George Michael - un regal de muzica si lumina, la implinirea a 25 de ani de cariera

Cu siguranta, a fost unul dintre cele mai asteptate si, in egala masura, mediatizate evenimente artistice ale acestui an. Si cum s-ar fi putut sa nu fie astfel? Atunci cand te referi la George Michael, epitetele se inghesuie pe buze. "Titan", "monstru sacru", "inegalabil", si exemplele ar putea continua. In aceste conditii, zilele dinaintea concertului s-au scurs cu o incetineala enervanta pentru zecile de mii de fani. Prognoza meteo era incerta, dar nu puteam decat sa speram cu totii ca vremea va fi de partea noastra.

La ora 17.30, cand am ajuns pe stadionul "Lia Manoliu", m-am descurajat. Tribunele erau aproape goale (am estimat aproximativ 1.000 de persoane in acel moment). Cerul era acoperit de nori care nu prevesteau nimic bun, iar in curand am avut si "confirmarea": a inceput sa ploua, marunt si sacaitor. Nu imi luasem umbrela, asa incat situatia tindea sa evolueze de la stadiul de "neplacut" spre "dezastruos". Nu pentru mult timp insa, multumita unor reprezentanti ai firmei de paza si protectie care a asigurat securitatea evenimentului. Facandu-li-se mila in fata perspectivelor mele sumbre, acestia mi-au oferit o uriasa folie din plastic albastru, cu ajutorul careia am reusit sa evit stropii de ploaie si, partial, sa ma protejez de frigul ce se lasase.


Multumita ca am solutionat acest considerabil inconvenient, am constatat si ca stadionul incepea sa se anime. Mai erau inca foarte multe locuri goale, dar nu era decat ora 18.40. Formatia Simplu a urcat pe scena - de fapt, intr-un colt al acesteia, pe o suprafata de 25 de metri, cea mai mare parte fiind rezervata trupei lui George Michael - si a deschis show-ul, interpretand trei piese: "Oficial imi merge bine", "O secunda" si "Mr. Originality". A urmat o pauza de aproximativ 20 de minute, dupa care si-a facut intrarea "a very special guest" - Loredana si formatia sa.

Intr-o costumatie spectaculoasa de culoare bej cu auriu, Loredana ne-a intors, instantaneu, in timp. "Buna seara, iubite, te-astept ca si cand/ Numai dragostea noastra ar fi pe pamant...". Diferenta (discordanta, pentru unii dintre noi) a constituit-o inlocuirea "originalului" Ion Caramitru cu rapper-ul Connect-R. Celebra piesa a fost succedata de alte melodii la fel de cunoscute si apreciate ("O fata singura in noapte", "Zigazaga", "Lele", "Tomilio", "Iubirea mea"), dar si, in premiera mondiala, de "Copiii sirenelor" - un duet cu ea insasi, folosindu-se de o inregistrare pe care tatal ei a realizat-o pe casetofon, atunci cand artista avea 3 ani.

De asemenea, Loredana a electrizat intregul stadion (care se aglomera treptat), interpretand "Sanie cu zurgalai" si "Mi-am pus busuioc in par".
Pentru aceste piese si-a schimbat tinuta, purtand o fusta cu imprimeu floral, stil gipsy. Punctul culminant al show-ului ei l-a constituit memorabila piesa "Cine iubeste si lasa". M-am infiorat, si nu din cauza frigului...

La sfarsitul recitalului sau, ceea ce era... de asteptat sa se intample (tinand cont de scena udata de ploaie), s-a intamplat: Loredana s-a dezechilibrat si a cazut, disimuland insa cu ajutorul membrilor trupei Simplu si al dansatorilor. Multumind zecilor de mii de oameni care se adunasera intre timp, Loredana si-a incheiat misiunea serii: pregatise "terenul" pentru unul dintre cei mai mari solisti pop ai tuturor timpurilor.

Un spectacol pentru care adjectivul "extraordinar" pare lipsit de semnificatie...

Spre satisfactia noastra, ploaia se oprise si nici nu am mai avut mult de asteptat. In jurul orei 20.45, o limuzina Mercedes de culoare neagra, care a parcat exact in spatele scenei, ne-a dat de veste ca George Michael a sosit, aparitia sa fiind aclamata de aproximativ 35.000 de spectatori.

Punctual, artistul si-a inceput recitalul la ora 21.00, dupa cum fusese stabilit. Iata asadar, cei 25 de ani de cariera au fost sarbatoriti si in Romania. Cateva secunde intregul stadion a fost lasat in bezna, pentru ca o incredibila explozie de lumini rosiatice sa marcheze intrarea lui pe scena, printr-un ecran.
Intr-un costum clasic de culoare neagra, George Michael si-a inceput spectacolul cu piesa "Flawless" (Go To The City).

"Bucharest Go To The City!", ne-a salutat cantaretul, in timp ce stadionul era scaldat in culori, iar publicul i-a raspuns cu ovatii. A urmat arhicunoscuta piesa "Fastlove" si, cu toate ca recitalul nu incepuse decat de sase-sapte minute, nimeni nu mai statea pe scaun. Imaginea era incredibila: o mare de oameni cu mainile ridicate, dansand si cantand impreuna cu George Michael... "Good evening, Bucharest!", a spus artistul, inainte de a mentiona, emotionat: "Pentru acesti 25 de ani, va multumesc din suflet!".

Acordurile hit-ului "Father Figure" au electrizat atmosfera. Cu adevarat, este incredibil sentimentul pe care-l ai atunci cand asculti, in spatiu si timp real, o piesa pe care ai mai auzit-o de zeci de ori la radio pana atunci. George Michael a starnit urale si aplauze inclusiv cand a pasit pe "golden circle" (un spatiu special, amplasat chiar in fata scenei si rezervat celor mai entuziasti dintre fani).

Impreuna cu el, ne-am "rugat" cu totii pentru... timp. "Praying For Time", una dintre cele mai indragite piese ale sale, a adus multora lacrimi in ochi. "Cati ani aveati in 1992?", a intrebat apoi artistul, facand astfel introducerea piesei "Too Funky", cea mai difuzata melodie din Europa in anul 1992.


Din recital nu a lipsit controversata piesa "Shoot the Dog", prin intermediul careia George Michael isi manifesta ironia la adresa parteneriatului politic dintre primul ministru al Marii Britanii, Tony Blair, si George Bush. Piesa a fost "marcata" de o uriasa papusa gonflabila reprezantandu-l pe presedintele american, la picioarele caruia se afla un caine invelit in steagul britanic.

"Vom lua o scurta pauza", ne-a anuntat cantaretul, iar dupa 20 de minute, spectacolul a fost reluat cu piesa "Faith". Dupa aceea, imaginile difuzate de proiectoare ne-au anuntat ce urmeaza: o poveste retro, avandu-i ca personaje principale pe fostul presedinte american J.F. Kennedy si pe Marilyn Monroe, a constituit suportul ilustrat al melodiei "Spinning The Wheel". O alta piesa, "Amazing", a fost dedicata de George Michael lui Kenny, actualul sau partener de viata.

"Inca nu am terminat cu voi!", ne-a spus artistul. Piesa "I
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marinela pe 4 Apr 2008, 20:01
    intr-adevar senzational

    si acum dupa aproape un an dupa acest senzational spectacol, imi aduc aminte cu o enorma placere de ceea ce mi-a fost dat sa aud si sa vad. frumos!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod