INTERVIU EXCLUSIV Ştefan Bănică. Află ce spune despre cariera lui!

de Iulian Ioncea, 3 Iunie 2013

Ştefan Bănică a lansat, la sfârşitul anului trecut, albumul „Altceva“, iar primele două piese promovate de pe album au fost „Ce e dragostea?“ şi „Alerg printre stele“, care au prins foarte bine la public.

Datorită acestor piese, realizate în colaborare cu Marius Moga, respectiv Pacha Man, Bănică Jr. s-a reinventat şi a reuşit să atragă de partea sa şi un alt fel de fani decât cei pe care îi avea înainte.

Odată cu lansarea videoclipului pentru piesa „Alerg printre stele“, Ştefan Bănică a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări, vorbind despre cariera sa şi despre fiul său, Radu-Ştefan, care apare în clip.

eva.ro: Ai lansat recent videoclipul piesei „Alerg printre stele“. Cum ai ajuns să colaborezi cu Pacha Man?

Ştefan Bănică: Colaborarea cu Pacha Man este una inedită şi se încadrează perfect în conceptului celui mai nou album al meu, care nu întâmplător se numeşte „Altceva“.

Pe Pacha l-am cunoscut în studio, prin Marius Moga, cu care am înregistrat single-ul meu anterior, „Ce e dragostea?“, şi aşa am ajuns să colaborăm. Cred că rezultatul este unul reuşit.

Videoclipul este o joacă frumoasă, care începe cu mine şi Pacha Man fiind copii, eu ascult reggae, iar Pacha rock’n’roll. În povestea videoclipului încercăm să inversăm rolurile spre disperarea regizorului Iulian Moga, care apare, de asemenea, în clip. Totul se petrece într-un platou de filmare, iar mesajul clipului transmite ideea de libertate, de a-ţi împlini visele.

Copiii care joacă rolurile noastre au fost aleşi în aşa fel încât să semene cu noi. În ceea ce mă priveşte, cum era firesc, l-am ales pe fiul meu, Radu-Ştefan. Mă bucur că am mai făcut un videoclip împreună cu băiatul meu, este al doilea clip, primul a fost pentru cântecul „Doar o dată-i Crăciunul“, în anul 2004, când Radu-Ştefan avea doar 2 ani. Vreau să ne bucurăm de aceste momente, mai ales că eu şi tatăl meu nu am avut şansa să apucăm să filmăm împreună.

Vorbeai despre fiul tău, Radu-Ştefan, care apare în videoclipul piesei „Alerg printre stele“. Cum te-ai înţeles cu el pe platoul de filmare?

Eu şi copiii mei ne înţelegem foarte bine, în general. Radu-Ştefan are acum 11 ani, este un copil  disciplinat şi cu mult bun-simţ. S-a descurcat foarte bine la filmări, sunt foarte mândru de el.Când te uiţi la fiul tău, îţi aduci aminte de tine în copilărie sau el este altfel şi nu-ţi seamănă foarte mult ca şi caracter şi stil de viaţă?

Nu putem vorbi de un stil de viaţă la vârsta lui, dar îmi seamănă din foarte multe puncte de vedere şi, în acelaşi timp, a luat şi de la mama lui tot ce e mai bun. Face pian, merge la cursuri de pictură, îi place dansul, este un copil interesat să-şi dezvolte latura artistică, fără să trag de el, fără să-l oblig.

Noi, ca părinţi, nu facem altceva decât să-l sprijinim în alegerile lui.

Ai vorbit şi despre piesa „Ce e dragostea“, lansată înainte de „Alerg printre stele“, ambele fiind colaborări cu alţi artişti deja consacraţi, dar care cântă un alt gen de muzică. Crezi că aceste două colaborări ţi-au adus şi alt gen de fani decât cei pe care îi aveai înainte?

Nu ştiu, dar cu siguranţă au ascultat piesele şi alte categorii de public, pe care nu le întâlnesc neapărat la concertele mele. Dacă le-a plăcut, cu atât mai mult mă bucur! Dar scopul principal al acestor colaborări a fost experienţa artistică trăită alături de oameni din alte zone muzicale.

Fiind şi actor, eşti obişnuit ca publicul să reacţioneze imediat la ceea ce faci. Cum ai simţit că au fost primite de către fanii tăi piesele „Alerg printre stele“ şi „Ce e dragostea“?

Cântecele sunt primite foarte bine în concerte, de fiecare dată. „Alerg printre stele“ este piesa care a avut cel mai mare impact la public încă din toamna anului trecut, când am promovat noul meu album, „Altceva“, printr-un turneu naţional. De aceea a şi fost cântecul ales acum pentru a fi promovat cu videoclip. Am fost „ajutat“ şi de cei peste 250.000 de prieteni de pe pagina mea de Facebook, Stefan Banica, care, în urma unui sondaj realizat pe reţeaua socială, au votat într-un număr foarte mare ca piesa „Alerg printre stele“ să fie următorul single promovat de pe discul „Altceva“.

„Ce e dragostea?“, cântată alături de Marius Moga, este o piesă care, de asemenea, a prins foarte bine la mai multe categorii de public.

Videoclipul se bucură de multe vizualizări pe YouTube, iar în concerte spectatorii cântă piesa împreună cu mine.

Sunt două colaborări poate neaşteptate pentru public, dar reuşite, cu impact.Te consideri în primul rând actor sau cântăreţ?

Când urc pe scenă nu mă gândesc dacă sunt actor sau cântăreţ. Tratez ambele meserii cu acelaşi respect şi dăruire. Şi fiecare are un alt mod de concentrare, specific. Eu nu pot fi doar un cântăreţ atâta timp cât îmi compun singur piesele, versurile, îmi produc concertele. Iar actoria mă ajută, în afara teatrului, şi pe scenele de concert.

Nu e la îndemana oricui să poată face şi una şi cealaltă la un nivel profesionist. Un alt exemplu, în această direcţie, este Tudor Chirilă.

În ce piese de teatru mai joci în prezent şi în ce proiecte cinematografice eşti implicat?

La teatru mă puteţi vedea în spectacolele „Revizorul“, „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ şi în cea mai nouă montare a Teatrului de Comedie, „Pescăruşul“, de A. P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, în care interpretez personajul Trigorin. Este un spectacol de referinţă al Teatrului de Comedie, cu care care am avut de curând premiera.

Este prima dată când joc Cehov, o experienţă extraordinară, alături de colegii mei de la Teatrul de Comedie: Emilia Popescu, Vladimir Găitan, Mirela Oprişor, Dragoş Huluba, Carmen Tănase, Gheorghe Dănilă, dar şi doi actori tineri foarte talentaţi, Anca Dumitra şi Alexandru Pavel.

Vă aşteptăm la Teatrul de Comedie să vedeţi acest spectacol, care, credeţi-mă, merită să fie văzut.

În privinţa proiectelor cinematografice sau filmelor pentru televiziune, am primit mai multe propuneri, însă vom vorbi la momentul respectiv.  

Cele mai noi informaţii despre concerte sau spectacole la teatru pot fi găsite atât pe pagina mea de Facebook, Stefan Banica, cât şi pe site-ul oficial stefanbanica.ro, unde aştept părerile şi sugestiile voastre.Pe lângă actorie şi muzică, eşti şi prezentator TV.

Crezi că emisiunea „Dansez pentru tine“ te-a ajutat să ajungi şi mai popular în rândul oamenilor?

Cu siguranţă că televiziunea îţi poate spori sau, în cazul meu, menţine gradul de popularitate. Şi vorbesc aici de „Dansez pentru tine“, care intră, în acest an, în al optulea an de existenţă. Rămâne o emisiune-fanion în peisajul media românesc.
 
Dar televiziunea este cu dus-întors, trebuie să ştii, mai ales dacă îţi doreşti o carieră pe termen lung, care este măsura apariţiilor tale şi, în mod special, contextul. Poţi să apari zilnic într-o emisiune-tabloid, timp de un an de zile, dar asta nu înseamnă că şi faci ceva. Depinde ce fel de popularitate îţi doreşti.

Eu îmi doresc, şi asta am făcut de când am început această meserie, ca oamenii să mă judece prin prisma a ceea ce fac pe scenă, pe micul sau marele ecran, indiferent cât sunt de popular sau nu. Restul, nu mai e treaba mea.

Mai există vreun domeniu în care vrei să te implici, există vreun job pe care îţi doreşti să-l încerci?

Poate, cine ştie, la un moment dat, dacă mi se oferă ocazia, mă voi implica în muzica de film. Deocamdată doar am cochetat cu ideea, compunând doar piese special pentru film, cum ar fi „Ho, ho, ho“, pentru filmul cu acelaşi nume. Sau ca regizor de teatru, fără să mă mai bazez pe participarea mea actoricească în piesa respectivă, vezi „Desculţ în parc“, spectacol pe care l-am regizat în anul 2009.

NOTĂ: Preluarea acestui articol se poate face numai cu menţionarea sursei prin link valabil

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ha pe 12 Iun 2013, 14:26
  pt gica contra

  prietene asculta in continuare guta si salam si lasa-ne. omul chiar e ARTIST si ceea ce face, de la actorie pana la cantari, o face foarte bine. nu te obliga nimeni sa citesti despre el sau sa ii asculti piesele. daca apare la tv vezi ca ai pe telecomanda un buton cu care schimbi canalele (Taraf TV e al tau). in rest iti doresc ce vrei tu....

  4
  1

 • GICA CONTRA pe 4 Iun 2013, 19:00
  AS VREA SA TE INTREB CEVA NEA?

  Stau si ma gindesc vazindu-te fals ca prezenta ca atitudine cum poti fi atit de arogant? Si tu si fatuca aia cu care ai fost pina unazi? Lumea pute de artsti mari care mai sint si modesti etc. Statui ridicate lui " taticu" ca si cum Vraca ar fi fost gunoier sau Brancusi care nu au statui. Ce vrei de fapt? Sa fi cel mai mare artist din romanica? Tu in mintea ta poti fi ce vrei important este ceea ce cred eu ca poti fi. Ai luat copiuta lui Elvis in brate si te dai de ceasul mortii pentru ca sa fi adulat de fetitele de la Carefeur si Billa , coafeze, ospatari si mecanici auto. Foarte bine asa sa fie dar lasa clontul jos ca esti penibil. Daca tot iti plac ghiuvetele dece nu te-ai facut instalator? Eu cred ca nu sti nici sa bati un cui. Barbat fioros si teapan de arogant ascunde niste muschi de furnica. Iti mai trebuie o masina Hammer dar sa nu uiti sa-ti pui niste ipsos sub brat ca sa fi bestial. Esti de o penibilitate rara. Lumea a ajuns la muzici inalte. Ai vazut Emerson recent in concert? Ai auzit tu cume e cu David Gilmore in concert? Sti cine este Bonamassa? Dar de David Bowie? Ar trebui sa pui mina pe carte si sa inveti. AI noroc ca esti in romanica pentru ca ai muri de foame afara. Nici actor nu esti iar de muzicant nu poti fi mai mult decit te-a facut mama ta. Esti un bovaric care se vrea a fi ceea ce nu poate fi. la fel ca si a lui Bittman care isi regizeaza pina si statul pe scaun. Mincati de ambitii desarte de dorinta de dominare pe fondul unui popo adormit si ramas la nivel de ev mediu in gindiere va permiteti tu si Bittmanutz si altii ca voi sa repetati ceea ce au facut si "starurile" lui peste din epoca pingelista care azi mor de foame nu pentru ca nu se pot adapta pentru ca ei de fapt nu pot. Au fost facuti artisti si vedete cu injectii cu pile cu relatiile intime avute ca pret pentru a ajunge artist. Si azi nu vedeti ce se bate occidentul dupa trupele de rock ca sa nu mai spun de a lui banica care s-ar face inteles greu afara pentru ca aia nu prea stiu cu ghiuveta. "mamica" surprizelor ne-a dovedit cum este sa te gaseasca turcul ingenunchiat si cum chemarea moldovei care a dat o gramada de cadine "stambulului" s-a redresat hormonal foarte, foarte repede fara mustrari de constiinta. Astia sinteti "fratili " meu. Niste scursuri. Niste nimicuri la care mai trebuie adaugata si a lui Tziganu care si ea ca si voi dupa ce ca aveti capul mic si creier lejer furnica are avantajul de a patina in voie. Sa fie la voi "hartisti" si vedete de latrina.

  2
  6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod