Keira Knightley - noua Guinevere a cinematografiei

Are doar 19 ani si a jucat deja in cateva dintre cele mai bine cotate filme din ultima vreme... Criticii si publicul au remarcat imediat talentul si potentialul actoricesc al englezoaicei. Iar in "King Arthur", lansat in Romania pe 17 septembrie, Knightley interpreteaza rolul Guinevere, care va dezvalui fanilor o Keira puternica si hotarata, asa cum este ea intotdeauna in viata reala...

Keira Knightley este una dintre acele actrite care apar o data la cateva generatii, care reuseste sa fascineze lumea si colegii de breasla prin atitudine, inteligenta, sarm si talent. O tanara obisnuita, care prefera sa treaca cu vederea atentia care i se acorda si se incapataneaza sa se poarte... conform varstei, fara apel la "fitele" obisnuite ale vedetelor.

Contrar asteptarilor, frumoasa Keira nu este atat de constienta de frumusetea ei... Prefera sa se "piarda" intr-o pereche de blue-jeans si un top, evitand vestimentatia extravaganta si "glamorous". Atunci cand evenimentele la care participa (festivaluri, premiere, lansari) o impun, adopta un stil vestimentar corespunzator, dar refuza cu incapatanare sa imbrace fuste mini.

Ba chiar, in declaratiile ei, Keira nu se sfieste sa fie sincera si sa recunoasca faptul ca se simte complexata de felul in care arata: "Mi-ar fi placut sa am picioare mai frumoase si mai lungi. Si sani mai mari..."

Dar Keira este frumoasa si naturala asa cum este, exact lucrul pe care l-au apreciat toti cei alaturi de care a lucrat. Iar acestia sunt oameni de "calibru greu"... Actori cum ar fi Peter O'Toole, Johnny Depp, Hugh Grant, Billy Bob Thornton, Samuel L. Jackson, Laura Linney, Liam Neeson, Emma Thompson si lista ar putea continua...

Un copil-actor hotarat

Inceputurile ei in lumea show-biz-ului dateaza de cand era copil. S-a nascut pe 22 martie 1985, in Teddington, Anglia, desi mai toata viata a trait in Richmond, aceeasi batrana Mare Britanie... Nu a fost straina de viata de actor, de altfel parintii ei fac parte din aceeasi "breasla" - tatal ei, Will Knightley, este un actor de renume, iar mama ei, Sharman MacDonald, este o actrita devenita scriitoare de piese.

Pana si aparitia pe lume a Keirei este notabila - fata a fost, practic, rezultatul unui pariu intre parintii ei. Keira are un frate mai mare, Caleb. Iar, pentru ca Will si Sharman sa isi poata "permite", din punct de vedere financiar, sa conceapa un al doilea copil, aveau nevoie de... resurse. Actrita la vremea respectiva, mama ei si-a dorit o pauza in cariera, pentru a putea face un alt copil - bugetul familiei a fost redus considerabil, din cauza pauzei luate. "Sotul meu mi-a spus ca, daca reusesc sa vand o piesa, putem concepe copilul. Asa incat m-am apucat de scris si ceea ce a iesit a fost piesa 'When I Was A Girl, I Used To Scream And Shout'. A fost pusa in scena la Bush Theatre si apoi pe West End. Keira inca se mai autointituleaza 'copilul Bush'", avea sa povesteasca Sharman.

O familie de artisti, din care micuta Keira nu putea face exceptie. A stiut inca de la o varsta frageda ca actoria este ceea ce isi doreste sa faca in viata. La trei ani le-a cerut parintilor un agent care sa o reprezinte. Acestia s-au impotrivit initial, deoarece nu isi doreau ca fetita sa urmeze drumul ales si de ei odinioara.

In copilarie, Keira s-a luptat sa faca fata cerintelor profesorilor de la scoala. Era mai mult codasa (din cauza dislexiei), iar Will si Sharman vroiau ca fata sa se concentreze asupra studiilor. Keira s-a considerat o "tocilara perseverenta", desi avea probleme cu cititul. Totusi parintii au indrumat-o si au ajutat-o in demersul ei de a se face actrita, motiv pentru care a inceput sa lucreze in productiile de teatru puse in scena la scoala.

Debutul in cinematografie s-a produs devreme, in 1994, cu un rol in filmul "A Village Affair". In 1999 si-a facut aparitia in primul ei blockbuster hollywoodian, in "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace", unde era dublura lui Natalie Portman. Asemanarea cu Natalie a fost atat de puternica, incat nici macar mama ei nu a reusit sa deosebeasca cele doua fete in scenele in care acestea au jucat.

Apoi si-a continuat drumul cu altceva: a jucat in mini-seria pentru televiziune "Oliver Twist" (2000), iar in filmul pentru TV, "The Princess Of Thieves" (2001), Keira a jucat rolul principal, respectiv cel al fetei lui Robin Hood, Gwyn, care preia munca tatalui sau dupa ce acesta moare.

Succesul se arata la orizont...

Orice film "atinge" Keira se transforma in succes... Desi publicul incepuse sa "ia pulsul" talentului acestei fete in thrillerul realizat in acelasi an, "The Hole", succesul de netagaduit al lui Knightley a venit o data cu pelicula "Bend It Like Beckham", care marcheaza, practic, debutul ei. Actrita a aratat ca poate transforma un rol aparent lipsit de importanta intr-o interpretare memorabila si cu adevarat stralucitoare.

Mini-seria din 2002, "Doctor Zhivago", in care joaca rolul Lara Antipova, i-a oferit sansa de a transforma in hit, pentru telespectatorii britanici, un film in care excelase, in acelasi rol, Julie Christie.

A jucat apoi in filmul "Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl" (2003), alaturi de Johnny Depp (in rolul piratului Jack Sparrow). Inca o data, talentul Keirei a confirmat ceea ce telespectatorii remarcasera deja - fata asta este aici pentru a ramane...

"Am fost cam singura fata pe langa toti acesti barbati", spune Knightley despre experienta din "Pirati". S-a inteles bine cu toata echipa si a avut o relatie speciala cu Orlando Bloom, datorita varstei apropiate.

Johnny Depp i s-a parut "un tip ok, cu care iti face placere sa petreci timpul. A fost extrem de protector cu mine." In viziunea lui Depp, "Keira este suficient de inteligenta incat sa sesizeze porcariile care apar si sa se dea la o parte din calea lor. Este nemaipomenit de dulce - si cu toate acestea stie si sa lupte. Este mult mai infipta in realitate decat eram eu la varsta ei."

"Love Actually" (2003) este un alt hit al lui Knightley. Rolul Juliet i s-a potrivit de minune si s-a simtit in largul ei in compania unor actori de marca, asa cum sunt Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Liam Neeson, Martine McCutcheon, Rowan Atkinson si Andrew Lincoln.

"Opinia generala tinde sa fie ca lumea in care traim este guvernata de rautate si lacomie, dar eu nu o vad asa. Mie mi se pare ca dragostea este peste tot", avea sa spuna regizorul Richard Curtis referitor la povestea acestui film.

Actiunea unuia dintre cele mai bine cotate filme britanice ale anului, "Love Actually", graviteaza in jurul Londrei, al Craciunului si al sentimentului adesea generator de probleme - dragostea. Totul asezonat cu umor englezesc si povesti de viata romantice.

"King Arthur" - cea mai recenta "cucerire"

"King Arthur", produs de Jerry Bruckheimer, "raspunzator" si pentru "Piratii din Caraibe" - lansat in Romania pe 17 septembrie - se anunta a fi tot un succes de box office. Knightley a trebuit sa urmeze o dieta stricta pentru a putea face fata rolului din aceasta pelicula, respectiv Guinevere. Asta n-ar fi fost nici o problema, din moment de tanara de 19 ani avea deja "antrenamentul" la zi, datorita filmului "Bend It Like Beckham". Totusi actrita a fost nevoita sa urmeze cursuri de box, dar si de tir cu arcul - redundant, daca ne amintim de interpretarea ei din "Princess Of Thieves", in care joaca rolul fetei lui Robin Hood... Mai mult decat atat, orele de calarie au intrat in "pachetul" de pregatiri, "chit ca scenele in care apar calare au cazut la montaj", dupa cum ea insasi spune.

Antrenamente de cel putin doua ori pe zi, patru zile pe saptamana, in prezenta unui instructor. Boxul, luptele cu sabii, cutite si topoare erau la ordinea zilei... Dar intreaga ei truda a dat roade - Keira pretinde mandra ca i-a "batut" pe toti colegii ei la aceste antrenamente. Cu siguranta a fost cea mai buna dintre toti la tirul cu arcul. Iar Hugh Dancy, care joaca rolul lui Galahad, este martor in acest sens: "Era de departe cea mai buna dintre noi. S-a antrenat la tir zi si noapte."

Knightley a fost teribil de incantata sa ii "loveasca" pe barbati, in timp ce acestora le era interzis sa se "atinga" de ea. Este o sustinatoare a drepturilor femeilor: "Femeile sunt mai puternice", declara ea razand. "Noi suntem cele care dam viata copiilor, nu barbatii. Va rog! Fara comentarii! Femeile sunt mai puternice!"

Versiunea aceasta a faimoasei legende ne infatiseaza un rege sfasiat intre telurile personale si simtul datoriei. Regele Arthur (interpretat de Clive Owen) trebuie sa duca la indeplinire o ultima misiune, impreuna cu Cavalerii Mesei Rotunde, inainte de a se putea intoarce in Roma ca om liber. Cu ajutorul lui Merlin si al lui Guinevere, ii ajuta si ii elibereaza pe oamenii din Britania.

In rol de Guinevere, Knightley interpreteaza o printesa razboinica si indrazneata care il ajuta pe Regele Arthur sa ii invinga in lupta pe saxoni. Asa cum este conturat personajul sau, facem cunostinta cu o Guinevere deloc compatibila cu imaginea de domnisoara sfioasa si amabila din productiile anterioare. Aceasta Guinevere este puternica. Este o luptatoare si egala Cavalerilor Mesei Rotunde. Keira a recunoscut ca, daca s-ar fi intalnit in viata reala cu un asemenea personaj, ar fi fost inspaimantata de-a dreptul!

Jerry Bruckheimer este cel care a recomandat-o pe Knightley regizorului Antoine Fuqua, pentru rolul Guinevere, iar acesta nu are decat cuvinte de lauda la adresa actritei: "Wow! Frumusete clasica, imagine clasica si interpretare clasica. A fost ceva magic la mijloc."

"Si-a facut singura majoritatea cascadoriilor", a adaugat Fuqua, precizand totodata ca nu a fost cazul sa se ingrijoreze ca se va comporta ca o diva. Keira este o tanara normala, preocupata mai mult sa isi faca meseria decat sa faca "fite". "Sincera sa fiu, pentru ca muncesc atat de mult si pentru ca mai tot timpul sunt pe platourile de filmare, toata lumea se poarta extrem de protector cu mine, asa ca nu prea sunt constienta de 'celebritatea' mea. Nici nu prea citesc povestile care se publica despre mine. Este primul lucru pe care l-am invatat - sa nu dau importanta acestor detalii."

Volubila, Keira nu se teme sa vorbeasca si despre esecuri. Intamplarile jenante pe care le-a trait la filmarile de la "King Arthur" sunt povestite cu zambetul pe buze, ca o gluma buna. Exista in film o scena in care Guinevere conduce un atac si alearga in fata tuturor luptatorilor. "Urlam si alergam de mama focului, dar cand m-am uitat in spate, am vazut ca nimeni nu ma urmase. Si cica ar fi trebuit sa fie vreo 200 de oameni in spatele meu... Ei bine, a existat o secunda in care intr-adevar s-au luat dupa mine si eu am picat fix in fund. Nu a fost un gest demn de regina luptatoare a Angliei..."

Are pasiuni ciudate. Inainte ura sa mearga la shopping. Acum ii place acest lucru, mai ales daca gaseste pantofi pe gustul ei. "Uram sa merg la cumparaturi inainte de a ajunge in Los Angeles pentru prima data. Acum sunt o 'victima' a pantofilor. Vad o pereche care imi place la nebunie si nu conteaza daca exista si numarul meu, pentru ca eu ii cumpar oricum. Am ajuns o data acasa cu doua perechi de pantofi care erau cu doua numere mai mari decat port eu... Cred ca o sa fac o creatie artistica din incaltaminte. O sa-i pun in rama sau ceva de genul asta... Nu stiu, incerc sa corectez aceasta slabiciune..."

"L.A.-ul este un loc infricosator", spune actrita. "Faptul ca trebuie sa merg in America si sa promovez toate aceste filme ma ingrozeste. Am facut chat show-ul 'The View' cand a aparut 'Bend It Like Beckham'. Toate femeile alea ma ingrozeau. Erau toate in regula, nu ma intelege gresit, dar... la naiba. Am cunoscut-o pe Barbara Walters in culise si nu stiam cine este. Este un fenomen american, mi s-a spus mai tarziu. Sunt doar atat de... englezoaica!", a continuat ea cu autoironie evidenta.

Ii place sa gateasca pentru prieteni, in timpul liber. Cutitul de bucatarie i se potriveste oricum mai bine decat sabia din "King Arthur"... Face o tocana "mortala" si o prajitura cu lamaie "de iti lingi degetele". Si-a cumparat de curand o locuinta, de care este foarte mandra: "Nu am nici macar televizor in casa. Nu e o chestie chiar asa de mare. Nu am mobila, nu am nimic. Decat un pat si haine. Sunt mandra de asta."

Naturalete, modestie, frumusete, talent, simtul umorului, ironie si autoironie, flexibilitate si dorinta de afirmare. Sa fie toate datorate varstei "neiertat" de mici?... Cert este ca o actrita de tipul Keira Knightley este ceea ce avea nevoie Hollywoodul - un val de aer proaspat si... englezesc, care sa mai dezmorteasca putin atmosfera.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod