Despartire la varsta de 25 de ani

Pentru modalitatea de raspuns, va rog sa cititi recomandarile de la finalul articolului. O tema importanta este cea a despartirii si a suferintei dupa despartire. Sa analizam un e-mail...
Pentru modalitatea de raspuns, va rog sa cititi recomandarile de la finalul articolului. O tema importanta este cea a despartirii si a suferintei dupa despartire. Sa analizam un e-mail pe aceasta tema.

Buna ziua!

Am 25 de ani si sunt extrem de trista pentru ca nu mai stiu ce vreau si ce trebuie sa fac. Sunt intr-o perioada postrelatie de vreo doua luni. Am locuit impreuna, am plecat de acolo, mi-am schimbat serviciul, am incercat sa imi refac partea sufleteasca alaturi de alte persoane... se pare ca nu mai pot sa ma indragostesc de nimeni... cred ca este o stare de moment, dar chiar si asa... ma simt golita pe dinauntru si nu mai vreau nimic... poate doar pe el inapoi, dar el este implicat intr-o alta relatie si se simte excelent.
Ce trebuie sa fac acum? Cum trebuie sa vad lucrurile?

Claudiu Ganciu, psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

La 25 de ani, intr-o perioada post-relatie - altfel spus, a fi singura, a fi fara un partener. Avem aici o tema generala, pe care am tot intalnit-o de-a lungul timpului, in diferite forme, astfel incat eu cred ca merita un raspuns in ciuda stilului sintetic sau, poate, tocmai datorita lui, pentru ca explica foarte simplu stari care apar complicat altor persoane. Ii multumesc autoarei pentru mail.

Sa vedem ce anume transmite protagonista:

  •  Este trista
  •  Nu stie ce vrea
  •  Nu stie ce trebuie sa faca
  •  A incercat sa-si refaca viata alaturi de alte persoane
  •  Nu mai poate sa se indragosteasca de nimeni
  •  Crede ca este o stare de moment
  •  Se simte goala pe dinauntru

Il doreste pe el inapoi, dar el este cu altcineva.
Ce si-ar dori cu adevarat este ceva ce nu poate sa aiba. O dorinta si un "el" care nu vrea sa fie cu ea. Dorinta de "el si ea", de un "noi" anume.

Fiecare dintre voi a avut la un moment o dorinta pe care nu si-a putut-o indeplini. Poate la 6 ani, poate la 10 ani sau la 80 de ani. Poate va aduceti aminte si poate va vine in minte un moment de acest tip. Poate ca ca ti-ai dorit papusa din vitrina, poate sa fii cu altcineva decat cel alaturi de care esti acum sau poate ai visat sa iei acasa Arcul de Triumf. Poate ti-ai dorit una sau alta - poate sa fii cu cineva si el nu a vrut dintr-un motiv sau altul. Oricum ar fi exista o dorinta, dorinta spune ceva despre voi.

Aceasta dorinta (o voi numi D) nu s-a indeplinit, dar a ramas in tine ca si dorinta.
A nu se indeplini inseamna, aici, a se realiza in lumea exterioara, sociala, in afara. A ramane in tine inseamna un continut psihologic - ceva concret, ceva existent. Campul tau psihologic este ocupat de D. Faptul ca el este activ produce un disconfort. Te poti preface ca D nu exista si atunci sa continui sa fii asa cum esti deja, sa te prefaci. Dar faptul ca nu te ocupi de D, nu inseamna in mod automat ca D nu mai este, ci doar ca este lasata intr-un colt si poate aparea atunci cand se asterne linistea.

Mai poti face altceva (se intampla frecvent) si anume, sa negi ca simti D. "Eu? Eu nu simt nimic pentru el, mi-e indiferent", spun aceste persoane, desi non-verbal par a spune altceva.
Mai poti compensa cu altceva. Nu am D, dar pot avea un inlocuitor pentru D. Totul ar fi perfect daca D si inlocuitorul ar fi acelasi lucru, dar nu sunt. Daca doresti Arcul de Triumf, nu te poti multumi cu un medalion cu Arcul de Triumf.
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 13 Feb 2012, 01:14
    Continuare

    La sfarsit am vrut sa zic ca va urma sa gasesti pe cineva cu care sa fi impreuna si sa te smti bine cu adevarat si sa va doriti amandoi acelasi lucru de la viata,ca poate s-a inteles ca sa nu te gandesti ca vei gasi pe altcineva,dar eu asta am vrut sa zic...ca mai devreme sau mai tarziu vei gasi persoana potrivita...asta e o incurajare si pentru mine care ma aflu in situatia ta,chiar daca persoana cu care sunt nu are pe altcineva,insa ne desparte distanta,el fiind in alt oras si de aici intervine si nesiguranta de a fi ceva serios...sper sa aveti toti curajul sa treceti peste tot.

    1
    0

  • Diana pe 13 Feb 2012, 00:53
    Am trecut si eu prin asta.

    Important e sa te gandesti ca daca el este fericit cu cine este asta inseamna ca el este bine si ca daca ar fi cu tine fara sa mai vrea asta ci doar ca sa nu te mai simti tu rau atunci el ar fi cel care nu s-ar mai simti bine in compania ta si n-ar avea rost sa simti din partea lui ca nu te mai iubeste pentru ca asa ti-ai face si mai mult rau.Cel mai bine e sa il lasi pe el sa faca ce simte si tu sa incerci sa-ti continui viata,uitandu-te la filme care iti plac,ascultand muzica sau chiar facand un pic de sport(in casa,daca nu simti nevoia sa iesi).Eu una asa am procedat,de fiekre data cand am trecut printr-o perioada din aceasta nu mi-am mai imaginat ce face el,pentru ca nu mereu e adevarat ceea ce gandim noi despre celelalte persoane ca fac,el poate sa doarma si tu sa crezi ca e cu alta sau chesti din acestea.Cel mai bine e sa te gandesti ce sa faci tu in momentul acela ca sa te simti mai bine,pentru ca nimeni nu vine sa te scoata din stareaa asta,mai ales daca poate nici nu-i spui cuiva apropiat care te asculta si te intelege ceea ce simti.Eu una cand vorbesc fata in fata cu o persoana despre problemele mele(in special cu mama) simt ca ma descarc si ma simt mult mai bine.Poti merge si la un psiholog,dar ii poti spune oricui problemele tale,n-are de ce sa-ti fie rusine pentru ca toti am trecut prin asta la un moment dat si stim cat de greu e sa-ti revi dupa o astfel de perioada.Dar important e sa ai grija de tine,sa te gandeste la ceva bun de mancare(sau poti sa cauti pe net niste retete pe care sa le prepari).Pe mine una m-a ajutat si sportul foarte mult,dar si faptul ca nu am mai asteptat sa vina persoana respectiva la mine si sa ma ajute sau sa ma scoata din aceasta stare.Pur si simplu daca am vrut sa vorbesc cu persoana respectiva si am stiut ca se mai poate am sunat-o sau am cautat-o.Dar daca in cazul tau el ti-a spus ca e cu altcineva si in caz ca nu doreste sa mai tineti legatura inseamna ca nu mai are rost sa-l cauti si sa te gandesti ca va urma sa gasesti mai incolo pe altcineva.

    0
    1

  • geani_georgi pe 31 Mai 2011, 09:23
    greu

    prin aceeasi perioada grea trec si eu.am incheiat o relatie de 7ani.si zi de zi ma gandesc cum si ce sa fac sa nu ma mai gandesc la el.cum sa nu ma gandesc ca el iese cu prietenii,se distreaza de parca relatia asta nu a existat niciodata.este f indiferent.in schimb eu ma topesc,simt ca ma prabusesc.nush ce sa mai fac.

    0
    1

  • kitty_sweet pe 13 Mai 2010, 00:12
    mergi mai departe

    2 luni de la despartire nu e mult si in acest timp chiar nu ai cum sa-ti gasesti jumatatea...ocupati timpul cu altceva....fa un sport sau fa jogging sau ce vrei tu....regasestete si hotarastete ce vrei de la viata si cum vrei sa fie....nu te mai amagi....din experienta iti spun ca nu duc la nimic bun impacarea sau regretele...capul sus....nu incepe si nu se sfarseste lumea cu el...mai sunt si alti baieti pe lumea asta...bafta

    1
    1

  • isabella2010 pe 9 Mar 2010, 18:27
    buna

    nu obtii nimic daca inca mai tii la el....e grea dragostea ..cere multe sacrificii...te sfatuiesc sa intri pe lovedigital.ro....si sa descoperi acolo o lume magica,.,care te va intelege si respecta...suntem alaturi de tine

    0
    1

  • creed pe 25 Nov 2009, 12:20
    psihoterapeu

    Claudiu Ganciu, psihoterapeut, ti-am citit comentariile avute referitor la acest subiect, si nu pot sa-mi dau seama cum ai ajuns psihoterapeut. Comentarile tale sunt.., parca le-a facut un economist

    0
    1

  • natalia pe 23 Nov 2009, 11:49
    Fii optimista

    Eu am ramas fara el,dar cu un copil minunat pe care il cresc de una singura. Sunt multe amintiri,dar din moment ce "el" nu mai e cu mine nu merita sa ma mai gindesc la el. Viata e plina de surprize,ea merita traita din plin si nu avem timp sa o lasam sa treaca plingind dupa cineva care nu merita...Sunt de acord ca nu mai vreau pe nimeni in viata mea,dar cel putin incerc (si te sfatui si pe tine) sa nu-i urasc pe barbati...Fii optimista si nu uita ca merita sa incerci , da-i vietii tale si alte sanse!

    1
    1

  • eve4costel pe 20 Nov 2009, 01:44
    Nush c sa fac

    Buna am 18 ani aproape si trec printr-o perioada dificila...Am intalnit un baiat care era livrator la o pizzerie si acum p 29 faceam 2 luni stiu pare absurd dar parca ceva ne lega felul in care ma privea atat de bine ne intelegeam simteam ca tine la mine m-a ajutat atunci cand am fost bolnava mi-a cumparat medicamente tot felul de lucruri doar ca sa ma faca sa ma simt bine.Acum 3 zile a fost la mine am fost la cumparaturi cu maikmea si varamea in plus ne-am intors acasa a fost totul bine am mancat si l-am oprit sa doarma la mine cu fratele meu.In sfarsit a ramas a dormit a fost totul perfect dimineata i-am pregatit cafeaua am fumat cate o tigara si a plecat la lucru...ieri nu stiu ce sa intamplat pur si simplu a furat banii firmei de pe livrarile de pizza in jur de 11 milioane si fugit asa dintr-o data fara sa imi spuna nimic m-a lasat distrusa fara cuvinte numai stiu ce sa cred nu mi-a dat niciun semn...Si acum m-am gandit sa va scriu sa imi dati un sfat...app el are 21,plz help me:((

    0
    1

  • florinffff pe 17 Nov 2009, 23:53
    asa e cel mai greu capu sus

    si eu la fel trec prin acea perioada zic ca sant singur pe lume dar poate ca nu stim unde sa ne cautam sufletul perechie cel mai bine e sa fim sanatosi si sa avem mare credinta an dumnezeu pt ca el este stapanul sufletelor noastre

    1
    1

  • leuciuc marian pe 15 Nov 2009, 23:22
    LA FELI SI EU AM FOST

    AM SI EU 25 DE ANI AM AVUT O PRIETENA 2 ANI SI NAN DESPARTIT .IMI PARE RAU DE ASTA PENTRU CA TINEAM MULT LA EA .MIAM DATSEAMA CA CU CAT MAI MULT VREAU SA O UIT NU POT .NU TRBUIE SA FUGI DE EL CA MAI MULT RAU ITI FACI .FITI DOAR PRIETENI e mai bine

    0
    1

  • Laura pe 2 Oct 2008, 03:54
    mee 2

    Da asa am inceput si eu lam cun la 19 ani neam iubit f mult neam casatorit dupa un an dupa casatorie sa strikat absolut orce intre noi neintelegri nopti nedormite certuri ....etc.. dupa numai 3 luni am si divortat deoarece miam privit putin in vitor si miam zis nu vreau sa continui asa toata viata.. citeodata nepotrivire de caracter conteaza f mult el zice NU u zici DA asa nu merge delokk asa ca fetelorr capul sus cu sau fara ei e tot una si nu aveti nimik de pierdut..

    0
    1

  • rena pe 20 Mai 2008, 14:46
    si eu...

    si eu m-am trezit divortata la 25 de ani, fara nimic bun din trecut, doar cu niste amintiri amare... acum merg spre 30 si inca ma lupt sa imi revin. dar sunt constienta ca nu sunt singura in aceasta situatie.

    1
    0

  • anonim pe 6 Mai 2008, 17:11
    FII PUTERNICA

    CEVA SIMILAR AM PATIT AVEAM 18 ANI CAND L-AM CUNOSCUT PE FOSTUL MEU SOT..EL CU 8 ANI MAI IN VARSTA CA MINE M-A LUAT EFECTIV DIN LICEU M-AM MARITAT LA VARSTA DE 20 DE ANI CU EL ,FIIND PRIMUL BARBAT DIN VIATA MEA L-AM IUBIT ENORM ,ENORM NE-AM INTELES FOARTE BINE POT SPUNE ERAM DE INVIDIAT PANA ANU TRECUT CAND NOI AM DESCHIS O FIRMA IMPREUNA SI S-A INCURCAT CU DOMISOARA DE LA BANCA UNDE NOI DEPUNEAM BANII...NU MI-A TRECUT PRIN CAP ASA CEVA ..REFUZAM SA CRED ACEST LUCRU VIATA MEA LA VARSTA DE 23 DE ANI S-A INTORS LA 180 DE GRADE M-AM TREZIT FARA NIMIC .

    2
    0

  • tweetyc pe 20 Apr 2008, 18:09
    capul sus

    Iti inteleg foarte bine starea de tristete pe care o simti in momentul asta, dar credema pe cuvant ca nu este un sfarsit de drum ci doar inceputul altuia care cu siguranta o sa fie mai bun si fara atatea obstacole. Eu la fel ca tine ma simt mizerabil si la varsta de 24 ani simt ca nu mai pot, nu pot sa mai continui dar in fiecare dimineata imi spun ca de fapt viata abia acuma incepe si ca sigur va rasari soarele pe strada mea. Trag aer adanc in piept si incep o noua zi cu forte proaspete si cu mai multe sperante si vise. De fapt ce ne tine in viata sunt sperantele, nu? Curaj, ridica capul sus, priveste inainte si uitate bine la tine- esti un om puternic si poti trece peste toate, credema -chiar poti. Si nu uita ca oamenii vin pe lume doi cate doi asa ca sigur calalta jumatate te va gasi pt ca tu esti soarta lui. Multa bafta si incredere in tine.

    1
    0

  • delia pe 18 Apr 2008, 15:31
    incurajare

    am trecut si eu prin asta in urma cu un an si jumatate. la momentul respectiv vedeam totul in culori sumbre si nu credeam ca vreodata o sa ma mai indragostesc de altcineva. nu exista pentru mine altcineva. exista doar el. mi-a fost foarte greu vreo 6 luni de zile, apoi incet-incet durerea a inceput sa se estompeze.am incercat sa fac lucruri care altadata imi placeau si pe care le neglijasem-sa ies in parc, sa ma cufund in lecturarea unei carti bune, sa-mi sun prietenii pe care ii cam uitasem...toate aceste lucruri banale mi-au indus o stare de liniste.am acceptat ideea ca trebuie sa merg mai departe, ca viata merge inainte. dar tot singura ma vedeam in urmatorii 10 ani.eram asa de ferm convinsa ca nu voi intalni pe nimeni care sa ma inteleaga! Timpul a trecut si am cunoscut un tip cu care am putut sa vorbesc de prima data ca si cand am fi fost amici de o viata. relatia noastra de amicitie s-a transformat incet intr-una de dragoste. suntem impreuna de 7 luni, dar parca il cunosc de o viata.pot spune ca mi-am intalnit sufletul-pereche.abia dupa ce l-am intalnit pe tipul asta cu care sunt acum mi-am dat seama cat de putine lucruri aveam in comun eu si fostul meu prieten. Draga mea, fii tare! o sa treci peste asta. gandeste-te ca undeva, se afla si sufletul tau pereche. despartirea asta s-a produs dintr- un anumit motiv-erai cu o persoana cu care nu ai fi putut sa fii fericita. asa ca lasa timpul sa treaca, implica-te in activitati care iti plac, in loc sa stai in casa si sa plangi mai bine alearga in parc, sau du-te la cosmetica, danseaza sau fa altceva ce -ti place. fruntea sus! nu te caracterizeaza pe tine starea de tristete! iti doresc tot binele din lume!

    3
    1

  • george pe 16 Apr 2008, 11:53
    trezirea!

    ,,Nu obţii nimic dacã te tot gândeşti la ce ai fi putut să faci. Nu poţi să rescrii trecutul, aşa cã priveşte înainte altfel rişti sã fii lãsat în urmã.”

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod