Mika, o "reteta" sigura in lumea muzicala

Nu este usor sa "spargi" topurile muzicale avand la activ un singur album pop. Solistul Mika a reusit acest lucru cu materialul discografic "Life in Cartoon Motion" si a "corupt" publicul cu ajutorul unor piese pline de energie. Sa fie acesta un succes de moment sau de durata? Ramane sa vedem ce urmeaza sa ne mai ofere artistul britanic nascut in Beirut...

Desi i s-a reprosat in repetate randuri faptul ca imita in mod evident stilul unor artisti celebri, cum ar fi Elton John, Queen, Scissor Sisters si chiar Robbie Williams, Mika nu neaga aceste influente, ba mai mult, reuseste sa imbine in mod armonios ritmurile pop si funk, reusind sa aduca din nou in prim-plan exuberanta specifica muzicii anilor '70 si '80.

"Am crescut ascultand orice fel de muzica, de la Joan Baez si Dylan pana la Serge Gainsbourg si Flamenco.", a declarat cantaretul, compozitorul si producatorul Mika - pe numele sau real Michael Holbrook Penniman, in varsta de 24 de ani. "Gusturile mele muzicale au devenit tot mai eclectice o data cu inaintarea in varsta, dar intotdeauna ma intorc la marii compozitori, oamenii care compun muzica extraordinara, conform propriei viziuni artistice. Prince, Harry Nillson, Elton John, chiar si Michael Jackson. Acesti oameni stiu sa faca albume pop minunate, care nu pot fi realizate sau reproduse de altcineva si asta este ceea ce mi-am dorit intotdeauna sa fac si eu."

Cele 13 piese de pe albumul "Life in Cartoon Motion" sunt atat amuzante, inteligente, cat si provocatoare din punct de vedere muzical si tematic, combinand euforia si armonia cu elemente si accente melancolice neasteptate: melodrame pe note sau povesti de dragoste, istorii care vorbesc despre abandon, pierdere, dezamagire, speranta si fericire.


Dupa cum afirma Mika, toate sunt melodii despre tranzitie, despre oameni aflati in plin proces de a deveni ceea ce isi doresc sa fie. Acesta a explicat: "Tranzitiile sunt importante, pentru ca acela este momentul in care totul se naruieste si te determina sa iti reevaluezi viata. In ceea ce priveste compunerea de piese, tranzitiile reprezinta o sursa nesfarsita de inspiratie, pentru ca te obliga sa privesti lucrurile cu mult mai multa atentie. Nu poti lua nimic de-a gata in viata."

Tanarul este un autodidact in ceea ce priveste arta pianului, vocea sa poate urca pana la patru octave (lucru uneori suparator in melodiile interpretate, din cauza efectului de "falsetto"), iar despre prezenta sa scenica nu putem spune decat ca este un entertainer desavarsit si innascut.

Single-ul sau de debut, "Relax (Take It Easy)", a aparut in toamna anului 2006, insa melodia care i-a urmat, "Grace Kelly", este cea care a uimit lumea intreaga, aducandu-i lui Mika succesul si faima pe care le cauta si astepta de atata vreme. Lansat in ianuarie 2007, hit-ul a ajuns pe locul 1 in topul single-urilor, gratie download-arii masive, situatie asemanatoare celei in care s-a aflat Gnarls Barkley, cu piesa "Crazy".

Succesului inregistrat cu aceasta melodie vin sa i se alature cantecele "Love Today", care celebreaza bucuriile simple ale vietii, "Big Girl (You Are Beautiful)", "Lollipop" (al carei refren seamana izbitor de mult cu cel al piesei "Hollaback Girl" a lui Gwen Stefani) sau "Billy Brown", in care este descrisa calatoria unui barbat care descopera ca este atras de barbati.


Albumul de debut al lui Mika s-a descurcat la fel de bine in momentul lansarii, in luna februarie, iar in luna martie, cand a fost lansat in SUA, ajunsese deja pe primul loc in topurile britanice.

Indiferent de piesele pe care le interpreteaza, Mika stie sa arate cat de fericit il face muzica: "Am compus 'Love Today' intr-o perioada in care eram fericit, cu adevarat fericit. Atunci cand simti aceste lucruri, ai senzatia ca intreaga lume simte la fel ca tine. Asa ca am pus toate astea intr-un cantec."

Atmosfera intregului album trece cu usurinta de la "agonie" la "extaz", iar sentimentul neprevazutului si al surprizei permanente se insereaza, partial, si datorita titlului albumului. Mika a declarat in legatura cu acest aspect: "In mod inevitabil, atunci cand intr-un cantec pop abordezi anumite subiecte, reiese ceva asemanator desenelor animate. Este ca si cum personajul serialului animat 'Familia Simpson', Homer Simpson, ar putea vorbi despre absolut orice subiect, de la politica la ciudatenia lui Michael Jackson si homosexualitate, si ar scapa basma curata tocmai pentru ca este un personaj animat. De aici a aparut si titlul materialului discografic."

In ciuda faptului ca Mika afiseaza si induce o stare de relaxare, optimism si veselie, viata sa nu a fost intotdeauna atat de usoara. Mika s-a nascut in Beirut, mama sa fiind libaneza, iar tatal sau, american.
La scurt timp dupa aceea, familia s-a mutat la Paris si, in final, s-a stabilit la Londra, pe cand tanarul avea 9 ani.

Mutarile frecvente, traumatizanta experienta prin care a trecut tatal sau, tinut ostatic la Ambasada Americana din Kuwait, precum si faptul ca era agresat de colegi, la scoala, l-au afectat pe tanarul Michael in asa maniera, incat a incetat sa mai vorbeasca si, timp de sase luni, a fost retras de la scoala.

In acea perioada, Mika a descoperit ca muzica este viata sa si, la scurt timp dupa aceea, a inceput orele si lectiile de canto. A urmat cursurile Royal College of Music si, la varsta de 20 de ani, Mika a inregistrat impreuna cu Royal Opera House. Artistul a renuntat insa la scoala pentru a se concentra asupra carierei sale muzicale.

Iar stradaniile sale au dat roade - Mika a primit 6 nominalizari pana in prezent, datorita primului sau album din cariera: Cel mai bun debut masculin - Teen Choice Awards; Cel mai bun cantaret - Nickelodeon Kids' Choice Award, din Marea Britanie; Cel mai bun debutant la nivel international - Nickelodeon Kids' Choice Award; Cel mai bun artist debutant - Q Awards; categoria "Single-ul care creeaza cea mai mare dependenta" - "Grace Kelly", la MTV Europe Music Award; categoria "Solo" - MTV Europe Music Award.

Fie ca vocea sa stridenta, usor "sparta" si falsa, sau "copierea" stilului unor artisti celebri devin deranjante, fie ca, dimpotriva, te vei indragosti de ritmurile inedite si surprinzatoare ale lui Mika, mai mult decat sigur ca acesta este un artist pe care nu il vei putea ignora - hit-urile sale sunt prezente in play-list-ul tuturor posturilor de radio si de televiziune.

Mika este una dintre cele mai mari surprize ale scenei pop din ultima vreme, atat prin stilul muzical abordat, cat si prin imaginea sa "colorata" si usor nebuna.
"Nu trebuie sa te temi sa iesi in evidenta." este unul dintre motto-urile lui Mika. Iar artistul stie sa traiasca din plin potrivit acestei idei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod