Paul Newman, cei mai frumosi ochi albastri s-au inchis

"Lumea a pierdut un inger... A fost mereu un erou pentru mine, si ca actor, si ca om, si a fost o onoare pentru mine sa ii cunosc minunatul sau suflet, sa joc cu el, sa rad cu el, si sa stau in scaunul din dreapta pe cand el conducea masina cu 160 la ora, intotdeauna pus pe sotii", aceasta este declaratia pe care a facut-o Tim Robbins atunci cand a aflat ca Paul Newman s-a stins.
"Lumea a pierdut un inger... A fost mereu un erou pentru mine, si ca actor, si ca om, si a fost o onoare pentru mine sa ii cunosc minunatul sau suflet, sa joc cu el, sa rad cu el, si sa stau in scaunul din dreapta pe cand el conducea masina cu 160 la ora, intotdeauna pus pe sotii", aceasta este declaratia pe care a facut-o Tim Robbins atunci cand a aflat ca Paul Newman s-a stins din viata.

De vineri, 26 septembrie, Hollywood-ul si lumea intreaga a mai pierdut un reper al cinematografiei mondiale... actorul Paul Newman a parasit , definitiv, platoul de filmare si scena vietii.

Cum a inceput totul...


Actorul Paul Newman s-a nascut in Shaker Heights, Ohio si este fiul Theresei Fetsko, de origine slovaca, si a lui Arthur Samuel Newman, evreu. In tinerete, tatal actorului a patronat un magazin de articole sportive care i-au asigurat un nivel de viata peste medie.

Newman a aratat un interes deosebit pentru teatru inca din copilarie, iar mama lui l-a sustinut si incurajat intotdeauna. La varsta de 7 ani si-a facut debutul interpretand un rol in Robin Hood, intr-o productie realizata la scoala in care invata. In 1943 a absolvit liceul Shaker Heights si s-a inscris la Universitatea Ohio, unde a facut parte din Fraternitatea Phi Kappa Tau.

Datorie fata de tara


In timpul facultatii a fost in Marina V-12, un program militar organizat de Universitatea Ohio, in speranta de a fi acceptat ca si pilot. Lucrurile nu au iesit chiar asa, actorul fiind respins din cauza unor probleme oftalmologice. In urma acestor rezultate, el a fost trimis spre formare in serviciul telecomunicatii si mai apoi ca ofiter de infanterie.

In timpul evenimentelor de la Okinawa, din primavara anului 1945, Newman a servit la bordul USS Bunker Hill. Dupa razboi el si-a completat studiile la Colegiul Kenyon pe care l-a absolvit in 1949. In 1954 a terminat studiile de arta dramatica la Universitatea din Yale.

Apropo de debutul actorului la Hollywood, Oscar Levant a scris ca Newman a ezitat o perioada inainte sa paraseasca New York-ul si sa se stabilieasca in Patria Cinematografiei.

Cum a ajuns Newman acest Paul Newman...


Actorul si-a facut debutul pe Broadway in productia lui William Inge, intitulata "Picnic", in care a avut-o colega de platou pe Kim Stanley. Mai tarziu a aparut in "The Desperate Hours" si "Sweet Bird of Youth", alaturi de Geraldine Page. Dupa o perioada de timp, Paul Newman a interpretat un rol si in varianta film a productiei "Sweet Bird of Youth", in care a jucat tot alaturi de Page.

Primul sau film a fost "The Silver Chalice", in 1954, urmat de binecunoscut rol din "Somebody Up There Likes Me", in 1956, unde l-a interpretat pe boxerul Rocky Graziano. In anul 1958 a realizat o alta pelicula de referinta "Cat on Hot Tin Roof", in care i-a dat replica unei alte mari actrite, Elizabeth Taylor, iar anul 1959 i-a adus un rol in pelicula "The Young Philadelphians", in care a jucat alaturi de Barbara Rush si Robert Vaughn.

In 1955, Newman a participat la un casting alaturi de James Dean pentru un rol in "East of Eden". El dadea proba pentru rolul Aron Tras, in timp ce Dean fusese chemat pentru rolul fratelui geaman al lui Aron, Cal Trask. La final, Dean a primit rolul lui Cal, insa rolul pentru care fusese chemat Newman i-a fost dat lui Richard Davalos. In acelasi an, Paul Newman a jucat alaturi de Eva Marie Saint si Frank Sinatra in "Our Town". In anul 2003, Newman a jucat intr-un remake dupa "Our Town", in care a interpretat rolul pe care, in urma cu 48 de ani, l-a interpretat Sinatra.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ami4love pe 27 Ian 2010, 13:14
    Bună, eu sunt Ami!

    Bună, eu sunt Ami! Vă rugăm să how are you! Sper sa fie bine şi în perfectă condiţie de health.I a trecut prin profilul dvs. şi am citit-o şi a luat intersest în ea, vă rog, dacă nu i mintea va vrea sa-mi scrieti pe acest ID-ul (amihaji33@yahoo.co.uk) Sper să aud de la tine în curând, şi voi fi de aşteptare pentru dumneavoastră de mail pentru ca am ceva foarte important să se să vă spun. O mulţime de dragoste Mis Ami Haji!

    0
    0

  • michella pe 1 Oct 2008, 17:48
    omagiu

    Va ramane vesnic in inimile noastre, a celor care am crescut cu filmele lui , Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

    0
    0

  • cyclame50 pe 1 Oct 2008, 17:10
    omagiu

    O mare pierdere pentru cinematografia mondiala...

    0
    0

  • c.cristian pe 1 Oct 2008, 13:58
    paul newman

    era unul din actorii mei preferati. imi pare sincer rau pentru el.

    0
    0

  • teodoru elena pe 1 Oct 2008, 10:56
    paul newman

    o pierdere f mare pt cei care lau iubit

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod