La un pahar de vorba cu Mihai Gainusa...

"Ru-si-ni-ca - ru-si-ni-caaaaaa!" si, mai nou, "Valoarea mea, valoarea mea!" sunt refrenele care e foarte posibil sa se regaseasca si in vocabularul tau. Ti-ai dat seama, desigur, ca in paginile urmatoare vom sta la taclale cu unul dintre cei doi "capi ai rautatilor" de la "Cronica carcotasilor". "Tras la raspundere" astazi este nimeni altul decat Mihai Gainusa, autorul replicilor acide si al scenetelor "Cronicii".

Despre el s-au spus multe... Mihai a intrat, ca si colegul si prietenul sau, Serban Huidu, ca un ghimpe in coasta tuturor vedetelor, a oamenilor politici si, nu in ultimul rand, a oamenilor de televiziune, confrati intr-ale jurnalismului. Gainusa nu se intimideaza si spune lucrurilor pe nume. Desi pare inofensiv, in spatele "ambalajului" pasnic, se ascunde mai mult decat... un "animal inaripat"...

Este incapatanat si perfectionist si stie sa aprecieze lucrurile la adevarata valoare. Spre exemplu, stiai ca are o prietena de foarte mult timp, Ioana, care ii va deveni sotie in curand?...

- Ce inseamna pentru tine "carcoteala"? Este o stare de fapt, o nevoie sau o modalitate de realizare a unor emisiuni?
- Fiind nascut in Romania, sunt carcotas din nastere, aceasta fiind o trasatura nationala, surprinsa de folclor prin cimilitura: "Sa moara si capra vecinului, sau, daca nu, macar vecinul"!

- Se pare ca esti printre putinele VIP-uri care au drept pasiune scrisul si care chiar au avut de castigat ceva bani din aceasta activitate...
Ce ai facut cu cei 1.000 $ pe care i-ai obtinut din vanzarea primei tale carti, "Trialoguri carcotase"?

- Cum majoritatea "VIP"-urilor au ca pasiune cititul, din prompter, scrisul a ramas liber, asa ca l-am luat eu. In ceea ce priveste banii, mi-au ajuns sa-mi platesc coperta pentru a doua carte, toner-ul si foile!

- Care este motorul care genereaza aceste productii culturale?
- Motorul este foamea! Pana la urma trebuia sa ridic de pe jos, daca nu un pai, macar o pana! Incredibil, asa imi castig eu existenta! Sau, in cazul in care reluarile emisiunilor dispar, inexistenta!

- Cat de mult te asteptai ca cele doua carti ale tale, "Trialoguri carcotase" si "Cotcodaceli", sa se vanda atat de bine? Stocurile se epuizeaza, lumea cere reeditarea lor...
- Nu ma asteptam sa maresc tirajul "Cotcodacelilor", dar faptul ca ne-am dus cu catel, bebeluse si purcel (mistret) la lansare, a contribuit decisiv la succesul cartii. Apreciez faptul ca oamenii mai vin gramada si la o carte, nu numai la mici electorali sau bere moca!

- Care este efortul pe care il depui intr-o zi obisnuita de munca? Sau, si mai bine, cate ore muncesti pe zi?
- Dupa sauna si solarul de dimineata, inot un pic in piscine si ma relaxez toata ziua cu decapotabila! Acesta este visul! Realitatea e ca in unele zile apuc totusi sa bag cornul in perna pentru 5 ore! Restul: radio, scris, filmat, terminat!

- Timp liber, doar pentru tine si cei dragi, mai exista?
- Cand am timp liber imi place sa ma plimb, sa citesc sau sa-l chinui pe Trutzi, motanul meu!

- Ce il pasioneaza pe Mihai Gainusa?
- Nu stiu, o sa-l intreb! Serios acum: cartile, merele, fetele si visele!

- "Cronica carcotasilor" inseamna pentru tine...

- "Cronica Carcotasilor" inseamna pasiune, munca, realizare si recunoastere! Inseamna si prietenii, dar si dusmanii! Inseamna prietenia cu Serban Huidu, care mi-a devenit ca un frate, desi o sa-mi fie nas! Inseamna si cea mai tare echipa de profesionisti din televiziune: colegii mei!

- Daca maine ti s-ar spune ca nu mai poti face radio ("microb" pe care il ai in sange...), ce altceva ar mai ramane de facut?...
- Mi-as face un radio-pirat, sa-i bruiez pe aia care m-au interzis! Voi activa in ilegalitate pana la Victoria finala! Adica, un radio in Canada?!

- Care este cea mai importanta calitate a ta?
- Rabdarea!

- Dar defectul care te supara cel mai tare? Sau care ii deranjeaza cel mai mult pe ceilalti...
- Nu sunt tipicar, dar tin la replicile mele din scenete!

- In general, lumea se fereste de oamenii cu replici acide. Ai avut parte de asemenea surprize neplacute?
- Mda, in general oamenii obisnuiti ma provoaca sa reactionez ca pe ecran, iar eu nu-i dezamagesc. In schimb, pe fitosii din "lumea buna" ii intep cu placere! He, he!

- "Cronica" supara foarte multa lume: oameni politici, oameni de televiziune, vedete... Ati avut vreodata parte si de amenintari?
- Am avut parte, dar cine ne-a amenintat si-a primit si a doua portie. Si a treia...

- Un proverb romanesc spune ca "Vorba dulce mult aduce".
Esti adeptul acestei idei?

- Eu nu. Dar politicienii da! Uitate-te la promisiunile din campanie si la vilele din restul mandatului!

- Sau ironia este cea care scoate la iveala, de fapt, adevaratele reactii?
- Ironia este necesara. Din pacate rad si vinovatii, dar nu le pasa. In Romania cainele de paza al societatii - presa, latra, iar caravana trece!

- Echipa pe care o faci cu Serban Huidu, si la radio, si in televiziune, a depasit de mult timp granitele unei simple relatii colegiale. Ce ne-ai putea spune despre relatia voastra de prietenie?
- Stau parca prea mult cu Serbanica. De trei ani il suport si ma suporta. Dar pana cand?!

- Vuiesc ziarele ca maine-poimaine te insori cu prietena ta, Ioana... Ce ne poti spune despre acest lucru?
- Ma insor!

- Serban va fi nasul de cununie?
- Da, dar n-o sa-i pup mana nasului! S-o creada el!

- Care a fost reactia prietenului tau in momentul in care a aflat vestea insuratorii tale?
- Ok! Oricum el facuse pasul. Eu am mai golanit cativa ani!

- Cererea in casatorie este un moment emotionant pentru orice barbat. Ca sa nu mai spunem despre emotiile prin care trece fata... Tu cum ai ales sa o ceri in casatorie pe Ioana, in mod "oficial"?
- Original. I-am spus c-o cer pentru un prieten. Pe prieten l-a acceptat!

- Cum era Mihai Gainusa in anii de liceu?
- Transparent! Intr-un fel, liceul a fost cimitirul tineretilor mele.
Dar mi-am revenit in facultate!

- Aveai succes la fete sau nu prea?...
- Da!...

- Motanul tau birmanez, Trutulescu, este deja celebru, la fel ca si tine. Vorba 'ceea: asa stapan, asa motan... Care este cea mai haioasa intamplare cu Trutulescu pe care ne-o poti povesti?
- Cand l-am transportat prima data din casa. M-am chinuit doua ore sa-l scot, sarea din geanta, din cutie, din brate si fugea inapoi acasa urland!

- Exista vreo propunere (in plan personal sau profesional) pe care nu ai acceptat-o la momentul respectiv, decizie pe care sa o regreti acum?
- Nu regret nimic din ceea ce am ales! Oricum ar fi tardiv, nu?...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihai pe 26 Nov 2010, 15:38
    diverse

    Te apreciez foarte mult,esti un tip inteligent. Ai o familie frumoasa.Multa sanatate,fericire in noul an.

    0
    0

  • silvia pe 7 Apr 2008, 15:41
    diverse

    sotia ta nu este geloasa pe bebeluse?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod