Joaquin Phoenix, în rolul lui Iisus: Singurul lucru pe care a refuzat să-l facă

Iisus și Maria Magdalena, interpretați de Joaquin Phoenix și Rooney Mara într-o maneră diferită de tot ce s-a văzut până acum


Inițial, Rooney Mara, care a fost crescută în spirit catolic și a învățat la școli catolice, nu a vrut să accepte acest rol. "Aveam toate aceste idei preconcepute despre Maria Magdalena și despre religie în general, un bagaj mare care m-a făcut să ezit. Când am vorbit cu Garth și am privit povestea ca un om adult, fără bagajul din școala catolică, am putut să-l las în urmă și să o văd cu alți ochi", a spus ea.

Chiar și în perioada modernă, tentația de o sexualiza pe Maria Magdalena a rămas puternică, multe cărți și filme sugerând că relația dintre ea și Iisus a fost una mai mult decât spirituală.

În "Maria Magdalena", legătura lor este profund emoțională, nu sexuală. "Miezul relației este înțelegerea că se văd pe ei înșiși în celălalt. E o dragoste adâncă", a spus actrița.

Ce vor vedea creștinii în "Maria Magdalena"? - se întreabă Daniel Burke, espertul CNN în religie. Filmele despre Iisus și despre începuturile creștinismului trebuie să treacă printr-o poartă foarte îngustă. Dacă sunt prea pioase, riscă să fie respinse de seculariști. Dacă își asumă niște riscuri și o iau pe lângă Scriptură, îi pierd pe credincioși, este de părere Burke. "Mulți conservatori se vor enerva dacă ei pretind că au făcut o operă de artă care pune alte cuvinte în gura lui Iisus decât cele din Scriptură", explică Kutter Callaway, profesor asistent de teologie și cultură la Seminarul Teologic Fuller, o școală evanghelică din California.

Callaway a văzut filmul și i se pare că acesta îl feminizează "într-un mod bun" pe Iisus.
Defocalizând povestea de pe Iisus și concentrând-o pe femei, filmul arată cât de radicală a fost decizia Mariei Magdalena de a-și lăsa casa și familia pentru a-l urma pe Iisus. Într-o scenă terifiantă, familia Mariei o exorcizează, bănuind că acest comportament ieșit din comun este rezultatul posedării de către demoni.

Creștinii conservatori au criticat deja filmul, catalogându-i mesajul "o erezie" și susținând că nu poate fi corect fiindcă se bazează pe texte care nu aparțin Bibliei.

Modul în care Joaquin Phoenix îl portretizează pe Iisus este departe de "seninul, împăcatul și super-puternicul" Hristos pe care l-am văzut în atâtea filme, spune Callaway.

Actorul spune că a încercată să redea umanismul lui Iisus în timp ce îi recunoaște divinitatea: "Ceea ce spune filmul este că toți avem aceste lucruri simultan.
Asta-i convingerea mea. Pentru mine, cheia a fost să nu aplic nicio regulă personajului. Uneori e încărcat cu furie, alteori e liniștit. Seamănă mult cu un om. Ne-am concentrat pe faptul că tot ce simțea, simțea puternic. Nu știu dacă era un al șaselea simț sau altceva, dar a făcut un efort pentru a-i asculta pe ceilalți și pentru a fi foarte empatic"
, a spus Phoenix pentru CNN.

Actorul a fost întrebat și despre meditația la care a recurs după ce a ajuns pe platourile de filmare, undeva în sudul Italiei, când a urcat singur pe munte. "Ce ai făcut acolo?", l-a chestionat autorul interviului. Răspunsul a fost în stilul consacrat de Phoenix: "O grămadă de tâmpenii pe care n-o să vi le spun vouă", a izbucnit el în râs.
"A fost un moment meditativ în care nu faci nimic, doar stai. Mintea ți se oprește. Iar asta e cheia", a adăugat el.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod