Mihai Margineanu: "Probabil ca sunt eu ancorat in trecut, dar nu cred!"

Artistul si-a dat frau liber imaginatiei si a creat doua proiecte. Un nou album, asa cum imi sta bine oricarui artist, si un spectacol altfel.
Artistul si-a dat frau liber imaginatiei si a creat doua proiecte. Un nou album, asa cum imi sta bine oricarui artist, si un spectacol altfel. "Pe sub norii de hartie" este titlul celui de-al treilea album din cariera lui Mihai Margineanu, care s-a lansat la 36 de ani si care este prezent in mintea ascultatorilor cu piese precum "Gore din Chitila" si "Ma iubeste femeile".

Spectacolul de lansare va avea loc pe 19 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti. "Mie mi-e cam frica de Sala Palatului, dar daca Dan Popi (Cat Music - n.r.) are incredere, eu am acceptat", declara artistul pentru Mediafax.

Eva.ro nu putea sa rateze ocazia de a sta de vorba cu Mihai Margineanu despre aceste doua lucruri foarte importante pentru el in acest moment si iata ce a iesit.

Ce ne poti spune despre noul album?

Pot sa spun ca am pus pe el cantece care mi-au placut mie foarte mult. Unele sunt culegeri, sunt cantece frumoase uitate de lume, pe care nu le-a mai cantat nimeni de mult. Le-am refacut asa cum am vrut si cum am crezut ca suna bine, iar acum le recantam. Altele sunt cantece compuse mine.

Da-mi un exemplu de cantec neascultat de foarte mult timp si readus in atentie?

"Imnul aviatiei", de exemplu. Stii ca exista un "Imn al aviatiei"? Ei bine, acum o sa-l auzi. De exemplu nimeni nu auzise sau foarte multi tineri nu stiau ca exista cantecul "Ma iubeste femeile", care, de asemenea, este un cantec foarte vechi, facut prin 1948 la Teatrul Tanase. Ideea este sa readuc in actualitate cantece demult uitate. Revenind la "Imnul aviatiei", pot sa spun ca aceasta era cantat de montaniarzii din anii' 80 si nu a mai fost cantat de nimeni foarte mult timp. Este un cantec popular.

De unde aceasta pasiune pentru muzica veche?

Nu este neaparat o pasiune pentru cantecele vechi, pentru ca mie imi plac si cantecele noi. Eu ma consider rocker, dar imi place foarte mult sa interpretez aceste cantece. Ca merg la concertul lui AC/DC de la Amsterdam sau ca merg sa ascult concertul lui Katie Melua, asta este cu totul altceva.

Cum ai caracteriza muzica pe care o faci?

Voiosa si distrata, pentru toata lumea. Asta cu targetul, cu 'eu ma adresez unui anumit public', asta este pur comerciala si nu are nicio legatura cu partea artistica. Este pur o afacere, in schimb eu cred ca ma adresez tuturor oamenilor.

Stiu ca pregatesti un concert pentru data de 19 noiembrie.

O sa fie o mare surpriza, in special pentru mine. Acum o sa ma laud, pentru ca merit sa ma laud. Toata formatia mea a stat deoparte si m-a lasat sa ma gandesc la ce va fi acolo. Nu stiu exact ce o sa se intample acolo, vom fi foarte multi prieteni pe scena. Vor veni Marius Mihalache si Ovidiu Lipan Tandarica. Eu i-am spus lui Tandarica ca daca vine, atata timp cat el va sta pe scena si va bate la tobe, eu voi sta in genunchi. Si l-am rugat sa vina ca si maestru pentru adeptul lui. Nu stiu, insa, daca o sa poata ajunge pentru ca el calatoreste foarte mult. Nu sta intr-un loc. Printre invitati, cu siguranta ca vor fi unii dintre membrii trupei Sistem, unii dintre membrii trupei Mandinga, spun unii pentru ca ei sunt 13 si nu ai cum sa-i bagi pe toti pentru ca s-a terminat cu scena Salii Palatului.

Cu siguranta va fi Temisan care este bunul meu prieten. Cu siguranta ca vor fi Razvan si Dani care vor prezenta evenimentul, dar care nu vor fi pe scena. Ei vor avea un rol de prezentatori altfel. Si, cu siguranta, o sa fie pe scena o masa de chefli.

Va fi un soi de petrecere intre prieteni, pentru public?

Uit ca la asta chiar ca nu m-am gandit, dar chiar asta o sa fie. Un soi de petrecere, bineinteles ca noi vom comunica cu publicul, pentru ca este frumos sa vezi ce vrea publicul de la tine, si cu siguranta, cred ca o sa ne distram foarte tare.

A invatat publicul sa comunice cu artistul de pe scena?

Nu stiu cum e la alte concerte pentru ca nu am mai fost in ultimul timp, dar la concertele mele oamenii imi cer cam toate cantecele pe care le-am scos. Sunt diverse tipuri de personalitati, unii imi cer cantecele folk, cantecele pe versurile lui Mircea Dinescu, cantecele folk de munte, cantecele de folclor culese din mediu "montan". Si, o sa razi, dar in momentul in care incep sa cant "Ma iubeste femeile", toti baietii din sala canta, iar cantecele cu tenta peiorativa la adresa femeilor sunt cantate cel mai adesea de femei.

Pentru sfarsitul anului ai ceva in plan?

In niciun caz nu o sa fac un concert de colinde. Ma enerveaza ca , la sfarsitul anului, ii vad pe toti cantaciosii cum se inghesuie sa faca spectacole de colinde. 'Si acum sa ne patrunda spiritul Craciunului'. Daca te patrunde spiritul Craciunului, te patrunde, daca nu, nu. Eu nu concep Craciun fara muzica lui Stefan Hrusca. Probabil ca o sa mai treaca foarte mult timp pana o sa apara unul care sa-mi insufle mie, zic mie si ma refer ca cei ca mine, acelasi spirit pe care mi-l da Hrusca. Probabil ca sunt eu ancorat in trecut, dar nu cred.

La final, nu pot sa nu te intreb de Gheorghe Dinica?

Stii care e mare mea tristete. Eu am avut privilegiul sa stau la o masa cu domnul Dinica. Noi suntem meseni. Mie imi place mai mult sa stau la masa si mai putin sa ma duc in club. Numai din auzite, pentru ca nu am avut din pacate pentru mine, ocazia sa ma intalnesc de mai multe ori cu domnul Dinica, pot sa spun ca acest om a fost foarte iubit de toti prietenii lui. Eu am foarte multi prieteni actori si cred ca pot sa scriu o carte numai despre intamplarile prin care a trecut Gheorghe Dinica si pe care mi le-au povestit ei. Incredibil ca personaj. Pe de alta parte toata lumea se mira de ce el, de ce el. Este un om care si-a trait viata la cea mai mare intensitate posibila, a trait frumos, tocmai de aceea a si imbatranit frumos si singura durere pe care o am este ca a murit pe un pat de spital. Cel mai sigur lucru din viata asta e moartea. Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine. La domnul Dinica a fost prea devreme, adica el putea sa o mai duca 20 de ani ca sa ne mai incante.

Biletele pentru concertul din 19 noiembrie au fost puse in vanzare la casieria Salii Palatului, magazinul Muzica, in reteaua magazinelor Diverta, Vodafone, Germanos si online, pe www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro si www.eventim.ro. Acestea costa 30, 50, 100 si 150 de lei, in functie de locul ocupat in sala.
12 Noiembrie 2009
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • didi pe 6 Dec 2009, 09:14
    imi place mult

    ascultasem margineanu dar nu il ascultam constant ,avea u farmec aparte pana cnd am ascultat melodiaMai stii,si mai alesFoaie verde foaie fraga,cntata de o colega haioasa la o agapa ,asa ca m-am dus frumos pe net si am invatat acm toate versurile pt ca eu cnt la chitara.

    0
    0

  • madalynne pe 24 Nov 2009, 01:27
    ...

    imi place mult margineanu...are un stil aparte...tine-o tot asa..pupici

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod