Nicolas Cage, magicianul care si-a construit singur succesul

Pe Nicolas Cage il poti vedea pe marile ecrane din Romania in cel mai nou film al sau, "Next" ("Capcana viitorului"), in care interpreteaza rolul unui magician din Las Vegas, nevoit sa ascunda inca din copilarie un secret teribil legat de talentul sau. Starul hollywoodian versatil demonstreaza inca o data faptul ca poate face fata unor roluri extrem de variate.

Desi este nepotul regizorului Francis Ford Coppola, Nicolas Cage a ales sa obtina faima pe cont propriu, fara interventia celebrei sale rude. A reusit? Noi spunem ca da, din moment ce, pentru un rol, a ajuns sa castige in prezent peste 20 de milioane de dolari...

Fiul profesorului de literatura comparata August Coppola (fratele regizorului Francis Ford Coppola) si al coregrafei si dansatoarei Joy Vogelsang, Cage (nascut in data de 7 ianuarie 1964) a ales sa isi schimbe numele de familie inca de la inceputul carierei actoricesti, pentru a nu fi criticat si acuzat de nepotism. In locul numelui sau de nastere, Nicholas Kim Coppola, actorul a ales numele Nicolas Cage (a luat in calcul si varianta numelui "Blue"). Numele de familie "asumat" este inspirat din cel al personajului de benzi desenate Marvel, Luke Cage, un supererou smecher si cu limba ascutita.

Initial, Cage a studiat literatura la Beverly Hills High, insa lumea actoriei l-a atras mai mult. Prima sa experienta in domeniul actoriei (desi nu legata de cinematografie), a reprezentat-o piesa de teatru produsa in liceu, "Golden Boy". Cage este bun prieten cu actorul Johnny Depp, pe care, de altfel, l-a sfatuit sa se apuce de aceasta meserie.

De la filmul sau de debut, din "Fast Times At Ridgemont High" (1982), in care a avut un rol de un minut alaturi de Sean Penn, Cage a jucat in o serie de pelicule, atat de mainstream, cat si in proiecte cu un succes mai mic la box office. Acest prim rol al sau a fost in mare parte taiat la montaj, ceea ce i-a naruit sperantele de a deveni un profesionist la Hollywood. Cage s-a angajat in scurt timp ca vanzator de popcorn la Cinematograful Fairfax. La vremea respectiva, viitorul star de film considera ca acest job era singura cale pe care o putea urma pentru a-si construi cariera actoriceasca mult visata.

Insa unchiul sau, Francis Ford Coppola, i-a propus un post de...
actor amator care "dadea replica" actorilor veniti la auditiile pentru filmul "Rumble Fish" (1983). Tanarul l-a cucerit pe Coppola cu stilul sau, astfel incat si-a asigurat un rol in aceasta pelicula. Apoi a urmat rolul de punker din "Valley Girl" (1983), film care a fost lansat inaintea celui precedent si care i-a trasat, de altfel, viitorul in cinematografie.

Starul a fost nominalizat de doua ori la Premiile Academiei Americane de Film si a castigat Oscarul o data, pentru rolul sau de alcoolic sinucigas din "Leaving Las Vegas" (1995). A doua sa nominalizare a fost pentru rolul scenaristului din viata reala Charlie Kaufman si al geamanului fictiv al lui Kaufman, Donald, din "Adaptation" (2002).

Ambele filme au fost realizate cu un buget mic, dar Cage le-a acordat increderea sa si, datorita acestor roluri, si-a "exersat" inca o data mana, dovedind ca are stofa de actor de renume. In ciuda acestor succese, majoritatea filmelor sale de low-profile au avut o evolutie putin multumitoare la box office, comparativ cu proiectele sale cinematografice de actiune, de mainstream.

Pasiunea sa pentru actorie, devotamentul si implicarea in rolurile pe care le joaca au atins o limita personala in momentul in care si-a varsat furia asupra unei masinute teleghidate, pe care a reusit sa o "zdrobeasca"... Aceasta deoarece actorul "exersa" sentimentul de furie cumplita de care avea nevoie pentru interpretarea rolului de gangster din "The Cotton Club" (1984).

Printre filmele sale de succes se numara: "Moonstruck" (1987), "Vampire's Kiss" (1989), "Wild At Heart" (1990), "It Could Happen To You" (1994), "Trapped in Paradise" (1994), "Kiss Of Death" (1995), "Leaving Las Vegas" (1995), "The Rock" (1996), "Con Air" (1997), "Face/Off" (1997), "City Of Angels" (1998), "Gone In Sixty Seconds" (2000), "Adaptation" (2002), "National Treasure" (2004), "Lord Of War" (2005), "World Trade Center" (2006), "The Wicker Man" (2006), "Next" (2007).

In prezent, actorul lucreaza la numeroase proiecte cinematografice, dintre care "Bangkok Dangerous" (2007) este finalizat, la "National Treasure: Book Of Secrets" (2007) inca filmeaza, "Crazy Dog" (2008) si "Amarillo Slim" (2008) se afla in pre-productie, iar alte trei filme sunt anuntate.

La varsta de 20 de ani, a avut o relatie amoroasa de doi ani cu Jenny Wright, iar mai tarziu a fost implicat intr-o relatie romantica cu Uma Thurman.
Dupa o poveste de dragoste de mai multi ani cu modelul Christina Fulton, cei doi s-au despartit amiabil si, in prezent, impart custodia fiului lor, Weston Coppola Cage (nascut in 1992).

Starul a mai fost casatorit cu Patricia Arquette (din 1995 pana in 2001). A cerut-o de sotie pe vedeta in ziua in care a facut cunostinta cu ea, la inceputul anilor '80. Arquette s-a gandit ca este o "oferta" destul de ciudata, dar i-a facut jocul, punand la punct o lista de lucruri pe care Cage trebuia sa le duca la indeplinire pentru a-i cuceri inima, inclusiv sa obtina autograful autorului J.D. Salinger.

In momentul in care actorul a inceput sa "lucreze" la indeplinirea obiectivelor ce i s-au pus in fata, Arquette s-a speriat si a inceput sa il evite. Cei doi s-au reintalnit multi ani mai tarziu si, pana la urma, au ajuns sa se casatoreasca. Si, la scurt timp dupa aceea, sa divorteze...

Cea de-a doua sotie a lui Cage a fost Lisa Marie Presley (din 2002 pana in mai 2004), iar din iulie 2004 s-a casatorit cu Alice Kim. Kim avea 20 de ani in momentul in care l-a intalnit pe Cage, respectiv in restaurantul sushi in care era chelnerita. Cei doi au un baiat, Kal-El (nascut in 2005).

De ce ne place Nicolas Cage?

Pentru ca ne plac rolurile pe care le joaca, fie ca intra in pielea unui "prostovan", fie in cea a unui erou. Pentru ca este un actor talentat, cu un background solid. Pentru ca este ambitios si a reusit pe cont propriu. Pentru ca, in ciuda unor filme care au fost un adevarat esec la box office, Cage reuseste sa ne surprinda si sa ne incante cu roluri si filme de calibru, care ne fac sa spunem: "In sfarsit, bine ai revenit!"...

Pentru ca este un tip interesant, care uneori face alegeri excentrice. Asa cum s-a intamplat in momentul in care a cumparat castelul medieval Schloss Neidstein, din regiunea Oberpfalz, Germania. De asemenea, este mare amator de masini vechi, de colectie - Cage a achizitionat o masina Lamborghini care a apartinut candva Sahului Iranului, pe care a vandut-o apoi in anul 2002.

Nicolas Cage i-a castigat admiratia lui Jim Carrey pentru curajul incredibil de care da dovada - starul a mancat un gandac viu in pelicula lui Robert Bierman, "Vampire's Kiss" (1989), in care a jucat rolul principal.
Dupa ce i s-a cerut sa consume un ou crud, Cage a replicat ca un gandac ar fi o varianta mult mai acceptabila. A mancat unul - dupa care regizorul a cerut, prompt, o noua dubla...

Starul a remarcat la un moment dat: "Sa fii un bun actor inseamna sa te asemeni cumva unui criminal, sa fii dispus sa incalci regulile si mereu sa tanjesti dupa ceva nou... Exista o linie de demarcatie foarte subtire intre un actor si un schizofrenic."

Totusi Nicolas Cage nu si-a dorit intotdeauna sa fie actor, desi a stiut mereu ca poate sa joace foarte bine. Acest lucru este dovedit de una dintre intamplarile din copilaria sa. Un coleg l-a agresat in autobuzul scolii si i-a furat dulciurile. Furios, Nicolas s-a dus acasa, s-a imbracat in blugii fratelui sau, a incaltat ciocatele acestuia, si-a aranjat "freza", si-a pus ochelari de soare "smecheri" si s-a intors sa il ia la "discutii" pe atacatorul sau. Pretinzand ca este Roy Wilkinson (propriul var, mai mare ca varsta), l-a amenintat pe pusti ca il bate daca nu il lasa pe Nic Coppola in pace. Travestiul a functionat si Nic nu a mai avut de atunci probleme de acest gen...

Printre momentele preferate ale producatorului Jerry Bruckheimer se afla si o scena din filmul lui Michael Bay, "The Rock" (1996), in care a jucat Cage. Acesta povesteste: "Momentul preferat este atunci cand sunt inchisi in celulele din Alcatraz, iar Nic Cage are replica: 'How in the name of Zeus' butthole did you get out of your cell? (n.r.: 'Cum naiba, in numele lui Zeus, ai reusit sa iesi din celula ta?'). Asta a devenit o replica uzitata, clasica. Lucrul minunat este, de fapt, ca acolo este mana lui Nic, care a improvizat. Pentru ca nu imi pot imagina pe nimeni care sa scrie o replica asemanatoare...".

In timp ce se pregatea pentru rolul din filmul "Leaving Las Vegas" (1995), regizat de Mike Figgis, starul a vizitat Irlanda, "tara scriitorilor si a betivilor exceptionali". Aflat acolo, Cage si-a facut o documentare serioasa - s-a filmat dupa ce a baut gin, pentru a-si studia gesturile, miscarile neindemanatice si stilul stalcit de a vorbi.

Dupa ce a jucat rolul fanului fanatic al lui Elvis, Sailor Ripley, in "Wild At Heart" (1990), cinefilii au suspectat faptul ca actorul are, in realitate, o adevarata pasiune pentru Rege.
Ceea ce este adevarat. Unii dintre fanii lui Cage au descoperit ulterior ca starul a intrat in posesia celui mai de pret "articol" al lui Elvis: fiica lui Presley, Lisa Marie. Cei doi s-au casatorit in Hawaii, in august 2002.

In noiembrie acelasi an, Cage a intentat divortul. Actorul a fost distrus de faptul ca, o data cu aceasta casnicie, si-a pierdut libertatea de burlac si, de asemenea, a fost neplacut surprins de solicitarea sotiei sale, respectiv aceea de a-si vinde colectia de benzi desenate (in valoare de 1.5 milioane de dolari...) si de masini vechi.

Din pacate, Lisa Marie Presley si Nicolas Cage aveau adesea scandaluri de amploare. Dupa cum isi aminteste fosta sotie a starului, unul dintre acestea s-a petrecut pe un iaht, iar discutia s-a "incins" atat de tare, incat Cage i-a luat inelul de logodna extrem de scump si i l-a aruncat in ocean... Mai tarziu, i-a cumparat un alt inel.

Acestea fiind zise, ne dam seama ca Nicolas Cage este pasional si perseverent atat in viata profesionala, cat si in cea privata... Nu degeaba a ajuns acum acolo unde este, in galeria de top a actorilor de la Hollywood, avand in acelasi timp o viata de familie fericita. Speram sa il (re)vedem cat de curand in filme care sa ni-l aduca in fata pe "adevaratul" si talentatul Nicolas Cage, asa cum l-am putut vedea in proiecte cinematografice cu greutate. In ultima vreme, ni s-a facut dor sa il intalnim in aceasta ipostaza...
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Natalia pe 4 Feb 2011, 17:06
    Nicolas Cage

    Articolul este foarte bun! Bravo! Nicolas Cage va ramine intotdeauna tinar!

    1
    0

  • Natalia pe 4 Feb 2011, 17:01
    Nicolas Cage

    Nicolas Cage este un om deosebit. Cu atita usurinta intruchipeaza rolurile sale, atit de diverse. Fiecare rol prinde viata si culoare in interpretarea lui. Il admir, fiindca inafara de faptul ca este chipes, munceste mult.

    1
    0

  • doar un user pe 7 Mai 2010, 16:09
    traduceti corect

    'Sorcerer's Apprentice' asa se numeste filmul nu cum il scrieti voi,capcana viitorului !!! Ce Engleza mai este si asta ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod