România: 5 vedete care au făcut avorturi

Mihaela Rădulescu, Daniela Gyorfi, Zina Dumitrescu, Oana Roman sau Dana Marijuana sunt vedete din România care au recunoscut că la un moment dat în viaţa lor au luat decizia să facă un avort. Fie că erau prea tinere, fie că nu-şi doreau să aibă un copil, fie că au rămas însărcinate cu partenerul nepotrivit, aceste femei au luat această decizie şi îşi asumă acest lucru. Altele, pe de altă parte, nu vor nici în ruptul capului să recunoască.

Într-o ţară care se află pe locul trei în Europa la numărul de avorturi, acesta este un subiecte extrem de dificil şi sensibil.

"În 2008, de pildă, în România s-au făcut aproape 128.000 de avorturi, dintre care 10% în categoria de vârstă 15-20 de ani. Mai multe decât în România s-au făcut doar în Marea Britanie şi Rusia. Este esenţial ca femeile, în special cele tinere, să înţeleagă faptul că avortul nu este o metodă de contracepţie şi că are consecinţe psiho-sociale grave. Din punctul nostru de vedere, ne dorim ca măcar 30-40% dintre cupluri să folosească metode contraceptive moderne", spune preşedintele Asociaţiei de Planificare Familială din România (APFR), dr. Cristiana Bîrlădeanu.

În opinia şefului Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias, dr. Radu Vlădăreanu, avortul a devenit, din păcate, un fenomen social, iar asta nu doar în România, ci şi la nivel mondial. "De cele mai multe ori, cauzele unui avort sunt de tip social şi nu medical, incluzând situaţia financiară a mamei, statutul social şi cel profesional", spune dr. Vlaădăreanu.

Începând cu anul 1993, statul s-a implicat în susţinerea planificării familiale. În acel an s-au deschis peste 230 de cabinete de planning familial în mediul urban, iar din 2000 acest program s-a extins şi în mediul rural. Din păcate, sunt puţine femeile care apelează la consiliere de acest fel.

Foto: Mediafax

1 din 6

Mihaela Rădulescu: "Am făcut avort în luna a patra"

Vedeta TV, recunoscută pentru faptul că-şi asumă multe din lucrurile negative sau pozitive pe care le face, a declarat deschis că la 18 ani a decis să facă un avort. Mihaela Rădulescu a făcut această afirmaţie după ce a văzut pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile": "Pentru mine, filmul a fost răscolitor. Uitasem de povestea aia, s-a întâmplat când aveam 18 ani."
29 Noiembrie 2010
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anutz@:~:~anutz@ pe 11 Feb 2011, 17:50
    avort

    nu aveti voi dc sa le judecati atata timp kt a fost alegerea lor.....pastrati-va comentariile absurde si in plus nici makr nu stiti dak e adevarat:(:(:(

    1
    0

  • Denisa pe 16 Dec 2010, 00:07
    continuare

    Zina Dumitrescu...o sa mori in iad. a omorat o echipa de fotbal:)) si pentru marijuana, tot respectul ;)

    0
    0

  • Denisa pe 16 Dec 2010, 00:03
    daniela steorfi

    in primul rand, avor e tot o crima si e putin cam suparator ca nu a inteles si ea asta. si situatiile pe care ea le-a enumarat dupa nasterea unui copil: "Decât să îl părăseşti în maternitate, să-l vinzi sau să-l omori, mai bine faci avort. Nu este posibil să naşti un copil şi mai apoi să-l omori. Dacă se întamplă să rămâi gravidă şi nu vrei acel copil, fă avort, dar nu crimă! ", astea ar fi fost solutiile care i-au trecut ei prin cap sau posibil sa fi vrut prin absurd sa apeleze? Cat de inconstienta sa fi sa spui ca ai facut avort ca sa nu se faca un scandal in presa pe seama asta?Adica, ea a preferat sa renunte la o sarcina, la o parte din ea pentru faima si bani? Daca nu ar fi fost vre-odata capabila sa ramana insarcinata, cum ar fi gandit atunci? Penibil, patetic. Daca tot faci un avort, te resemnezi si discuti pe cat putin posibil despre subiectul asta pentru ca in interiorul tau, ar trebui sa fie o pierdere si sa te doara nu sa stie toata tara ca nu ai fost capabila sa te protejezi. Nu=i asa Daniela? Restul vedetelor, imi par ok. Macar putina demnitate si creier...

    0
    0

  • b.r pe 2 Dec 2010, 18:56
    avortul

    nici nu stiu ce sa scriu....dar din experienta mea va sfatuiesc sa nu faceti asta...sunt cu prietenul meu de 2 ani si un pic si urmeaza sa ne casatorim...si am ramas insarcinata anul asta,dar nam avut curaj sa il pastrez desi amandoi ne dorim un copil,am cautat tot felul de motive doar sa nul pastram...nu stie nimeni ce e in sufletul unei femei atunci cand este pusa sa aleaga,dar este vina noastra asta e clar....am facut cel mai mare pacat pe care il poate face o femeie,dar asta e....trebuie sa mergem mai departe,dar un gol va ramane pentru toata viata.

    0
    0

  • lucia pe 2 Dec 2010, 18:42
    crestini

    apai, dragele mele, nu noua romanilor trebe sa va spovediti de grozaveniile astea, ci preotului ce va va pune si la ceva canoane!...Intrebati-le daca sunt crestine or sa zica "Da, sigur, ca orisicare!"...hm..eroare!, de ai apucat sa faci prostia trebuie sa petreci muuuul timpt rugand pe Dumnezeu sa te ierte...si ma indoiesc ca vedetele noastre acorda prea mult timp pentru asta...ca la sala de fitnes cand s-or duce, nu?

    0
    0

  • Coryna pe 30 Nov 2010, 23:38
    Contra avort!

    Sunt de acord cu ultimele 3 commenturi... Racutza,nu m'ai inteles! nu am incercat sa judec pe nimeni,nu sunt in masura,nimeni nu e,eu spun parerea mea,bineinteles si cine e contra avortului,nu cred ca nu imi da dreptate.O femeie care face avort pentru ca ii cere asta barbatul de langa ea,e o femeie slaba...In primul rand,acel barbat nu ar avea ce sa caute langa ea,unul ce te iubeste e instare sa faca orice ca sa pastreze o minune de copil,sa lucreze,sa se lupte cu vorbele lumii,inclusiv cu a parintilor care pot fi impotriva uneori...Daca nu este iubire intre 2 persoane,ce inseamna asta??Inseamna ca nu faceti dragoste,faceti altceva..Cand iei o asemenea decizie,o trebuie sa o iei intr'o zi..nu trebuie s'o gandesti o data,trebuie sa o gandesti de 1000 de ori,iar fraza: ''parintii mei n-ar fi fost de acord niciodata cu asta'' e aiurea...i-ati pus la incercare vreodata,i-ati pus fata in fata cu situatia asta sau pur si simplu ati gandit in locul lor??(Vorbesc la plural pt ca sunt o multime de fete cu gandirea asta). Tipa cu numele ''am'' tot respectul pentru tine si pentru decizia ta!! Esti o femeie puternica,cu suflet mare dupa parerea mea! Si DA ! E adevarat,putem creste un copil si singure,dar e mai bine sa nu fim nevoite sa il crestem singure,e mai bine sa alegem persoana potrivita inainte de a ''risca'' :)

    0
    0

  • nu mai conteaza pe 30 Nov 2010, 17:26
    PUTEM CRESTE UN COPIL SI SINGURE...

    dupa parerea mea e doar copilu' tau ....adik nu neaparat trebuie sa ai un barbat langa tine ...poti creste si sg un copil rupi o bucatica din tn doar pt k nu ai un asa zis tata pt el???...trist.....

    0
    0

  • yoyo pe 30 Nov 2010, 17:21
    21 ???:-o

    pt toate avorturile (21 daca nu mai multe) 21 de sufletele o sa-i ceara socoteala.....stiti ce e "minunat"?? k cele care au facu avort sau cei care sunt de acord cu asa cv AU PRIMIT SANSA LA VIATA pe care ele nu le-o dau copiilor........trist ROMANIE trista femei triste........

    0
    0

  • am pe 30 Nov 2010, 09:51
    ce am facut eu / se poate si altfel

    Am ramas insarcinata imediat dupa ce am renuntat la anticonceptionale (din motive de sanatate- imi aparuse un chist la san). Am folosit apoi metoda calendarului, de fapt impropriu spus folosit, deoarece am ramas insarcinata chiar la primul contact neprotejat. Nu stiam ce sa fac, eram dezorientata, nu imi doream copil in acel moment, dar nici nu vroiam sa fac avort, era impotriva principiilor mele. A urmat o perioada f grea pentru mine deoarece parintii nu erau de acord; desi terminasem facultatea si aveam si un job stabil , ei nu puteau sa accepte faptul ca, copilul lor va avea la randul lui un copil. Singurul meu sprijin a fost iubitul meu, care intre timp mi-a devenit sot. Am hotarat sa pastram copilul. Acum avem o minune de fetita, cel mai dulce si cuminte copil din lume; bunicii sunt topiti dupa ea... Nu a fost usor, am facut f multe sacrificii, m-am zbatut enorm ca ei sa nu-i lipseasca nimic, dar nu-mi pare rau. Au contat enorm si rabdarea, sprijinul si dragostea sotului meu. El si copilul nostru sunt ratiunea mea de a trai.... Ceea ce vreau sa spun este sa "cascati" bine ochii la cel de langa voi deoarece va poate lasa balta chiar atunci cand aveti mai mare nevoie de el sau, mai rau, da vina pe voi sau se "spala pe maini" cu fraze de genul "faci ce vrei, nu ma intereseaza" . La vizitele la dr, ginecolog am intalnit f multe tinere care isi doreau copii, dar care nu reuseau, deoarece facusera avorturi cu ani in urma.....Daca decizia mea ar fi fost sa nu pastrez copilul, in sufletul meu ar fi existat un gol si un regret imense, ca sa nu mai zic de povara intrebarii: "oare cum ar fi fost viata mea daca il pastram?"

    0
    0

  • AS pe 30 Nov 2010, 03:04
    nu judecati mai ales daca nu ati trecu prin asta

    nimeni nu e in masura sa judece!si eu am judecat,aratam cu degetu,spuneam ca nu inteleg femeile care fac asta,ca de ce nu se protejeaza,ca eu nu as putea sa-mi omor copilul si m-am protejat mereu ca sa nu ajung in situatia asta. dar am renuntat sa iau anticonceptionale,pt ca tot auzeam cazuri care au luat si apoi numai reuseau sa aibe copii.am ales prezervativul.insa soarta si-a batut joc de mine si s-a intamplat o data sa o facem fara dar nu mi-am facut probleme ca dimineata am luat pastila de a doua zi.dar nu si-a facut efectul pur si simplu. si knd eram in 6 saptamani am aflat la un control ,facut ca nu intelegeam de ce nu imi vine stopul. sunt anul 3 la facultate,cu niste parinti care in veci nu ar fi acceptat asa ceva,nu lucrez,stau in chirie si cu fostul care ma batea la cap sa nu cumva sa-l pastrez.mi-a fost frica si am avortat,dar nu durerea fizica e grava si cea din suflet.sunt 2 luni de atunci,dar inca ma doare si niciodata nu voi trece peste.ma gandesc cu groza ca atunci knd voi avea ce sa-i ofer,nu voi mai avea cui,ca poate nu o sa mai am copii. mai bine il omori acolo in tine,decat sa-i dai viata si sa-i oferi un destin trist,sa-l lasi la vreu centru de adoptie,sau sa-l ti cu tine si sa va chinuiti aman2. luati anticonceptionale,pt ca nu sunt scumpe,la planificare familiala se dau gratis,dar nu mergeti pe noroc,sau calendare lunare. o data cu acel suflet a murit o parte din mine si constiinta nu ma va lasa sa traiesc niciodata linistita.si e si mai dureros ca nimeni nu ma intelege,toti zic ai facut ce era mai bine,toata lumea face...dar eu stiu ca nu a fost bine...

    1
    0

  • racutza pe 29 Nov 2010, 16:20
    despre avort

    @Mihaela, Daniela Gyorfi a zis "mai bine avort, decat crima", nu invers cum ai zis tu....pentru ca ea crede ca exista o diferenta intre acesti termeni, desi...nu e.Dar noi nu avem niciun drept sa judecam pe nimeni pentru ca nu stim prin ce situatii au trecut, erau poate si prea tinere si au actionat asa de teama. Noi nu trebuie sa le judecam, doar Dumnezeu poate face asta....

    1
    0

  • Coryna pe 29 Nov 2010, 13:54
    Contra avort!

    :O ma mira si pe mine faptul ca si Mihaela Radulescu se numara printre femeile care au facut avort la un moment dat in viata. Imi pare foarte rau,dar eu n'am sa inteleg niciodata o persoana care a facut sau face avort!! Eu am 19 ani,daca inca nu am posibilitatea de a creste un copil si nu am o familie infiintata inca,prefer sa ma protejez,pana cand sunt pregatita sa fac un copil si sa'l cresc asa cum trebuie,asa cum am fost crescuta si eu! Pentru toate femeile care sunt de acord cu avortul,VA SFATUIESC sa cautati filmulete,probabil se gasesc si pe youtube,cu toate tipurile de avorturi : avort spontan,avort prin chiuretaj,avort cu hormonul prostaglandine...(nu le retin pe toate) iar cand veti vedea ce se intampla cu copilul in momentul avortului,daca aveti inima,vetzi fi CONTRA avortului cu siguranta! Ganditi-va ca din a4-a saptamana de sarcina ,incepe sa ii bata inima embrionului,deja avand o lungime de 7mm !! Din a5-a saptamana incepe sa i se dezvolte unele organe,precum si coloana vertebrala,bratele si piciorusele sunt deja ca niste muguri,iar sistemul circulator deja e bine conturat!!! De ce nu s'ar considera crima un avort?? Parerea mea e ca nu este nicio diferenta intre crima si avort! Doar ca e o cima diferita,ce o poate face decat o viitoare mamica..NU O FACETI fetelor,aveti minte!! Plus de asta,mai tarziu veti fi urmarite de gandul ca ati ucis..si mai ales daca n-o sa mai puteti avea copii...

    0
    0

  • Deea pe 29 Nov 2010, 12:58
    21!

    21 de avorturi?:O Oh my god!Ma mir cum de mai traieste femeia asta!

    1
    1

  • Mihaela pe 29 Nov 2010, 11:53
    anti avort

    draga Daniela, ceea ce spui tu este o prostie, " fa crima, nu avort ! ". Pai daca acolo in pantece este un copil, o viata nu se cheama tot crima ? De unde ai ajuns tu la concluzia aceasta ?

    0
    0

  • g pe 29 Nov 2010, 11:34
    avort

    Sa nu faceti niciodata asta femeilor, pentru ca o sa va para rau dupa un timp. poate o sa se intemple dup interventie chirurgicala sa nu mai puteti avea copii niciodata.Se intampla diverse lucruri care nu sunt planuite.

    0
    0

  • serban80 pe 29 Nov 2010, 11:22
    avort

    Mihaela Radulescu nu are ce sa caute in aceasta lista.Este o persoana mult prea deosebita pentru vremurile in care traim .Puteti gasi exemple cu duiumul in lumea pitzipoancelor care incerarca sa ajunga vedete cu tot dinadinsul.

    2
    0

  • M. pe 29 Nov 2010, 09:13
    avort

    Desi au ceva in comun, faptul ca sunt persoane publice, parerile acestora sunt foarte impartite. Ma bucur ca majoritatea vad avortul ca pe o drama personala si prin asta sfatuiesc pe oricine sa nu ajunga acolo. Este pacat ca in zilele noastre oricine, de cand invata sa scrie si sa citeasca, foloseste internetul si canalele de comunicare, insa nu in acelasi numar, si cauta informatii despre contraceptie, cand acestea exista peste tot...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod