Massive Attack, live la Bucuresti

Trupa engleza va sustine primul concert din Romania sambata, 2 august, pe Stadionul Iolanda Balas Soter, incepand cu ora 20.00. In deschiderea concertului va canta Martina Topley Bird, urmand ca vestita trupa sa o urmeze in fata fanilor care vor fi prezenti pe stadion.
Trupa engleza va sustine primul concert din Romania sambata, 2 august, pe Stadionul Iolanda Balas Soter, incepand cu ora 20.00. In deschiderea concertului va canta Martina Topley Bird, urmand ca vestita trupa sa o urmeze in fata fanilor care vor fi prezenti pe stadion.

Trupa s-a format in anul 1980, la Bristol, din trei membri permanenti: Robert Del Naja (3D), Grant Marshall (Daddy G), Andrew Volwes (Mushroom) si un colaborator, Tricky, care, la vremea respectiva, era coleg de camera cu Del Naja.

Primul single pe care l-au lansat, 8 ani mai tarziu, a fost "Any Love", urmat in 1991 de primul album, intitulat "Blue Lines" si produs de Cameron McVey.
Ca si piese de referinta ale acestui material discografic, putem aminti: "Unifinished Sympathy" (fearuring Shara Nelsom) si "Safe From Harm". Produsul a fost foarte bine primit pe toate fronturile, atat de critici, cat si de fani.

In scurt timp, a ajuns sa fie pe primele locuri la vanzari si, de aici, "Blue Lines" a ajuns sa influenteze foarte mult cursul pietei muzicale din Anglia, in anii '90. Odata cu acest album s-a nascut un nou gen muzical, numit initial "Bristol sound" (de la numele localitatii din care provin artistii) si mai apoi trip-hop, nume deloc apreciat de baieti.
Le place sau nu, Massive Attack a devenit pionier al genului trip-hop.

In timpul razboiului din Golf, trupa a fost nevoita sa-si schimbe numele din Massive Attack in, simplu, Massive, pentru a nu lasa loc interpretarilor, conform carora ar aproba atacurile din Irak.

In 1994, din nou sub titulatura de Massive Attack, trupa a lansat un album follow-up, "Protection". Pentru realizarea acestui material discografic, trupa a colaborat cu Craig Armstrong, reusind un album mult mai profund decat primul, daca este sa ne luam dupa sunetul pe care l-a propus.


Cu aceasta ocazie, a fost inregistrata si ultima colaborare dintre Tricky si Massive Attack, cel dintai alegand sa se concentreze pe o cariera solo. Acesta a preluat o parte dintre cantecele trupei, iar o parte dintre versurile din "Karmacoma", partajate intre Tricky si 3D, au fost cantate mai tarziu de Martina Topley-Bird, in single-ul "Overcome", semnat de Tricky.

In 1996, trupa a primit premiul Brit pentru "Cel mai bun dans".

Al treilea album al celor de la Massive Attack, "Mezzanine", a fost lansat in 1998.
Odata cu acest material discografic, formatia si-a schimbat stilul, mergand catre o zona mai intunecata, chitari reci, percutie live. De aceasta data, au colaborat cu Elizabeth Fraser de la Cocteau Twins, care a interpretat vreo trei piese pentru ei pe acest material discografic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod