Dosar Eva. 50 de ani de la asasinarea lui JFK: Viața secretă a văduvei lui Oswald

Marina Oswald Porter (72 de ani) e convinsă că fostul ei soț nu l-a ucis pe președintele SUA și crede că serviciile secrete încă o urmăresc.

Pentru Lee Harvey Oswald, coșmarul s-a încheiat repede. În tumultul acelor zile din 1963, rolul lui s-a sfârşit înainte de a apuca să lase mai multe indicii care să ajute cât de cât la înțelegerea celei mai șocante și mai misterioase crime din istorie. Dar pentru Marina, coşmarul continuă şi astăzi. Umbrele trecutului o vor urmări până va închide ochii pentru totdeauna. Ceea ce a trăit ea nu se poate uita într-o viaţă. Din ziua fatidică de 22 noiembrie 1963, ea a purtat mereu ştampila asta: soţia lui Oswald, asasinul preşedintelui Kennedy.


O pensionară specială

La 72 de ani, Marina Oswald Porter arată ca orice pensionară care își vede liniștită de bătrânețea ei. Pare o femeie care nu-și arată vârsta și e greu de crezut că a avut o existenţă foarte zbuciumată. Însă ochii ei au văzut multe.

Priviţi bine aceste imagini! Sunt singurele imagini din ultimii 25 de ani cu văduva lui Oswald. Ea a fost fotografiată cu doar câteva săptămâni înainte de aniversarea a 50 de ani de la uciderea lui Kennedy. Marina a fost surprinsă în timp ce ieșea din magazin, împreună cu soțul ei, Kenneth Porter, în vârstă de 75 de ani.



Apropierea celei de-a 50-a comemorări a asasinării lui J.F. Kennedy a readus-o în atenţia publicului, după ce timp de mai bine de două decenii a trăit într-un anonimat asumat.



De la mijlocul anilor '70, ea locuieşte în Rockwall, o aşezare în Texas, situată la 32 de kilometri de Dallas, împreună cu al doilea ei soţ, Kenneth Porter şi cei trei copii. Doi dintre aceştia, două fete, June şi Rachel, sunt copiii lui Oswald. Băiatul, Mark, e fiul din căsătoria cu Kenneth.



Soţii Porter sunt bine văzuţi în comunitatea locală. "Ea şi Ken sunt oameni cumsecade, cei mai buni vecini pe care-i poţi avea", spune Fred McCurley, care locuieşte în apropierea casei lor. E ceva să fii vecin cu văduva celui care l-a ucis pe Kennedy...


Înapoi la ziua fatală

Marina a avut o viață complicată. S-a născut în Rusia, la Severodvinsk, pe 17 iulie 1941, şi o chema Marina Nikolaievna Prusakova. A trăit cu mama şi tatăl ei vitreg până în 1957, apoi a ajuns la Minsk, unde a locuit cu unchiul său, Ilia Prusakov. A crescut acolo şi a studiat farmacia.

În 1961, îl întâlnea pe bărbatul care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

În acel an, pe 17 martie, a fost invitată la dans de Oswald, un fost puşcaş marin american care a dezertat şi a fugit în URSS.

După numai o lună, deja făceau nunta. Pe 15 februarie s-a născut prima lor fiică, June Lee. În iunie acelaşi an, Oswald se întoarce în Statele Unite, episod asupra căruia încă planează multe semne de întrebare, şi se stabileşte cu familia în Dallas. Cum putea un dezertor care fugise în braţele inamicului să se întoarcă bine-merci acasă, fără să fie luat la întrebări de FBI şi CIA? Există un singur răspunsul logic: ar fi fost imposibil.



În aprilie 1963, Marina şi fiica ei s-au mutat la un student american, vorbitor de rusă. Oswald a închiriat o cameră în Dallas, apoi vara lui '63 a petrecut-o în New Orleans. La începutul lui octombrie, el s-a întors în Dallas, unde a închiriat din nou o cameră. S-a angajat la depozitul de cărţi, unde a început să lucreze pe 16 octombrie 1963. Pe 20 octombrie, Marina a născut o fetiţă, Audrey Marina Rachel Oswald. Lee a continuat să lucreze în cartierul Oak Cliff, dar în weekenduri stătea cu Marina, în locuinţa lui Paine.



21 noiembrie 1963. Lee Oswald se învoieşte de la serviciu pentru a-şi duce nişte lucruri în camera sa închiriată şi pentru a se împăca cu Marina, după o discuţie aprinsă. În acea seară, cei doi rămân certaţi. A doua zi dimineaţă, Oswald pleacă din casa lui Paine, lăsându-şi verigheta şi nişte bani pe noptiera de lângă patul Marinei. Erau ultimele lucruri care-i rămâneau Marinei de la soţul ei. Şi ultima oară când îl vedea.


Vinovatul Oswald

Marina a aflat de asasinarea lui Kennedy de la televizor. Curând, şocul avea să fie teribil: Oswald a fost arestat. În acea după-amiază, poliţiştii au dat buzna în casa în care stătea ea, iar când au întrebat-o dacă Oswald avea vreo armă, ea le-a arătat cu mâna spre garaj, unde acesta îşi ţinea puşca într-un dulap. Când au deschis uşile, n-au găsit nicio armă.



Nimeni nu era mai apropiat decât ea de omul considerat asasinul preşedintelui SUA, aşa că soţia lui Oswald a fost luată imediat la întrebări. A fost interogată acasă, apoi la secție, despre implicarea lui Oswald în asasinarea preşedintelui Kennedy şi a unui polițist, J.

D. Tippit.

Ea a fost pusă sub protecţia Secret Service până când a depus mărturie în faţa Comisiei Warren, unde a fost chestionată în patru rânduri.



După atâţia ani de la consumarea evenimentelor, rămâne senzaţia că Marina s-a lepădat atunci de Oswald pentru a-şi apăra pielea, mai bine zis viaţa şi fiicele. Încă persistă multe dubii asupra veridicităţii depoziţiilor pe care ea le-a făcut ca martor împotriva soţului ei. Marina i-a pus în cârcă o presupusă tentativă de asasinare a unui general şi a susţinut că Oswald ar fi vrut să-l asasineze pe Richard Nixon, pe vremea când acesta era vicepreşedinte al SUA.


În faţa Comisiei Warren, Marina Oswald Porter a declarat sub jurământ că ea crede că bărbatul al cărui nume îl purta şi cu care avea doi copii este vinovat de uciderea preşedintelui Kennedy. E greu de spus ce era în capul ei atunci. Poate a cedat unor presiuni uriaşe. Poate a înţeles că nu e bine să-şi lase fetele fără părinţi. Sau poate chiar a crezut ceea ce a spus.

Cert e că în 1978 şi-a reiterat poziţia, în faţa Comitetului pentru anchetarea asasinatelor din cadrul Congresului SUA.


Nevinovatul Oswald

Astăzi, ea susţine că Oswald era nevinovat. După ce ar fi citit numeroase cărți și teorii ale conspirației, văduva lui Oswald și-a schimbat complet părerea. Astăzi, ea este convinsă, ca de altfel majoritatea americanilor, că la baza acestei crime s-a aflat un scenariu complex, în care Oswald a fost doar un pion de sacrificiu.



Fiicele Marinei au declarat recent pentru tabloidul amintit că ea crede că tatăl lor era nevinovat şi a reprezentat ţapul ispăţitor pentru Mafie şi pentru CIA. Ziarul scrie că femeia şi-a schimbat părerea după ce a citit cărţi şi a văzut documentare despre asasinarea lui Kennedy. Treptat, ea a devenit adepta teoriilor conspiraţiei.
"Ea n-a crezut povestea oficială. Mi-a spus că Lee Harvey Oswald îl adora pe preşedintele Kennedy. Marina a spus că îşi aminteşte ziua în care copilul lui Kennedy, Patrick, născut prematur, a murit (7 august 1963), şi l-a văzut pe Oswald lăcrimând", a declarat Keya Morgan, regizoare de filme documentare și bună prietenă a Marinei.



Marina i-a povestit că pe 21 noiembrie 1963, cu o noapte înainte de producerea asasinatului, soţul său şi-a adus puşca în casa ei şi a lăsat-o în garaj.

A doua zi, arma a dispărut. Coincidență, pe 22 noiembrie 1963, președintele John Fitgerald Kennedy era împușcat mortal, iar soțul ei devenea cel mai cunoscut asasin din istorie.

Lee Oswald a fost arestat sub acuzația că l-a ucis pe polițistul J. D. Tippit în timp ce era încolțit de forțele de securitate, și a devenit imediat suspect de asasinarea lui Kennedy. Oswald a negat responsabilitatea pentru cele două crime.

Două zile mai târziu, la 24 noiembrie 1963, în timp ce era transferat de la arestul municipal la închisoarea districtuală, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, patronul unui club de noapte din Dallas, un eveniment transmis în direct la televiziune.



La rândul lui, Ruby avea să piară, în condiții dubioase, în timp ce se afla în arest și aștepta judecarea recursului său la sentința primită - condamnarea la moarte.



Imediat după asasinarea lui Kennedy, Marina a declarat în fața celebrei și contestatei comisii Warren care a investigat asasinatul că ea crede că soțul ei, atunci în vârstă de 24 de ani, era vinovat pentru uciderea președintelui. În 1964, comisia a concluzionat că Lee Harvey Oswald a fost singurul asasin al președintelui Kennedy, confimând rezultatul mai multor anchete ale FBI și ale poliției din Dallas.


Măcinată de boală şi de frică

Marina şi-a refăcut destul de repede viaţa, dacă se mai poate reface ceva după evenimentul în care a fost implicată. În 1965 s-a căsătorit cu Kenneth Jess Porter, cu care are un băiat. Alte surse vorbesc de doi fii cu Ken, dar până la urmă acesta e doar un detaliu. Ea a apărut în mai multe documentare şi filme artistice despre uciderea lui JFK, între care şi celebrul lungmetraj "JFK", regizat de Oliver Stone.



În 1989 a primit cetăţenia americană, apoi a dispărut din atenţia publicului. A dus o viață retrasă, ferită de ochii publicului larg și de ziariști. De vreme ce s-a născut în URSS, a trebuit să lupte cu acuzațiile celor care o considerau spion KGB. A dus o viață măcinată de boală, de suspiciuni, de teama că fiecare pas îi este urmărit de serviciile secrete și că ar putea fi eliminată oricând de cei care l-au asasinat pe Kennedy.

Marina încă trăiește cu convingerea că telefonul ei este ascultat de serviciile secrete.

"A petrecut o jumătate de secol temându-se pentru viața ei. Pentru ea, comemorarea este o readucere aminte a ceea ce s-a întâmplat. Viața ei este acum ca un episod terifiant din <<Zona Crepusculară>>. În fiecare zi, ea este forțată să răspundă la aceeași întrebare despre cel mai traumatizant moment din viața ei", a declarat Keya Morgan, citată de tabloidul american National Enquirer.

Prietena Marinei a adăugat că cea de-a 50-a comemorare a uciderii lui Kennedy îi afectează serios sănătatea, agravându-i o deficiență a sistemului imunitar pe fond de stres.


Ultimele legături

În iulie anul acesta, Marina a anunţat că îşi scoate la licitaţie, în New Hampshire, verigheta dăruită de Oswald înainte de nuntă, pentru a pune astfel capăt celei mai proaste zile din viaţa ei. Ea a recuperat bijuteria după 50 de ani în care a stat în sertarul unei firme de avocatură din Fort-Worth, Texas. Inelul din aur de 14 de karate, cumpărat dintr-un magazin de bijuterii din Belarus, i-a fost returnat prin poștă, într-un plic pe care scria "Trezoreria Departamentului Serviciului Secret", scrie cotidianul britanic Daily Mail.



Pe 24 octombrie, verigheta, care are gravate simbolurile comunismului, secera şi ciocanul, a fost adjudecată de un cumpărător anonim din Texas, pentru suma de 108.000 de dolari, laolaltă cu o scrisoare semnată de Marina, în care aceasta spune povestea acestui obiect. "În acest moment al vieţii mele, nu doresc să am verigheta lui Lee, pentru că vreau să las în urmă trecutul care mă leagă de 22 noiembrie 1963", a scris văduva lui Oswald.

În scrisoarea ei, Marina povesteşte că verigheta a fost cumpărată de Oswald din Minsk, în 1961, cu puţin timp înainte ca ei să plece în America. Inelul a rămas pe noptiera de lângă pat când Oswald a plecat spre locul în care avea să-l ucidă pe JFK. Era singurul obiect care o mai lega de Lee Oswald. Astăzi, ultimele sale legături cu Oswald sunt fetele ei.


Foto: Hepta, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod