Mel Gibson, controversat, dar... bun

A decazut din gratiile publicului in vara lui 2006, cand, beat fiind, a fost arestat de ofiterii de la politia rutiera, carora le-a adresat comentarii antisemite. In acel moment, s-a destramat un mit - Mel Gibson, unul dintre cei mai buni regizori si actori de la Hollywood, familist convins si un adevarat exemplu, a calcat mai mult decat stramb in fata publicului care il respecta neconditionat. Dar a avut puterea sa revina si sa lanseze un nou film ce se anunta a fi de succes, "Apocalypto", pelicula cu data de lansare in Romania 5 ianuarie 2007. Un film asteptat, la fel de controversat ca si realizatorul sau...

Cu siguranta exista lucruri pe care te intereseaza sa le afli in ceea ce il priveste pe Mel Gibson. Iti oferim astazi unele dintre cele mai interesante si putin cunoscute informatii despre acest actor prolific.

A fost ales in repetate randuri de catre revista americana "People" drept unul dintre "Cei mai frumosi 50 de oameni din lume" - in anul 1990, 1991 si 1996. In octombrie 1997, Gibson s-a clasat pe locul al 12-lea in topul primelor 100 de staruri de film din toate timpurile, realizat de revista englezeasca "Empire". In 2003, a ocupat locul al 15-lea in topul anual "Power 100" al revistei "Premiere", iar in 2002 a ocupat pozitia a 17-a.

A urmat cursurile unei scoli de drama impreuna cu Judy Davis, alaturi de care a jucat in "Romeo si Julieta" si, de asemenea, a fost instruit la Institutul National de Arte Dramatice. La mijlocul anului 1997, a primit emblema de Ofiter al Ordinului Australiei, care este cea mai inalta distinctie a Australiei.

Singurul motiv pentru care s-a apucat de actorie este faptul ca sora sa l-a inscris la aceste cursuri fara stiinta lui. Cu o noapte inainte de auditie, a intrat intr-o incaierare, in urma careia s-a ales cu urme vizibile pe fata. S-a dovedit a fi insa o intamplare fericita, deoarece chipul sau tumefiat i-a obtinut rolul respectiv...

A fost un inceput bun pentru actorul care a avut, de-a lungul timpului, salarii de zeci de milioane de dolari pentru filmele in care a jucat: pentru "Signs" (2002), "We Were Soldiers" (2002) si "The Patriot" (2000) a fost platit cu 25.000.000 $ per film, "Conspiracy Theory" (1997) i-a adus in cont 20.000.000 $, pentru "Maverick" (1994) a obtinut 15.000.000 $, cu "Lethal Weapon 3" (1992) si-a imbogatit venitul cu 10.000.000 $, "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985) - 1.200.000 $ (Australia), "Mad Max" (1979) - 15.000 $ (Australia).


Un traseu interesant pentru cineva care nu avea de gand sa activeze in aceasta profesie... Sa nu uitam ca a fost primul actor australian care a fost platit cu 1.000.000 $ pentru un rol de film.

Pentru ca tot vorbim despre valoarea (comerciala si financiara), dar si despre puterea si influenta acestui star, iata alte motive care ne fac sa credem ca Mel Gibson are un cuvant greu de spus in industria internationala de divertisment: in 2005, s-a clasat pe locul al 15-lea in topul "Power 50" al revistei "Premiere", iar in 2004 a ajuns pe locul 10 in topul anual "Power 100" realizat de aceeasi publicatie. Este, de altfel, actorul care a reusit sa acceada pe cea mai inalta pozitie pe aceasta lista din 2004. In 2003, in acelasi top s-a clasat pe locul al 15-lea.

Tot in 2004 a ajuns pe locul 1 al "Celebrity 100 List", top realizat de prestigioasa revista "Forbes". In acelasi an, a fost actorul cel mai bine platit, cu un salariu raportat de 210.000.000 $ din profiturile obtinute de filmul sau, "The Passion Of The Christ", plus o potentiala suma de 150.000.000 $, pe care inca urmeaza sa o primeasca... In 2004, a castigat mai multi bani decat Oprah Winfrey (210.000.000 $), J.K. Rowling (147.000.000 $), Tiger Woods si Michael Schumacher (80.000.000 fiecare) si Steven Spielberg (75.000.000 $)...

Mel si-a cunoscut sotia prin intermediul unui serviciu de intalniri... Acest lucru a dus insa la o casnicie cat se poate de fericita si de trainica, de pe urma careia Mel Gibson are sapte copii: Hannah (nascuta in 1980); doi gemeni - Edward si Christian (nascuti in 1982); Willie (nascut in 1985); Louis (nascut in 1988); Milo (nascut in 1990); Tommy (nascut in 1999).

Mai mult decat atat, actorul este un catolic convins si practicant - si-a construit o capela pe proprietatea sa, la care merge zilnic. Despre credinta sa, Mel Gibson spune: "Nu sunt o afacere terminata. Sunt o lucrare in plin progres si desfasurare. Inca am o sumedenie de defecte." Actorul a adaugat: "Nu poti trai la inaltimea asteptarilor pe care le au oamenii de la tine. Nimeni nu poate face acest lucru. Dar cred ca asta este problema mea, nu a lor."

Gibson a fost intotdeauna un barbat temperamental si recunoaste acest lucru: "Nu am fost cel mai zelos dintre cei care au tinut torta aprinsa, stii? Sincer sa fiu, am fost un tip cam nebun. Chiar si acum, cand incerc mai mult decat am facut-o inainte, in fiecare zi dau gres, pe un anumit nivel, dar asta inseamna sa fii om.
As vrea sa ma trezesc in fiecare dimineata devreme, dar nu o fac. As vrea sa ma las de fumat. As vrea sa nu imi pierd cumpatul niciodata. Lista continua... As vrea chiar sa imi aleg singur hainele si sa nu se uite altii la mine cand ma imbrac. Am facut o sumedenie de lucruri nebunesti in viata mea, asa ca sunt surprins ca inca mai sunt in viata."

Si, in cazul in care nu stiai, are un rinichi in forma de potcoava (doi rinichi lipiti, care formeaza unul singur)...

In portugheza, numele sau inseamna "miere". Iar sutele de mii de fane ale sale sunt total de acord cu acest lucru... Actorul si-a primit numele dupa biserica St. Mel din Clonmel, Irlanda, de unde provine familia mamei sale. Familia sa se afla de cateva generatii in Australia, insa stramosii sai provin din Irlanda si Scotia. La varsta de 12 ani, s-a mutat in Sydney, Australia.

Detine o companie de productie care are filiere in Statele Unite ale Americii, Australia si Marea Britanie.

A facut parte din miscarea intitulata de presa "Noul val australian". Din acest grup faceau parte realizatorii de film si actorii sau interpretii care au aparut "pe piata" parca de nicaieri, in aproximativ acelasi timp, la inceputul anilor 1980, si care au reusit sa isi gaseasca de lucru in alte parti ale lumii. Printre alte personalitati ale acestui "Nou val australian" s-au numarat Judy Davis si regizorii George Miller, Gillian Armstrong si Peter Weir.

Aproape ca a refuzat rolul lui William Wallace din filmul "Braveheart" (1995), pentru ca s-a gandit ca este prea batran pentru el. I-a intrebat pe producatori daca ar putea regiza filmul, in schimb. S-a ajuns la un compromis: i s-a permis sa regizeze pelicula, daca accepta sa il portretizeze pe Wallace. Ceea ce i-a adus, de altfel, un nemasurat succes... De asemenea, a refuzat rolul sergentului John McLoughlin din "World Trade Center" (2006), pentru a regiza, in schimb, pelicula "Apocalypto" (2006).

Pentru "The Passion Of The Christ" (2004), pe care l-a regizat, scris si produs, a cheltuit 25 de milioane $ din proprii bani. A inceput sa isi faca documentarea pentru aceasta pelicula in 1992, iar filmul a fost lansat abia in 2004...

A fost luat in considerare pentru rolul James Bond din "GoldenEye" (1995), Batman/Bruce Wayne din "Batman" (1989), precum si pentru rolul Wolverine din "X-Men" (2000).

Actorul a primit rolul Eliot Ness din "The Untouchables" (1987), insa a trebuit sa renunte la el, deoarece lucra deja la unul dintre filmele din seria "Lethal Weapon".
De asemenea, a refuzat rolul Harvey Dent/Two Face din "Batman Forever" (1995), din cauza conflictelor de program aparute cu pelicula "Braveheart" (1995).

Regizorul Martin Scorsese i-a dat sa citeasca scenariul pentru "The Departed" (2006) si i-a oferit un rol ramas nespecificat. Gibson nu a putut accepta rolul, de vreme ce incepuse productia lui "Apocalypto" in acelasi an.

In ultimele scene ale peliculei "Forever Young" (1992), Mel trebuia sa para mai in varsta. Insa, pentru ca ochii sai erau de un albastru atat de puternic, indiferent cate riduri i s-au adaugat la machiaj, nu parea mai batran, in mod autentic. Pentru a remedia aceasta problema, a trebuit sa poarte lentile de contact gri.

Alaturi de Warren Beatty, Clint Eastwood, Robert Redford, Richard Attenborough si Kevin Costner, este al saselea actor-regizor care a obtinut un Oscar pentru Cel mai bun regizor, desi toate aceste celebritati sunt cunoscute mai ales pentru talentele lor actoricesti. Mel Gibson avea sa spuna: "Imi place mai mult sa regizez. Este mai distractiv, asta este tot ceea ce poti spune despre asta. In esenta, este acelasi job, adica punerea unor povesti in scena, insa ai mai mult control asupra felului in care vrei sa spui povestea respectiva. Este o incantare. Imi place la nebunie."

Printre filmele sale preferate se numara "The Big Country" (1958), "Double Indemnity" (1944) si "Spartacus" (1960).

La finalul productiei "Apocalypto" (2006), a promis ca va dona sase replici ale piramidelor maiase folosite in film, precum si mai multe dintre "satele" create special pentru aceasta pelicula.

La inceputul lui decembrie 2004 s-a deplasat in Fiji, unde a cumparat insula Mago de 2.160 de hectare, achizitie facuta cu 15 milioane $ de la un lant japonez de hoteluri. Starul planuieste sa transforme acest paradis din Pacific - care este casa a 40 de rezidenti, in mare parte fermieri cu familiile lor - in spatiul sau personal de recreere. Insula Mago din Pacificul de Sud are doua lagune si plaje uimitoare, cu nisip alb. Vanzarea a fost finalizata in martie 2005.

Gibson a fost considerat intotdeauna un republican conservator, desi el insusi nu s-a identificat niciodata public ca atare. In martie 2004 si-a exprimat indoielile cu privire la razboiul din Irak, in special in legatura cu esecul gasirii in aceasta tara a unor arme de distrugere in masa. A afirmat totusi ca presedintele american George W. Bush "a facut destul de mult bine" pe alte domenii.
La ceremonia People's Choice Awards din ianuarie 2005, starul a condamnat din nou razboiul din Irak si l-a laudat pe regizorul liberal Michael Moore, precum si filmul sau documentar, "Fahrenheit 9/11" (2004).

Foarte multe dintre pozitiile pe care le adopta Gibson sunt in concordanta cu catolicismul traditional. In martie 2005, starul a dat publicitatii o declaratie, in care a condamnat eutanasierea lui Terri Schiavo si a criticat cercetarea celulelor stem. De asemenea, este un ferm sustinator al pedepsei cu moartea, pe care multi catolici conservatori o sprijina, dar care este respinsa de catre Biserica Catolica Romana.

Gibson are o avere estimata la 850 milioane $, dupa cum arata "Los Angeles Business Journal". Aceasta fabuloasa suma il eticheteaza ca fiind cea mai bogata a 47-a persoana din zona Los Angeles-ului si cel mai instarit actor din lume.

In data de 28 iulie 2006 a fost arestat in Malibu, California, pentru conducerea masinii in stare de ebrietate, iar pe 1 august 2006 s-a internat intr-o clinica de dezalcoolizare, unde a urmat un program de recuperare pentru persoanele care au probleme cu abuzul de alcool.

Nu a contestat acuzatiile ce i-au fost aduse si i s-a ordonat sa participe timp de un an la intalnirile Alcoolicilor Anonimi. In primele patru luni si jumatate trebuia sa participe la aceste intalniri de cinci ori pe saptamana, iar pentru restul timpului, de trei ori saptamanal. De asemenea, Gibson a fost nevoit sa plateasca 1.300 $ amenda si taxele.

Pe 2 noiembrie 2006, a primit distinctia Chairman's Visionary Award din partea presedintelui Rick Sarmiento al Asociatiei Latin Business, in timpul evenimentului Latino Global Business Conference and Digital Expo, din Beverly Hills, California. Aparitia actorului, pentru ridicarea premiului, a marcat prima sa aparitie publica de cand a fost arestat pentru conducerea masinii in stare de ebrietate.

Dupa cum ai putut vedea pana acum, mai sunt multe de spus despre Mel Gibson... In viitorul apropiat va surprinde prin alte acte nesabuite sau comice, filantropice sau extravagante. Sau prin filme de prima mana. Suficient pentru ca presa intreaga si cinefilii sa fie cu ochii pe el...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod