Pavlova, una dintre cele mai mari dansatoare

Anna Pavlovna Pavlova s-a nascut prematur, la 3 ianuarie 1881. A fostsingurul copil din a doua casatorie a mamei. La nastere, era atat de micasi de slaba, incat parintii s-au grabit s-o boteze dupa trei zile. Inplus, ca o masura de protectie, i s-a pus numele sfintei sarbatorite inacea zi.

In copilarie, se imbolnaveste foarte des. La varsta de opt ani, mamasa o duce sa vada "Frumoasa din padurea adormita", in interpretareaBaletului Imperial Rus. Evenimentul ii trezeste pofta de viata. In inimaii incolteste o ambitie de neinvins. Ii murise tatal pe cand avea numaidoi ani si lasase numai saracie in urma sa. Sufera mult de foame, siintelege, pe masura ce creste, sacrificiile mamei.

Dupa vizionarea spectacolului, se arata convinsa ca intr-o zi va dansape aceeasi scena. Spre hazul familiei, nu se viseaza decat "Frumoasa dinpadurea adormita". Directorul Scolii Imperiale se impotriveste dorintelorsale, sub pretextul ca este prea "mica" pentru balet. iIn 1891, dupa ceimplineste zece ani, trece cu brio testele de inteligenta si de gratieimpuse de Academie.
Abia acum incep greutatile: disciplina, exercitii,dans. Profesorii ii prevad un viitor stralucit.

Apare pentru prima oara pe scena in 1899, la Teatrul Marinski, in "Pasdes Aimees" din "La fille du Pharaon". Sufera un accident neplacut ladebut. Slaba, de inaltime putin peste medie, ochi frumosi, dar tristi,la prima vedere nu pare sa aiba nimic iesit din comun. Dar, in clipeleurmatoare, zambetul fermecator, picioarele lungi, armonioase, corpul caun portelan diafan creeaza iluzia in orice clipa ca-si ia zborul.

In primul an de evolutie la Baletul Imperial, imprima tuturor rolurilorpropria interpretare. In 1903 este promovata prim-solista si, doi animai tarziu, balerina. In "Moartea lebedei", interpreteaza un solo creatspecial pentru ea de catre Mihail Fokin, gratie caruia devine recunoscutadrept cea mai faimoasa dansatoare din epoca. Este distribuita in rolulOdette - Odilia din "Lacul lebedelor", dupa care obtine titlul de primabalerina. O asteapta turnee la Stockholm, Copenhaga, Praga si Berlin. In1909, apare - la Paris - in Baletele Ruse ale lui S.P.
Deaghilev (in"Silfidele").

In acelasi an, porneste in turneu prin cateva capitale europene. Esteremarcata de directorul Operei Metropolitane din New York, care iipropune un contract de o luna de zile. Apare pentru prima oara pe o scenaamericana in anul 1910. Fiecare fluturare a bratelor sale si fiecaresalt pe aripile dansului se prefac in dolari. Castiga mult, fara sa sededea la nebunii pe sau dincolo de scena. "Un artist nu trebuie sa secasatoreasca niciodata, insa eu am sa ma marit cu el, pentru a-i multumipe prietenii mei englezi", marturiseste Anna, cu gandul la Victor Dandre.

Triumful alaturi de Mihail Mordkin - ca partener de scena - face sacurga multa cerneala in presa americana. Este momentul in care sehotaraste sa-si faca propria-i companie, la inceput formata numai dinzece membri. In acelasi timp, isi face debutul la Royal House din Londra,in 1911, impreuna cu trupa lui Deaghilev. 14 ani mai tarziu, companiasa evolueaza in 77 de orase americane. Sustine 238 de spectacole, in26 de saptamani.
Urmeaza mari succese in Spania, Canada, Venezuela,Mexic, Ecuador, Japonia, China, India si Egipt. Cistiga 600 de liresterline pe seara si foloseste 2.000 de perechi de incaltari pe an,potrivit revistelor vremii. Dupa ce ii analizeaza programele turneelor,autorul biografiei o desemneaza cea mai muncitoare dansatoare din toatetimpurile: "Practic, intreaga ei viata este munca".

Chiar daca Rusia ramane pentru totodeauna "casa viselor" Annei,adevarata sa locuinta este Ivy House din Londra, fosta resedinta apictorului peisagist James Turner. Pe lacul artificial din preajmaplutesc vestitele ei lebede. Angajeaza un bucatar rus ce nu contenestes-o intrebe: "Doamna mai doreste ceva?". Dandre o adora ca sotie si ovenereaza ca artista. In acelasi timp, managerul sau o lasa intotdeaunasa ia ultima hotarare. Este acuzata ca angajeaza numai englezoaice incompanie, fiindca sunt dansatoare mediocre si nu o pot eclipsa. Altiisustin ca le-ar fi preferat pentru ca erau mai usor de modelat. Pe dealta parte, colegii de la Baletul Imperial Rus, impreuna cu care pusesebazele trupei, nu aveau voie sa paraseasca tara natala decat pe perioadefoarte scurte.
Pentru ca nu are copii, Anna devine o adevarata mama pentru"fetele ei", englezoaice, recrutate din clasa mijlocie. Este pasionatade inot si de jocurile de noroc, in special de poker. O intereseazadansurile traditionale indiene si japoneze si nu suporta jazz-ul.

Marea balerina inceteaza din viata la Haga (Olanda), la 23 ianuarie1931, in timp ce se pregatea sa inceapa un nou turneu, cu toate canu se insanatosise dupa o boala grea. In ultima parte a vietii a fostmereu epuizata, epuizare accentuata de o infirmitate la genunchi, careo chinuia de cativa ani. Era la un pas de lesin, de oboseala, inaintede caderea cortinei. Dar nu concepea sa renunte. Nume ca Pavlova sauNijinski au ramas pentru totdeauna in memoria intregii lumi, chiar sia celor ce nu sunt pasionati de balet.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Delia pe 5 Mai 2016, 17:25
    :/

    Cam slabuta gramatica dar frumos textul!

    0
    0

  • adelina serban pe 10 Oct 2013, 16:09
    anna pavlova

    este minunata si eu fac balet de 4 ani !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :)

    0
    0

  • nicoli pe 23 Feb 2013, 12:05
    merge

    nu lam citit toata info,dar cit am citit imi place,trebuie sa scot info despre ea pentru scoala.si ce daca ca are numele ca al tau,ana,oricum ana pavlova a fost mai frumoasa,mai desteapta,si nu proasta ca si tine.....ai inteles ana????

    0
    2

  • Teodora pe 3 Ian 2013, 22:55
    Imi place

    Imi place mult de ea.Si eu vreau sa ma fac balerina.

    2
    0

  • Anna pe 6 Iun 2011, 09:05
    misto

    imi place ...are acelasi nume k al meu ..Anna"

    1
    0

  • Anna pe 6 Iun 2011, 09:05
    misto

    imi place ...are acelasi nume k al meu ..Anna"

    0
    0

  • rt pe 17 Feb 2009, 18:54
    were?

    dar unde s-a nascut?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod