gasesc pe cineva care sa ma influenteze? Pentru ca eu sunt colerica si foarte, foarte incapatanata.

Va rog foarte mult sa imi dati un sfat, sa inteleg modul meu de a iubi.

O.

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

Intrebarea cititoarei este una care denota un interes aparte pentru propria lume psihologica.
O intrebare pe care fiecare persoana merita sa o formuleze pentru a putea sa se refere la lumea interioara. Din pacate, nu voi putea rapsunde la ea, pentru ca lipsesc multe elemente. Pentru a putea formula un raspuns, ar fi necesare asociatiile libere ale protagonistei, continuturi din trecut, istoria sa etc. Este o intrebare care face obiectul unei interventii psihoterapeutice mai cuprinzatoare.

Voi raspunde, pe cat posibil, la alte intrebari, care, desi nu sunt adresate direct, par sa fie transmise de mesaj. Exista o contradictie intre ceea ce se intampla si ceea ce isi imagineaza, ca ideal, protagonista. Adica, pe de o parte, exista ceea ce simte: "nu vreau sa domin in relatie"; nu se simte atrasa de cei care ii fac pe plac. Iar pe de alta parte, exista un ideal: "de ce nu reusesc sa ma indragostesc de cineva mai docil", "imi place sa gasesc pe cineva care sa ma influenteze".

Este ca si cum ar exista un ideal, o dorinta in contrast cu ceea ce se intampla in realitate, ca si cum o imagine formata este negata de ceea ce se simte atunci cand se intampla sa apara "iubirea".

Care este rolul acestei persoane, care nu este un barbat docil? Pare sa ofere "admiratie", "functioneaza ca model", si mai ales este "suportul meu afectiv", "cand eram cu el simteam ca totul este posibil".
Aceste cuvinte ma trimit cu gandul la un om puternic, care ofera siguranta, incredere. Sa fie acesta o posibila functie a partenerului care influenteaza? Ce crezi?

Daca lucrurile ar sta asa, poate ca, in prezenta unui om puternic, sunt posibile si incapatanarea si manifestarile colerice, in prezenta unei persoane mai docile, adica a unei persoane care nu reuseste sa influenteze, sa se impuna, sa ofere siguranta, sa permita aceste manifestari.

Aceste trairi au o legatura cu istoria protagonistei. Ele nu apar la 20, 30 sau 40 de ani, ci sunt formate inca din primii ani de viata, extinzandu-se de-a lungul vietii, intr-o continua miscare. Mai poate sa aiba legatura cu diferite componente de pe parcursul mai multor generatii.

Acest raspuns nu poate epuiza tema adusa in discutie de autoare, dar poate sa fie un inceput de drum spre diferentierea trairilor si a continuturilor profunde ale protagonistei. Un alt lucru sigur este ca raspunsul la intrebare nu isi are originea in cognitiv si rational, in logicul firesc al vietii de zi cu zi, ci intr-o ratiune inconstienta, bazata pe sentiment si pe un alt tip de logica.

Psihoterapia urmareste sa lamureasca intrebari de acest tip.
Urmareste sa evidentieze influenta inconstientului asupra fiecaruia in prezent. Este important sa intelegi de ce iubesti intr-un anumit fel? Eu cred ca da. Tu ce zici?
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 29 Dec 2010, 23:41
    Am avut contact sexual neprotejat ajutati-ma va rog

    Buna. Eu si prietenul meu am avut contact sexual (am luat decat 2 pastile yasmin dintr-un nou blister) deci am avut contact la a 2 pastila, ca sa fie raul si mai mare fiind intr-o pozitie in care eu eram deasupra nu m-am putut da jos de pe el la timp si el s-a scapat in mine, acum sunt disperata e posibil sa raman insarcinata? va rag sa ma ajutati cu sfaturi idei , si imi cer scuze ca am postat aici dar nu am gasit unde astept raspunusuri de la voi

    0
    1

  • melina pe 23 Oct 2010, 22:31
    ww.sexshop-romantic.ro

    eu zic sa lasam barbatii in pace si sa ne cumparam vibratoare love clone de la sex shop romantic si am rezolvat problema, nu ne supara nu ne inseala :D

    0
    1

  • Tibi pe 22 Dec 2008, 01:29
    mai hoooo cu puterniciii

    ce tot vin astea cu barbati puternici? voi vreti numai culturisti inseamna? sa te domine sa te frece sa te invete iar tu ca femeie sa nu faci nimik ca o gaina beata in fotoliu sa nu misti nimic ati intrat voi astea pe site cu barbatii puternici da ce voi credeti ca toate cauta barbatii puternici hoooo ca si aia timizi sunt buni nu va faceti voi griji

    1
    0

  • pam pe 20 Dec 2008, 12:55
    dana

    draga dana, ar trebui sa incetezi sa pacalesti lumea cu porcaria aia di site. tu oare chiar crezi ca lumea nu-si da seama ca foloseste numele tau??? ca banii iti intra tie in cont? mai bine du-te si vinde seminte in piata.

    0
    1

  • Dana pe 15 Iul 2008, 14:23
    da..

    da..si eu m-am regasit in randurile de mai sus, am 19 ani si acum un an am cunoscut un tanar student care desi avea multe probleme acasa reusea mereu sa isi faca drum in viata si sa reuseasca..ma fascinat! relatia noastra nu a tinut decat 5 luni, dar in aceasta perioada totul parea perfect, sa terminat totul brusc dar ma marcat! Acum sunt cu altcineva, care desi ma place cu adevarat si stiu ca ar face orice sa ma faca fericita este o persoana slaba, asteapta mereu ordine de la ceilalti, nu are initiativa, sunt cu el, il plac, dar nu as pute spune ca il iubesc! Nu ma marcheaza deloc, nu e un model pentru mine, nu are un caracter puternic, de parca ar fi o fata, nu un barbat! poate ca noi femeile vrem langa noi pe cineva sigur pe sine, care sa ne dea sentimentul de siguranta...

    1
    1

  • Dana pe 26 Mai 2008, 20:17
    Intre feminitate si .........

    Eu cred ca acel "M" din viata ta era un barbat puternic si care stia ce vrea de la viata de aceea totul a fost posibil alaturi de el. Incearca sa te mobilizezi singura si ai sa devi la randul tau o femeie puternica langa care isi poate gasi locul un barbat docil.

    0
    1

  • Dyannna pe 25 Mai 2008, 19:36
    :|

    Patesc si eu de multe ori la fel ca "protagonista"...Mi se pare ca raspunsul psihologului nu o ajuta prea mult...

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod