"Scorpionii" concerteaza in Romania

Nu, nu este o gluma! Trupa Scorpions revine in Romania pentru cel de-al treilea concert. Evenimentul - parte din turneul de promovare al noului album, "Unbreakable" (2004) - va avea loc in ziua de 8 octombrie, orele 19.30, la Sala Polivalenta din Bucuresti.

Formatia Scorpions a mai sustinut concerte in Romania la Rock' 93 si la festivalul "Cerbul de Aur", editia 2002. Cel de-al 20-lea album al acesteia, "Unbreakable", reprezinta chintesenta a 35 de ani de existenta a trupei. Are la baza un concept special, menit sa arate faptul ca cei trei "grei" de baza ai trupei - Klaus Meine (voce si versuri), Rudolf Schenker (chitarist si compozitor) si Matthias Jabs (chitarist si compozitor) - sunt de nedespartit.

Acest album reprezinta insa si revenirea la adevarata valoare a celei mai cunoscute trupe de hard rock din Germania. "Fanii nostri se asteapta sa simta din plin intepatura mortala a Scorpionilor. Deci 'Unbreakable' este un album tipic Scorpions", declara Klaus Meine.

"Noul album reprezinta intoarcerea la ceea ce inseamna, de fapt, Scorpions. Muzica rock facuta manual. Adica iei instrumentele, le bagi in priza si canti", asa descrie Matthias Jabs cele trei luni petrecute in studio cu producatorul Erwin Musper.

Cu albumul "Unbreakable" cei trei "monstrii sacri" revin in forta si isi dezvaluie fanilor noile "arme secrete": Pawel Maciwoda este noul basist al celei mai cunoscute formatii rock din Germania pe plan mondial.
Faptul ca exista un membru nou in echipa arata inca o data ca pentru Scorpions nu exista cale de intoarcere. Impreuna cu tobosarul James Kottak - calit si el pe scenele din New York - cei doi aduc un plus de forta pe partea de rhythm'n'groove, acum cu totul exceptionala.

Intrebat ce calitati anume a cautat la noul basist al trupei, Klaus Meine rade: "Ei bine, de fapt cautam un tip care sa arate bine! Care sa fie 'momeala' pentru fete si sa le atraga! Nu, acum pe bune, cred ca am gasit exact ceea ce aveam nevoie. Cand a dat primele probe, pe niste piese Scorpions, evident, muzica a sunat excelent. Ne-a cucerit si cred ca am gasit muzicianul extraordinar pe care il cautam si de care trupa avea nevoie."

"Unbreakable" simbolizeaza identitatea muzicala si personala ce i-a caracterizat pe cei din formatia Scorpions timp de 35 de ani si ceea ce explica succesul lor de durata la nivel mondial. Fara sa tina seama de noile tendinte, Klaus Meine, Rudolf Schenker si Matthias Jabs intreprind impreuna o calatorie muzicala prin propriul lor univers inca din 1978.

Bazele trupei Scorpions (formatia care mai tarziu avea sa devina trupa hard rock cu cel mai mare succes european) a inceput in Hannover, Germania. Inceputul efectiv il reprezinta anul 1971, iar in 1972 deja apare pe piata primul album al trupei, "Lonesome Crow". Formatia a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul timpului (de membri, dar si de stil muzical - de la un stil usor spre Hendrix pana la balade si rock armonios).
Succesul nu i-a parasit niciodata, dovada si cele 20 de albume lansate intr-o cariera prodigioasa, numeroase alte albume live, single-uri, videoclipuri, turnee si concerte asaltate de mii de fani.

Exista chiar si o explicatie pentru faima de care se bucura, potrivit afirmatiilor lui Rudolf Schenker: "Motivul pentru care am avut atata succes de-a lungul timpului este faptul ca intotdeauna am ramas 'infipti' in realitate si in permanenta ne-am intors si ne-am raportat la origini: muzica. Foarte multe trupe uita care le sunt radacinile atunci cand devin celebre si incep sa navigheze in deriva. Nu mai comunica eficient si pana la urma ajung sa se mire de ce nu mai merge treaba."

O viata intreaga pe drumuri, in turnee... Dar Schenker nu se plange: "Daca abordezi ceva cu entuziasm si te distrezi facand lucrul respectiv, efortul mental si fizic este relativ minor. Doar cand nu mai ai succes incepi sa te 'tarasti' de la un turneu la altul sau daca ai probleme financiare foarte mari, atunci cu adevarat incepe sa devina dificil. Un album este intotdeauna pentru noi o investitie in viitor. Tocmai de aceea avem atat de multa grija pentru ca productia si materialele sa fie realizate in conditii optime si sa aiba o calitate excelenta. Si, atunci cand este cazul, intotdeauna poti pleca in turneu cu sentimentul ca totul va iesi cum trebuie."

Klaus Meine adauga: "Suntem foarte legati unii de altii si ne face placere cu adevarat sa cantam impreuna, sa mergem impreuna in turnee.
Doar daca exista o legatura puternica intre membrii trupei poti face fata celor 18 luni de turneu, deplasarilor zilnice dintr-un oras intr-altul, concertelor in fata a miilor de fani, pentru care dam totul. Singura modalitate in care poti face acest lucru este sa te distrezi si sa fii relaxat. Este o atmosfera grozava pe scena si nu te poti bucura de ea decat daca ai alaturi prieteni buni si exact acest lucru se intampla cu Scorpions."

Meine considera ca a existat in permanenta un imbold care i-a indemnat sa progreseze in ceea ce priveste stilul muzical: "Cred ca atunci cand am pus bazele Scorpions (acum foarte mult timp...), a fost destul de dificil pentru o trupa germana sa cante in engleza. Dar, ca orice trupa tanara, am incercat sa avem propria identitate, am cautat sa ne facem propriul drum si cred ca albume ca 'In Trance', 'Blackout', 'Lovedrive' au dus la formarea stilului nostru inconfundabil, special. O data cu succesul de care s-a bucurat 'Wind Of Change', formatia a devenit mai puternica si la nivelul compozitiei versurilor. Iar pe albumul 'Face The Heat' cred ca se poate observa o anumita atitudine, cred ca acesta este cu adevarat un album rock puternic."

Privind in urma, formatia Scorpions si-a atins scopul de a se face cunoscuta pe plan international ca formatie rock de mare succes. Hit-uri precum "Rock You Like A Hurricane", "Blackout", "Big City Nights", "Dynamite", "Coast To Coast", "The Zoo", "Coming Home", "Please Me" au incantat milioane de oameni de pretutindeni.


Impreuna cu Led Zeppelin, cei de la Scorpions au introdus pentru prima oara conceptul de balada hard rock. Melodiile "Still Loving You", "Holiday", "Send Me An Angel", "When Came Into My Life" si "You And I" au ajuns si la inimile celor mai convinsi oponenti ai hard rock-ului.

In 1991 Scorpions a ajuns Nr. 1 in topurile internationale cu balada "Wind Of Change" (compusa de Klaus Meine), piesa devenita Imnul pentru caderea Zidului Berlinului si pentru ridicarea Cortinei de Fier, unul din cele mai importante evenimente de la sfarsitul secolului XX.

Refrenul acestei melodii s-a aflat multa vreme pe buzele tuturor, indiferent de generatie, precum multe altele din discografia "Scorpionilor". Pe 8 octombrie, la Sala Polivalenta, vei avea ocazia sa le (re)asculti si live, alaturi de piesele de pe noul album.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod