Zahărul scade apetitul sexual

Era un banc cu un individ care se duce la magazin şi cere un pachet de ţigări. Primeşte el pachetul şi observă că pe eticheta acestuia era trecut: Fumatul cauzează impotenţă. Contrariat, el

Era un banc cu un individ care se duce la magazin şi cere un pachet de ţigări. Primeşte el pachetul şi observă că pe eticheta acestuia era trecut: Fumatul cauzează impotenţă. Contrariat, el întreabă vânzătoarea : Doamnă, din acelea cu cancer nu mai aveţi?

Cam aşa şi cu zahărul. Cercetătoarea Nancy Appleton a alcătuit o listă impresionantă de efecte adverse ale zahărului. Aceasta este “147 Reasons Why Sugar Is Ruining Your Health” (“147 de motive potrivit cărora zaharul iti distruge sănătatea”). Documentul poate fi găsit online la http://www.nancyappleton.com/pages/damages.html. Pe scurt, consumul excesiv de zahăr este corelat cu  obezitate, diabet, boală de inimă, o multitudine de cancere (sân, uter, ovar, esofag, stomac, laringe, pancreas, colon, rinichi, vezică biliară), boală Alzheimer, diverse boli autoimune, boli reumatice şi multe altele. Mulţi ar prefera totuşi efectele adverse de mai sus, în locul diminuării apetitului sexual.

Un studiu publicat în ediţia din 3 decembrie a Jurnalului de Investigaţie Clinică arată că un consum excesiv de zahăr poate reduce nivelul de testosteron şi estrogen activ din corp, lucru ce duce la scăderea apetitului sexual. Folosind şoareci şi culturi de celule hepatice umane cercetătorii au descoperit că prin administrarea de zahăr sau fructoză celulele hepatice produc grăsimi în cantitate crescută (lipogeneză). Acest fapt duce la scăderea unui factor hepatic (HNF-4alpha -hepatocyte nuclear factor-4alpha – factorul nuclear hepatocitar alpha 4) ce determină o sinteză  scăzută de SHBG (sex hormone binding globulin – globulina ce leagă hormonii sexuali) de către ficat, şi ulterior la o concentraţie mai  scăzută în sânge.

SHBG controlează nivelul de testosteron şi estrogen din corp.

Cu cât este mai scăzut nivelul de SHBG, cu atât va fi mai scăzut şi nivelul de testosteron şi estrogen total. Există şi o fracţiune liberă a acestor hormoni, nelegată de SHBG, numită testosteron liber sau estrogen liber. Exista o idee controversată conform căreia creşterea SHBG ar diminua nivelul de testosteron sau estrogen liber, ducând la scăderea fucţiei acestuia. Se pare însă ca acestest lucru nu este deloc adevărat. Probabil alterarea globală a funcţiei hepatice datorată sintezei de lipide excesive în prezenţa de glucide simple, cu scăderea ulterioară a SHBG duce la o diminuare simultană testosteronului global şi a testosteronului liber.

Scăderea SHBG este asociată cu o creştere a riscului de acnee, infertilitate, ovar polichistic, cancer uterin, sau boală cardiovasculară, în special la femeile obeze sau supraponderale. SHBG arată riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi boală cardiovasculară. Nivelul scăzut de SHBG este asociat cu o creştere a trigliceridelor din sânge, cu scăderea HDL colesterol (aşa zisul colesterol bun), cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, glicemie mare, la limita diabetului, trigliceride crescute, nivel scăzut de HDL coltesterol), după cum arată un studiu publicat în octombrie 2007 în Jurnalul Metabolism.

Un studiu publicat în ediţia din 15 martie 2006 a JAMA (Jurnalului Asociaţiei Medicale Americane) arătase că nivelul crescut de SHBG protejează de diabet de tip 2, reducând riscul de apariţie al maladiei cu 80% în cazul femeilor şi cu 52% în cazul bărbaţilor. Se credea iniţial că există o scădere a SHBG atunci când creşte secreţia de insulină.

Acest fapt a provenit din ideea că indivizii supraponderali sau obezi, cu sindrom metabolic sau pre-diabet au nivele crescute de insulină şi un nivel mic de SHBG. Acest ultim studiu arată că principalul răspunzător pentru scăderea SHBG este activarea sintezei de grăsimi la nivelul ficatului. Atunci când organismul primeşte numeroase zaharuri rapid asimilabile, de tipul zahărului sau HFCS, în ficat se activează sinteza excesivă de grăsimi.

Zahărul este format dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. În America de Nord este extrem de răspândit şi folosit un ingredient produs din porumb, denumit HFCS (high fructose corn syrup – sirop de porumb cu conţinut înalt de fructoză). Atât zahărul cât şi HFCS sunt folosite în numeroase produse de tipul băuturilor carbogazoase, siropurilor, produselor cu puţine grăsimi, ciocolatei dietetice. Studiile estimează că un american consumă 33 de kilograme de zahăr rafinat anual şi 20 de kilograme de HFCS.

Conform Fundaţiei Mondiale a Diabetului , acest consum imens de zaharuri rafinate duce la următorul dezastru : 80% dintre americani sunt supraponderali şi 30% sunt declaraţi obezi. Un american din 3 moare prin cancer, boală de inimă, accident vascular, cerebral sau diabet, toate aceste boli fiind corelate cu creşterea consumului de zahăr.

6% din populaţia mondială are diabet. 230 de milioane de oameni suferă din cauza diabetului. La fiecare 10 secunde o persoană moare din cauza diabetului sau complicaţiior acestuia. 3% din decesele din America sunt cauzate de diabet. Consumul de zahăr este în creştere şi la nivel mondial, iar dacă trendul actual se va menţine, în 10 ani vor exista 350 de milioane de diabetici.

La nivel mondial diabetul ucide mai mulţi oameni decât infecţia cu HIV/SIDA. În 2007 dibetul a dus la 3.5 milioane de decese.

Diabetul este prima cauză de amupare a membrelor, cu peste 1 milion de amputări pe an. Un procent foarte mare din cazurile de cataractă sunt datorate diabetului. La nivel mondial, 5% din cazurile de orbire au drept cauză diabetul. Totodată, diabetul este principala cauză a insuficienţei renale în tarile dezvoltate, ducând la necesitatea dializei. Acest lucru măreşte costurile tratamentului. Totodată, riscul de infarct sau accident vascular cerebral sunt cel puţin duble în cazul diabeticilor.

Deşi promovate adesea drept alimente cu proprietăţi afrodisiace (în special ciocolatele sau bomboanele din ciocolată), dulciurile cu mult zahăr ar putea să îţi afecteze apetitul sexual. Recomandarea generală pentru toate categoriile de consumatori este să evite zahărul, siropul de porumb bogat în fructoză, produsele cu făină albă (pâine albă, paste, produse de patiserie şi cofetărie), fructele foarte dulci (banane, struguri), cerealele îndulcite, iar dacă totuşi consumă asemenea alimente să o facă în cantităţi mici, preferabil după efectuarea unui efort moderat-intens. Ar fi bine să înlocuiţi zahărul cu fructe proaspete şi cereale integrale. Diabeticii trebuie să îşi urmărească destul de atent boala şi să discute orice modificare a regimului alimentar cu medicul diabetolog. Cum foarte mulţi români au prediabet  sau sindrom metabolic (undeva pe la 25% din populaţia ţării), şi aceştia ar trebui să îşi facă analizele şi să discute cu un medic diabetolog pentru a li se prescrie un regim alimentar şi un program de exerciţii.

Cu stimă,

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie :

1.

J Clin Invest. 2007 Dec 3;117(12):3979-3987.Monosaccharide-induced lipogenesis regulates the human hepatic sex hormone-binding globulin gene. (Medline Abstract / Free Full Text)

2. Metabolism. 2007 Oct;56(10):1356-62.  Serum sex hormone-binding globulin, a determinant of cardiometabolic disorders independent of abdominal obesity and insulin resistance in elderly men and women. (Medline Abstract)

3. JAMA. 2006 Mar 15;295(11):1288-99. Sex differences of endogenous sex hormones and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. (Medline Abstract / Free Full Text)

4. World Diabetes Foundation : Diabetes Facts

5. Thyroid. 2006 Mar;16(3):249-58.Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature.

6. Cancer Causes Control. 2007 Oct;18(8):801-8. Epub 2007 Jul 6.Consumption of soy foods and the risk of breast cancer: findings from the Japan Collaborative Cohort (JACC) Study.

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod