INTERVIU. Raluca Lăzăruţ, promotor al unei campanii de prevenire a cancerului la sân

Vedeta Kanal D Raluca Lăzăruţ s-a alăturat de curând campaniei „Mamografia salvează vieţi“, care are rolul de educare şi conştientizare a riscului de cancer mamar.

După ce a devenit promoter al acestei campanii, Raluca Lăzăruţ ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre rolul ei în această campanie.

eva.ro: Raluca, ştiu că te-ai alăturat unei campanii legată de cancerul la sân. Spune-ne mai exact despre ce e vorba şi de ce ai ales să te implici?

Raluca Lăzăruţ: Este un proiect tare frumos, în care am crezut de când am auzit despre ce e vorba, am rezonat cu mesajul lui şi am decis să mă implic fără să stau pe gânduri, pentru că m-am văzut în stare să-l promovez.

M-au ajutat poate şi experienţele reale trăite de mama, medic fiind, legate de boala asta mârşavă.

Poveştile ei şi dorinţa mea de a reuşi să transmit un mesaj care poate schimba mentalităţi s-au transformat într-o sarcină pe care mi-am luat-o în serios şi în care am pus foarte mult suflet.

Se numeşte “Mamografia Salvează Vieţi”, e o campanie de educare şi conştientizare a riscului de cancer mamar, venită, cred eu, într-un moment în care rata mortalităţii acestui tip de cancer în România este de peste 90%, din cauză că nu este depistat la timp. Pentru asta milităm, pentru controlul periodic!
 
La ce te referi când spui control periodic?

Multe dintre noi nici nu ştiu cât e de importantă auto-examinarea.
Doamna doctor Elena Teodorescu, una dintre iniţiatoarele proiectului, povestea că foarte multe cazuri de cancer mamar depistate de dânsa au avut diagnosticare precoce pentru că pacientele au remarcat modificări la nivelul sânilor şi au venit la un control amănunţit. Asta în cazurile fericite, în care boala dă semne de instalare. Dar, de foarte multe ori, pacienta nu are dureri, inflamaţii, noduli sau stări de rău, de aceea se recomandă controlul specializat, pentru că mamografia vede ceea ce tu nu simţi.

Până la vârsta de 40 de ani e suficientă o ecografie mamară anuală, dar după această vârstă, mamografia făcută o dată pe an e esenţială pentru garanţia sănătăţii sânilor.

Când ţi-ai făcut tu ultima dată o ecografie?

Acum o lună şi jumătate.
Din fericire, totul a fost în ordine. Atât ecografia, cât şi mamografia sunt nişte procedee total nedureroase, nu îţi iau mult timp şi îţi pot salva viaţa.

31 Octombrie 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod