Religia în şcoli. Cine sunt vedetele care promovează Biserica?

Ora de religie a aprins întreaga societate. Păreri pro şi contra au fost vehiculate intens în spaţiul public. Totul a pornit de la decizia Curţii Constituţionale de a modifica felul cum se realizează cererea pentru a participa la o materie facultativă.

„La începutul anului şcolar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curţii Constituţionale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicaţia pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie. Decizia spune că orele de religie sunt obligatorii pentru minister şi pentru şcoală şi sunt opţionale pentru elevi. Am înţeles că Biserica Ortodoxă apreciază această decizie ca o încurajare a manifestării participării la orele de religie“, a declarat, pentru Gândul, Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, Patriarhia a ales trei vedete care să promoveze această decizie prin spoturi, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat o recomandare pentru posturile TV de a difuza în regim de campanie noncomercială aceste spoturi.

Patriarhia Română și Asociația Părinți pentru Religie au realizat astfel trei spoturi de informare a populației cu privire la faptul că elevii majori, respectiv, părinții și tutorii legali instituiți pentru elevul minor pot depune cerere pentru participarea la ora de religie.

În spoturi apar personalități precum Ana Blandiana, Dan Puric, Connect-R, Daniel Buzdugan, Liana Stanciu, Sofia Vicoveanca și Elisabeta Lipă, anunţă Pagina de Media.

Cea mai cunoscută personalitate dintre cei care promovează religia în şcoli este, de departe, Connect-R, a cărui notorietate a crescut foarte mult datorită hit-ului „Vara nu dorm“.

Pe numele real Ștefan Relu Mihalache, Connect-R s-a născut pe 9 iunie 1982 şi şi-a început cariera la 8 ani, ca dansator. La vârsta de 15 ani, a început să cânte, alegând stilul hip-hop.

După mulţi ani, ajuns la maturitate, Connect-R îşi schimbă stilul şi cântă muzică comercială, majoritatea pieselor sale intrând în topurile de la radio. În urmă cu câţiva ani, Connect-R spune că s-a apropiat de Dumnezeu şi că actorul Dan Puric l-a ajutat să facă acest lucru.

„Cea mai mare satisfacţie a unui artist este când primeşte aplauze. Atunci simt că sunt iubit. Pe de altă parte, mă împinge şi faptul că, mai nou, am revelaţii. Am avut o întâlnire cu idolul meu Dan Puric şi mi-a schimbat sistemul valoric. El mi-a spus că e foarte bine ce fac şi mi-a spus că partea sexuală trebuie transformată în dragoste. În ultimul single am reuşit să îmi exprim dragostea faţă de Dumnezeu. Am spus despre Corinteni 1.3. Sunt foarte mulţumit că am reuşit să pun ceva din divinitate acolo.
Copiii sunt foarte atenţi la detalii. M-au întrebat ce e Corinteni, e un nou label? Mă bucur că am pus mâna pe Biblie şi am citit. E şi meritul lui Dan Puric. Când m-am întâlnit cu Dan Puric, el mi-a spus că, de obicei, nu se întâlneşte cu artişti şi cu politicieni, dar s-a documentat despre mine şi a acceptat. Am vorbit despre religie, rugăciune, despre Dumnezeu. Înainte nu mă prea interesa ţara asta, istoria. Nici Divinitatea. Întâlnirea cu Dan Puric m-a schimbat. Este idolul meu, îl iubesc“
, spunea Connect-R imediat după ce a lansat melodia „Dă-te-n dragostea mea“.



Dan Puric se află şi el implicat în această campanie de promovare a religiei în şcoli. Actorul a afirmat, în urmă cu mai mulţi ani, că s-a apropiat de Dumnezeu la începutul anilor 2000, fiind foarte dezamăgit atunci de politica românească şi de ce se întâmpla în societate.

„M-am întors ca o rachetă la Dumnezeu, fără să fiu habotnic. Eu fac artă creştină, care este o punte spre Dumnezeu, şi nu neapărat artă bisericească, care e strict legată de biserică.

Tot dorul meu de Dumnezeu se regăseşte în arta mea“, spunea Dan Puric.

O altă vedetă care promovează religia în şcoli este Daniel Buzdugan, care a scris şi o poezie pentru a susţine decizia Curţii Constituţionale. În ciuda glumelor pe care le face la radio şi la TV, unele mai deplasate, Buzdugan spune că este un credincios în adevăratul sens al cuvântului.

Vă invit să încercăm,
Ca părinți, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.

Chiar așa, vreți ca niciunul
Să nu-și mai aduc-aminte
Cum că Paștele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?

Religia-i „cumpătare”,
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină și răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.

Lăsați-i la Cele Sfinte,
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuții ce-nainte
De somn spun o rugăciune.

Cei mici, de n-ar fi credința
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată ființa,
E pentru religie în școală!

9 Martie 2015
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ant pe 12 Mar 2015, 07:50
    poezia

    Va "rog"sa mai dati Parinti, chiar de somati Pe cei mici sa-i euforizati Sa creada in imparati Chiar vreti asa ca nici unul Sa ramana nestapanizati Cum ca Pastele,Craciunul Doar trebuie sa sacrificati Religia-i scoala mare Le da celor mici un trai Cu magie se face Ca lumina din rai Lasati-i la cele sfinte Dar dau tot de religie Nu invata sfinte Invata iar o rugaciune Cei mici fara credinta Nu stiu a fi inchinati Sus religia in scoala Invatati sa fiti arga

    0
    0

  • balana pe 11 Mar 2015, 11:17
    Ajunge!!! Suntem in secolul XXI...TREZIREA!!!

    Nu ar fi mai bine daca aceste "vedete" ar promova pentru salarii mai mari pt profesori,ar sustine invatamantul care este la pamant? Nu ar fi mai bine daca aceste "vedete" prafuite si fara valoare nu ar mai sustine mafia din biserici? Cum sa nu fie de acord cu religia in scoli si cum sa nu o sustina cand si ei,vedetele curului,sunt la fel ca preotii? Pentru bani ar face orice....E rusinos si penibil ce se intampla cu religia,cu preotii in timpurile astea...Serios,nu ar fi mai bine daca fiecare si ar vedea de treaba lui? Lasati oamenii sa gandeasca singuri si sa decida ce e bn pt ei si copii lor! Nu le mai spalati creierele atat!! Ajunge!! De secole suntem spalati pe creier,eu zic ca e de ajuns!!! Sa decida fiecare ce vrea,nu avem nevoie de nici o sustinere atata timp cat nu ne face nici un bine...S a dovedit si demostrat pana acum ce face religia din om,ce "parinti spirituali" avem ca exemplu,nu zic ca e rau sa crezi in ceva,cineva dar cand e prea mult,e de ajuns! Asta e fanatism,indoctrinare....Si apropo "vedetelor",sunteti atat de penibili si de ipocriti...Vedeti va de ale voastre...

    1
    0

  • fitea ioan pe 11 Mar 2015, 01:50
    religie sau traditii omenesti?

    toata lumea stie despre ISUS,EL ESTE CALEA,ADEVARUL SI VIATA,insusi ISUS mustra pe farisei si carturari cu privire la anularea legilor lui DUMNEZEU,pentru a tine datini si traditii omenesti.unde gasim in SFANTA SCRIPTURA,despre tinerea pomenilor,a craciunului cu brad in casa,a pastelui cu oua rosii etc...???acesta este ADEVARUL?DACA ACESTEA AR INFLUENTA NEGATIV MANTUIREA COPILULUI DVS.,A-TI MAI FI DE ACORD CU ACEASTA RELIGIE CARE NU MANTUIESTE PE NIMENI?3

    0
    0

  • NIHIL SINE DEO pe 10 Mar 2015, 21:58
    '''profesorul' Miclea

    "profesorul" MICLEA nici macar nu are cunostinte ca in scoala nu se preda educatie religioasa, ci religie si ca un comunist autentic ce e trage la oala lui ....

    1
    0

  • Elysa pe 10 Mar 2015, 00:33
    Nu cred in biserica, D-zeu e inima noastra si biserica nu inseamna 4 pereti plini de icoane, biserica e peste tot

    Nu cred in religii, nu cred in preoti si biserica, pentru mine exista D-zeu si atat, religiile sunt inventate, eu am un singur parinte D-ZEU. Acum daca tot spuneti ca sunteti credinciosi raspundeti-mi la o simpla intrebare: De ce preotii sunt avari dupa bani? vor intr-una numai bani, penntru orice chiar si pentru o biblie...asta-i oare credinta?

    6
    2

  • x pe 9 Mar 2015, 23:58
    rusine....

    Isus a predat fara plata... (Matei 10:8), ora de religie nu se va mai plati .....cati vor mai preda....,nuca se va mai preda nu ar mai sutine-o nimeni...inca o data rusineee!

    3
    2

  • x pe 9 Mar 2015, 23:51
    religia

    Daca d-zeu a lasat omul cu liber arbitru de ce sa-l obligam sa faca ceva contrar vointei lui lui! Matei 7:12.... pentru bani omul face orice, rusine ca anume ,,vedete,, fac asta din interese (sustin religia in scoli....), nu ma obliga sa fac ceea ce nu-mi place, ajuta-ma sa-mi placa ceea ce fac...rusine...

    5
    2

  • Angela pe 9 Mar 2015, 22:19
    Rusine, vedetutelor !

    Marturisesc ca fata de unele din aceste "vedete" nutream un dram de respect. De cand insa si-au dat mana cu fandositii de la varful bisericii, o greata fara margini m-a cuprins. Si revolta. Si m-as bucura ca si cucoane ca Liana Stanciu sau Manuela Harabor, care ne-au numit pe noi, parintii care nu suntem de acord cu religia in scoli, IRESPONSABILI, sa citeasca ceea ce scriu eu aici. Faptul ca nu doresc sa imi cresc si educ copilul indoctrinat si usor de manipulat nu ma face mai putin responsabila decat se pretend aceste madame. Imi educ acasa baietelul in spiritul unor valori in care si eu am crezut si pe care le sustin. Educatia primita acasa nu se suplineste cu ora de religie, oameni buni! Cine vrea religie, sa mearga la biserica. Valorile morale le invatam in primul rand acasa, in familie. Da, sunt formata in perioada cand despre religie vorbeai doar in soapta. dar aceasta nu inseamna ca sunt o imorala, ca nu stiu ce este respectul, ca nu stiu sa pretuiesc viata si adevaratele valori. Inca o data : cine vrea religie, sa mearga la biserica. In tara noastra se edifica in fiecare an nu stiu cate biserici. Luptati pentru scoli, gradinite si spitale, ca sa nu mai ajunga parintii sa plateasca spagi directorilor de gradinita pentru un loc , sa nu ne mai moara copiii si apropiatii in conditiile misère din spitale. Pe cati reprezentanti ai bisericii i-ati vazut facind donatii, renuntind la luxul si opulenta pe care le afiseaza fara pic de rusine. Vor sa ne invete sa fim umili, sa intoacem si obrazul nelovit. V-ati intrebat de ce ? Traim in secolul 21, treziti-va ! Traim intr-un stat prin excelenta laic, iar invatamantul este prin excelenta laic. Oricum, rusine tuturor acestor pseudo-vedete care se "prostitueaza" pentru un pumn de bani ! Tare mult as vrea sa stiu cati bani au incasat pentru aceasta furibunda campanie. ca vor religie in scoala, este treaba lor, dar ca sa ajunga sa promoveze o astfel de campanie, mi se pare lipsit de orice decenta.

    7
    1

  • Kandia pe 9 Mar 2015, 22:19
    fara biserica!

    E dreptul fiecarui individ sa adere sau nu la cultul religios.E alegerea personala a fiecaruia dintre noi.Eu una urasc religia(mai ales ortodoxa) si tot ce tine de ea,pur si simplu.Consider ca religia a aparut ca sa indobitoceasca si supuna oamenii creduli,naivi si fara educatie.Mi-e scarba cand vad peste tot preoti materialisti,falsi si plini de vicii..Toti stau cu mana intinsa sa primeasca,niciunul nu ar oferi si ajuta pe cei napastuiti care chiar au nevoie de ajutor.Macar biserica catolica ajuta nu cerseste.Si in biserici catolice exista respectul pt enoriasi,toti stand asezati in banci speciale de lemn la slijbe,NICIUNUL nu sta in picioare sau mai rau...in genunchi in timpul slujbelor,cum se st la ortodocsi.Gretos!

    10
    2

  • marc pe 9 Mar 2015, 20:07
    sa va fie rusine!!!!!!!!!

    ar trebui sa va fie rusine religia ar trebui sa ramana in scoli pt. ca ne invata lucruri bune si cum sa ne comportam.

    7
    8

  • kovacs pe 9 Mar 2015, 17:07
    anti religie

    Nu sunt de acord cu indobitocirea tineretului,mai alles dela varste foarte mici.Religia poate fi tratata ca o cunoastere,nu o dogma.Abia cand omul devine stapan pe viata lui are discernamant sa aleaga,fiind prunc va fi un supliciu.Am vazut destui enoriasi evlaviosi,care iesind din Biserica dracuiau de mama focului.POPA nu are ce cauta in clasa,locul lui e la altar.Si nici prozeliitii diverselor religii.Invatati copiii sa discearna ce-i rau de ce-i bine,invatati-i sa cunoasca REAL diferenta dintre o religie si alta.La orele astea nu se dau extemporale,note,etc.Sant ore de discutii,de cunoastere,nu de invatat rugaciuni

    8
    7

  • ant pe 9 Mar 2015, 16:53
    religia si scoala

    religia nu este materie de predare in scoli acestia au inventat manualele de religie, scrierile de religie sunt redate in carticele de rugaciuni de povestioare bibilie icoane etc, nu alcatuiesc o materie de studiu aceasta este teologia si se invata dupa 18 ani pt cei care doresc, ar trebui sa lasam evolutia si schimbarile sa urmeze necesitatile actuale, adica ceea ce intalnesc copii pe langa scoala de natura religioasa precum si interferarile cu acest domeniu de serbari,sarbatori si uneori in context de romana,istorie etc poate sunt suficiente, poate un an de religie intre orele de clase5-8 nu ar fi prea nefolositoare dar apoi acum cu dezvoltarea si schimbarile in liceu cred ca copii sunt deja destul de mari daca sunt interesati sa se orienteze singuri inafara scolii spre acest domeniu in mod facultativ; "lucruri bune sa-nvatam..." lasa-tii sa invete atunci de aia sunt trimisi la scoala sa invete nu sa invete sa se roage sa invete ca este atat de ridicola incurcatura in care se intra incat unii cred ca ceilalti au ceva cu religia , nu e asa religia isi are locurile ei datele ei, lacasele ei..., inloc sa fie lasati sa invete ce se roaga in rugaciuni spuse poate acasa poate la biserici ei sunt invatati si la scoala sa faca acelasi lucru iar ca sa incarci memoria copilului cu date in care au fost cladite manastiri, cui foloseste acestea au date informative oricum si ctitorii lor se pot documenta din interes personal, banii publici sunt bani publici si bisericile au bani publici sau de la enoriasi(de2ori)iar inafara scolii nu exista'biserici"in care se tin slujbe de matematica, fizica, chimie,romana etc...o sa radeti din nou de copii vostri can vor scrie pozne la bacalaureat si nu-i lasati sa0si insume cunostiinte care le trebuie sa poata sa se dezvolte ca oameni si chiar sa mearga duminica la biserica daca vor...

    6
    5

  • O mamica pe 9 Mar 2015, 16:35
    Mda

    As intreba toti acesti minunati "culti" care sustin ora de religie au citit macar o data un manual de religie? Sa vada ce ar trebui sa invete copiii nostrii la ora respectiva? Ca aceste carti invata un copil de 7 ani ca daca minte va fi calcat de masina? Daca ei asta isi doresc pentru copiii lor, bravo lor, eu nu

    13
    5

  • ant pe 9 Mar 2015, 16:28
    religia ca materie scolara

    Conect R ma mira ca nu s-ambracat in roba ca s-asorta cu barba iar de Buzdu ce sa zic parca ar fi prea mic si a scris o poezioara pentru a mosului desaga... haideti sa fimi seriosi cei de la educatie dorm de ce trebuie decizia lasata la Curtea constituionala deja nu mai avem ministere se ocupa de tot curtea si atunci care e Rege? Afara religia din scoala!

    8
    5

  • Popoiu Adrian pe 9 Mar 2015, 11:33
    Religia in viata publica

    Cu cat o tara este mai subdezvoltata cu atat rolul religiei e mai mare. Cu cat o persoana e mai slaba cu atat se amageste singura cu ajutorul divin. Moyen age redivivus in Romania

    9
    4

  • dana eugenia pe 9 Mar 2015, 10:57
    decat niste popi ....

    ... care sa indobitoceasca genratiile viitoare, mai bine niste carti de istoria religiilor, ore de etica, de morala .... decat un model gen 'de-conectatul' de valori mai bine o analiza de profesorul MICLEA (si fsot ministru al educatiei): http://www.contributors.ro/cultura/religia-in-%c8%99coala-cateva-clarificari-necesare/

    11
    4

  • Rusine!!! pe 9 Mar 2015, 10:03
    Religia formeaza caractere dar voi, mass media incercati sa le distrugeti!

    Ba, nu promoveaza, ci vor oameni cu caracter in tara asta distrusa de sionisti!!! Rusine mass mediei platite sa distruga tara!

    6
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod