Despre angoasa de separare

Despartirea de persoana iubita este o problema care ne produce temeri greu de descris in cuvinte. Si nu numai despartirea in sine. Simplul gand ne face adesea inima sa se stranga.
Despartirea de persoana iubita este o problema care ne produce temeri greu de descris in cuvinte. Si nu numai despartirea in sine. Simplul gand ne face adesea inima sa se stranga. Si cum asemenea ganduri nu vin din senin, probabil ca trebuie analizate mai amanuntit. Iata ce scrie o cititoare referitor la acest subiect:

Buna,
 
Am apelat la dvs. pentru ca nu mai stiu ce sa fac cu relatia pe care o am. Sunt de 1 an si 3 luni cu prietenul meu si ne certam foarte des. Am inceput sa ma simt foarte ranita si de atunci nu ma mai simt "confortabil" in relatie. Mi-a spus ca il enerveaza faptul ca il intreb ce face cand vorbim la telefon si ca ar trebui sa luam mai usor relatia; nu ii place ca in fiecare week-end doarme la mine... si dupa parerea lui ne intalnim prea des. Parerea mea este ca ne intalnim prea putin!

As dori sa va intreb ce inseamna reactia pe care o are? Pe mine ma doare, deoarece eu ma simt bine cand sunt cu el. Il enerveaza daca il intreb cand urmeaza sa ne vedem. Dupa parerea mea, dupa atat de mult timp ar trebui ca lucrurile sa decurga mult mai bine! Mi se pare ca reactioneaza ca si cum ar incerca sa scape de mine... asa credeti si dumneavoastra? A doua zi dupa cearta mi-a zis ca era nervos cand a spus aceste lucruri.

Va rog sa imi dati un sfat, pentru ca sunt foarte confuza... Pana acum nu a fost necesar sa cer vreodata sfaturi, dar de data aceasta simt nevoia s-o fac.
 
Va multumesc,
E.T

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

In momentele de criza prin care trecem, mai mult sau mai putin des, se vorbeste despre o tensiune, despre o angoasa, despre o suferinta. Cuplurile aflate in aceasta ipostaza sunt deseori in fata unor situatii contradictorii - pe de o parte, fiecare se simte incomod in relatie cu celalalt; pe de alta parte, amandoi pastreaza relatia, niciunul nu se retrage. Deseori se mentioneaza o eventuala despartire: uneori ca amenintare, alteori ca dorinta, alteori ca santaj. Dar, in general, capacitatea reala de separare este foarte mica.

De fapt, aici pare sa se sublinieze portretul unei persoane care se revolta impotriva unui fel de control (telefoanele date, "obligatia" de a dormi la ea in fiecare week-end). Acest control exista; sa fie de comun acord? Autoarea mesajului spune: "sunt de parere ca vrea sa scape de mine".

In cupluri, lucrurile sunt destul de amestecate - exista o nevoie de independenta a fiecaruia, exista o nevoie de "impreuna" a celor doi, dar exista si un mod in care fiecare percepe separarea. Tema separarii pare sa fie un subiect al acestui cuplu. Prin ce poate sa fie o tema separarea daca nu ar exista o temere importanta fata de aceasta perspectiva?

Ceea ce ma face sa consider ca aceasta tema este importanta pentru protagonista este urmatoarea fraza mentionata in scrisoare: "A doua zi dupa cearta mi-a zis ca era nervos cand a spus aceste lucruri". Dupa aceasta cearta, se pare ca E.T. a simtit nevoia de a vorbi cu cineva. Acest lucru are o semnificatie asupra careia putem sa meditam.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mikaela pe 16 Sep 2010, 17:20
    gelozia

    gelozie si iarasi gelozie...offfff... eu am terminat o relatie acum o saptamana din cauza geloziei al certurilor si suspiciunilor exiubitului meu.e mai bn singur decat cu un om bolnav de gelozie,alaturi de el nu ajungi decat sa te distrugi psihic ajungi sa nu mai rezisti..gelozia a distrus TOT ce era mai frumos intre noi iar dragostea cea mare care o mai simtim sau cel putin eu o mai simt nu e indeajuns sa o iau de la capat e prea greu sunt epuizata de la atatea certuri din gelozie...am ajuns la capatul puterilor si la capatul unei relatii minunate aproape ideeale care asa parea sa fie pana cand nu sia dat de stire Gelozia ....asta e pacat ca nu am reusit sa realizam planurile de viitor impreuna ...si totusi il Iubesc enorm de mult :X:X:X el ma facut cea mai fericit cand ma simteam pustiita...cum se spune ma invatzat f multe lucruri dar nu ma invatzat sa traiesc fara el :(( ma doare enorm de mult despartirea de el dar nu concep sa fiu mereu controlata si acuzata pe nedrept si aducandumise acuzatii nefondate ...

    1
    0

  • ionut pe 25 Aug 2010, 00:21
    certuri si suparati

    Sunt cu prietena mea de un an si 2 luni,de ceva vreme ne certam tot mai des sh din lucruri banale,acuma de curand mi-a zis ca nu stie ce simte ca vrea o pauza si eu nu vreau asta,parinti ei nu o mai lasa sa vorbeasca la telefon ,ne vedem de 2-3 ori pe samptamana ,dar cand este cu mine este fericita si implinita ,dupa ce pleaca incep certuri si contrazicerile ,imi zice si mie cineva de ce ?:((

    0
    1

  • kitty_sweet pe 13 Mai 2010, 00:26
    offfffffffffff

    gelozia te omoara psihic............te macina pana nu mai poti face nimic si ajungi intr-o stare de depresie ..... feritiva daca cel de langa voi considera ca nu mai aveti sentimente pt el sau va acuza de infidelitate e grav...gelozia este parte a neincrederii in persoana de langa ei...gelozia e ca un drog de care nu te mai poti lasa...deci nu incercati sa schimbati persoana de langa voi...mergeti mai departe

    1
    0

  • CeaAcaruiNumeNuTrebuieRostit pe 18 Apr 2010, 16:44
    Te inteleg.

    Doamne ce bine te inteleg!Stiu ca gelozie e o boala teribila si din pacate multi barbati sufera de ea.Insa,prietenul tau,din prea multa iubire are tot felul de idei cum ca l-ai insela.Poate ca ar trebui sa discuti cu el indiferent de starea lui de spirit si sa-i zici cum stau lucrurile.Ca il iubesti si ca nu l-ai insela niciodata si ca iti lipseste de fiecare data cand e plecat.Arata-i ca nu exista altcineva pentru tine ci doar el.Si daca totusi dupa multe incercari sau discutii tot la fel se comporta atunci ii zici ca cu toate ca il iubesti va trebui sa va despartiti pentru ca lipsa lui de incredere si gelozia lui nejustificata nu fac decat sa duca relatia catre un sfarsit.Sa vedem daca la ideea de a te pierde va mai proceda asa si va mai zice ceea ce zicea cand era gelos.Arata-i afectiune si ca e singurul barbat din viata ta. SI inca ceva..Nu te consuma pentru vorbele lui pentru ca vorbele spuse la gelozie si nervi sunt vorbe nespuse.Asculta-ma. Te-am pupat si mult succes!

    1
    0

  • raluca pe 7 Mai 2008, 10:30
    Buna-ziua

    Cum sa ma lupt cu gelozia care il macina in fiecare zi pe prietnul meu...nu are nici un motiv..doar anumite viziuni(cum ar fii..miros a parfum de barbat..cine te-a tinut in brate? etc..am uitat sa specific este sofer pe tir :)) la aproape fiecare venire in tara are cate un ,,motiv,, sa stea imbufnat ca imi bat joc de el ca il tin de fraier lucru total eronat..daca ii zic ca tin la el ...zice ca il mint daca stau suparata si nu vb cu el imi zice ca este absolut vizibil ca nu tin la el..dar asta este nu avem in fiecare zi momente sa postam acel zambet larg pe fata..asta este..imi este foarte drag de el ma facut sa uit de problemele prin care am trecut am fost casatorita in urama cu 1 an dar credeti-ma pe cuvant ca nu mai am nervi sa traiesc in stress si gelozie ce este de facut sa il determin sa inteleaga ca nu toate suntem la felsi ca intradevar tin la el.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod