Virginitatea, apanajul celor care n-au altceva mai bun de oferit?

Rowan Atkinson a anuntat ca "Vacanta lui Mr. Bean" este filmul care va prezenta ultima patanie a celebrului sau personaj. Pe parcursul acestei pelicule, grimasele atat de cunoscute ale lui Mr. Bean "fura" ecranul de cateva ori, iar eroul reuseste sa declanseze cel putin o fatalitate. Cu toate acestea, comediantul nu convinge, nu mai este amuzant in rolul sau si acest lucru trebuie acceptat ca atare. Vacanta sa in Franta nu este deloc una reusita...

Actorul cu chipul "ca de guma" se stramba in stilul sau caracteristic, in timp ce eroul filmului strabate Franta, in misiunea sa de a ajunge la Cannes, unde are loc celebrul Festival de Film. Totusi trucurile vechi ale comediantului nu mai au efectul pe care il aveau in urma cu zece ani, cand a fost lansat primul film cu Mr. Bean.

Pelicula este inspirata de filmul "Mr. Hulot's Holiday", in care Jacques Tati a reusit sa prezinte comedie "muta", in mod echilibrat si fascinant, intr-o era a filmului vorbit. Varianta lui Atkinson este insa intesata de dialoguri lenese, intr-o intriga plictisitoare.

Incurcaturile lui Mr. Bean...

Mr. Bean a castigat cel mai mare premiu la tombola organizata de biserica din localitate, respectiv o vacanta in Franta si o camera de luat vederi nou-nouta. Nici ca se putea mai bine, din moment ce excursia il va "pozitiona" pe Mr. Bean chiar la Cannes, in timpul desfasurarii Festivalului de Film.

Dupa ce s-a urcat in Eurostarul catre Paris, limba franceza s-a dovedit a fi o adevarata bariera pentru Mr.
Bean. Personajul vrea sa ia un tren din Gare de Lyon, care sa il duca in sudul Frantei. Entuziasmat de tot ceea ce vede, Mr. Bean filmeaza totul. La Gare de Lyon il roaga pe un alt pasager sa-l filmeze in timp ce se urca in tren. Cel care il filmeaza este un regizor rus pe nume Emil Duchesvsky, care face parte din juriul festivalului. In timp ce filmeaza, trenul pleaca si Emil ramane pe dinafara...

Bean incearca sa il inveseleasca pe fiul regizorului, in timp ce trenul isi continua calatoria, insa lucrurile devin si mai complicate, deoarece Emil a raportat politiei faptul ca Bean i-a rapit copilul. In plus, personajul principal al acestei incurcaturi nici nu poate dovedi cine este, din moment ce si-a pierdut portofelul si documentele esentiale pentru calatorie la un telefon public, de unde el si Stepan au incercat sa il contacteze pe Emil... Si lucrurile nu se opresc aici...

In spatele filmului...

Ca si in filmele mute, exista un fir rosu al actiunii - dorinta lui Bean de a-si face vacanta in Franta. El vrea sa ajunga acolo, dar o sumedenie de obstacole ii apar in cale...

"Intotdeauna ne-am gandit ca trebuia facut un nou film cu Mr. Bean, dar ne doream sa fie foarte diferit de primul.", a spus Rowan Atkinson. "Primul film l-am facut in urma cu 10 ani si, daca doream un sequel, ar fi fost logic sa apara acum 8 sau 9 ani. Insa am avut la dispozitie tot acest timp pentru a concepe un alt tip de film."

Filmarea a durat 12 saptamani, in timpul verii 2006, si s-a desfasurat in Londra, Paris, Luberon si Cannes, unde atat plaja, cat si Palatul, binecunoscute pentru gazduirea Festivalului de Film, au fost utilizate.
Pentru prima data, echipa de filmare a fost primita sa filmeze pe covorul rosu in timpul festivalului, datorita bunavointei organizatorilor.

Scenele filmate in Cannes si includerea festivalului in scenariu a fost de fapt un omagiu pe care scenaristul Simon McBurney a dorit sa-l aduca cinematografiei prin "Mr. Bean's Holiday". In film, Bean are o camera de filmat si o parte din povestea filmului este spusa prin imaginile filmate de el.

"Marii comici muti au cochetat intotdeauna cu aparatul de filmat.", a declarat Mc Burney. "In zilele noastre, cand cineva pleaca in concediu, ia intotdeauna o videocamera cu el. Noua ne-a dat prilejul de a ne juca cu pelicula. Cand Bean are o camera in mana, devine foarte interesant de vazut ce urmareste, la ce se uita, ce il intereseaza - filmul devine o fereastra catre gandurile si sentimentele lui. Si Bean ajunge la Cannes. Filmul se intalneste cu filmul. Ne-a furnizat posibilitatea de a ne juca cu realul si cu imaginatia.", a adaugat McBurney.

Atkinson a precizat: "Faptul ca Bean are tot timpul o camera cu el ne face sa avem in final doua pelicule: un film pe care il face regizorul si un film pe care il face Bean si care cuprinde experienta lui de vacanta. Aceste doua pelicule converg, interfereaza si, astfel, 'filmul' si 'a face filme' sunt subiecte centrale."

Intriga povestii reprezinta o serie de coincidente si incurcaturi, care au rolul de a produce amuzamentul publicului. Cu toate acestea, filmul reuseste, mai degraba, sa produca zambete pe alocuri, decat rasete in toata puterea cuvantului.
Mr. Bean pare sa isi fi pierdut carisma?... Foarte posibil ca acest lucru sa se intample atunci cand bati moneda prea mult pe aceeasi idee...

Cu siguranta, Mr. Bean este mult mai amuzant atunci cand nu vorbeste, ceea ce face ca eroul nostru sa nu se implice foarte mult in dialoguri "vorbite" - este aproape ca un film mut. Vocabularul sau limitat in limba franceza ofera totusi filmului cateva poante bune. Dialogurile sunt in franceza si engleza, iar Bean spune doar trei cuvinte in "franceza": "Oui", "Non" si "Gracias". Comparativ cu primul sau proiect cinematografic, in acesta Bean vorbeste mult mai putin. Totusi pelicula isi cam piede din tarie, iar intriga nu ajunge la sufletul spectatorului.

De remarcat, ca de obicei, faptul ca tot ceea ce are de transmis, Atkinson o face prin limbaj non-verbal - corpul sau comunica prin miscari si gesturi, de care comediantul s-a obisnuit sa uzeze. Bratele, picioarele si chiar sprancenele sale sunt extrem de "vorbarete", aceasta latura a artei sale comice fiind exploatata la maximum.

Probabil ca acesta este singurul motiv pentru care merita sa mergi la cinematograf pentru a viziona acest film - "nostalgia" filmelor de inceput ale lui Rowan Atkinson, cand personajul sau era original si cat se poate de interesant prin aparitia sa aproape "muta".

Desi face apel la glume (mai mult un comic de situatie), iar strambaturile lui Bean ar trebui sa fie de efect, nici una dintre acestea nu isi atinge scopul propus.
Filmul este "obosit" si destul de... trist pentru o comedie. Si spunem acest lucru in sensul in care la "Vacanta lui Mr. Bean" nu prea iti vine sa razi. De ce? Pentru ca partile amuzante ii lipsesc aproape cu desavarsire...

Cu toate acestea, trebuie recunoscut un merit incontestabil al filmului: este greu sa realizezi in zilele noastre o pelicula pentru intreaga familie sau o comedie in care nu exista secvente si efecte speciale generate cu ajutorul computerului. Iar Mr. Bean nu are nevoie de nici unul dintre aceste artificii pentru a se "produce" pe marele ecran. In ciuda acestui merit de drept al peliculei, filmul cade totusi in plasa proiectelor cinematografice slabe si cu succes aproape zero.

Publicul se simte mai apropiat de personajul britanic aparut pe marile ecrane in urma cu 10 ani decat de cel "transplantat" acum intr-o tara in care nimeni nu vorbeste engleza. Astfel, "Vacanta lui Mr. Bean" devine o tentativa slaba de readucere in prim-plan a unui erou pe care ar fi fost mai bine sa il lasam in pace in anii '90...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod