Gael Garcia Bernal, un mexican la Hollywood

Poate ca numele sau nu iti este cunoscut, dar iti recomandam sa il retii, pentru ca tanarul actor de origine mexicana promite sa faca valva in Mecca filmelor. Dupa succesul repurtat cu filme ca "Amores Perros", "Y Tu Mama Tambien" sau "Babel", Gael Garcia Bernal este tot mai solicitat pentru proiectele de film hollywoodiene. Avand un chip angelic si un zambet fermecator, Gael Garcia este un tip carismatic si natural, care a cucerit deja inimile femeilor.

Pe marile ecrane romanesti il poti vedea in pelicula "La science des reves" ("Arta viselor"), productie 2006, film regizat de Michel Gondry, in care Bernal are rolul principal. Filmul reprezinta o imbinare de fantastic si real, pe stilul unui alt proiect al lui Gondry, "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" ("Stralucirea eterna a mintii neprihanite"). Daca esti adepta stilului usor abstract al regizorului de a reda universul fantastic al viselor si al imaginarului personajelor sale, atunci Stephane, pe care Bernal il interpreteaza in film cu foarte mult farmec si entuziasm, te va convinge si te va cuceri.

Filmul il are in centrul sau pe Stephane, un visator convins. Venit sa lucreze la Paris intr-o intreprindere producatoare de calendare, Stephane duce o viata monotona, pe care o compenseaza insa din plin prin visele sale. In fata unor camere de luat vederi din carton, el isi imagineaza propria emisiune de televiziune despre... vis. Intr-o zi, face cunostinta cu vecina lui Stephanie, de care se indragosteste. Atrasa la inceput de excentricitatea acestui baiat surprinzator, fata il respinge in final. Stephane cauta o solutie la problema lui acolo unde domneste imaginatia...

Daca vrei sa il cunosti mai bine pe Stephane, salile cinematografelor iti sunt deschise. Noi iti propunem sa afli mai multe lucruri despre actorul care ii da viata.

Bernal s-a nascut in data de 30 noiembrie 1978, in Guadalajara, Mexic.
Si-a inceput cariera de actor inca din copilarie, cand a jucat impreuna cu parintii sai, actori de meserie, in mai multe piese de teatru. La varsta de 14 ani, a jucat intr-o telenovela intitulata "El abuelo y yo" (1992).

A jucat apoi in proiecte de film "exercitiu" pentru scoala si in scurtmetraje, cum ar fi "De tripas, corazon" (1996), regizat de Antonio Urrutia, film nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film la categoria Cel mai bun scurtmetraj, si "El ojo en la nuca" (2001), regizat de Rodrigo Pla. In "De tripas, corazon", a fost distribuit in rolul unui adolescent timid si tacut, ai carui prieteni se angreneaza intr-o aventura sexuala, excluzandu-l insa.

Bernal a urmat cursurile Scolii Centrale de Drama din Londra, fiind primul mexican acceptat in cadrul acestei prestigioase institutii de invatamant. Primul sau film de succes a fost "Amores perros" (2000), urmat de "Y tu mama tambien" (2001), in regia lui Alfonso Cuaron, in care a jucat alaturi de Diego Luna.

Pana la varsta de 17 ani, cand a parasit Mexicul si a plecat in Marea Britanie, Bernal aparuse deja in numeroase scurtmetraje si alte productii de teatru, exersandu-si abilitatile pentru marile proiecte care il asteptau in viitor. La jumatatea studiilor urmate la Londra, Gael Garcia a revenit in Mexic, pentru a filma "Amores perros" pentru regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu.

In aceasta poveste despre trei persoane diferite, ale caror vieti se intersecteaza din cauza unui accident fatal de masina, Bernal a jucat rolul Octavio, un baiat provenind dintr-un cartier sarac. Octavio se implica in luptele cu caini, incercand sa obtina bani sa fuga in lume cu femeia pe care o iubeste, cumnata sa insarcinata. Pelicula a fost nominalizata la o serie de premii de prestigiu, inclusiv un Oscar pentru Cel mai bun film strain, iar Bernal a devenit un star international.
A primit suficient de multa atentie din partea presei si oferte pentru filme de mare buget, insa a ales sa profeseze in continuare in tara sa natala.

A primit urmatorul sau mare rol in momentul in care regizorul Alfonso Cuaron a vizionat "Amores perros" si i-a oferit actorului unul dintre cele doua roluri principale din filmul "Y tu mama tambien". Aceasta pelicula i-a garantat lui Bernal statutul de actor serios si cu potential, iar perechea extraordinara pe care a format-o impreuna cu Luna nu a fost o surpriza pentru nimeni, din moment ce starurile sunt, in viata reala, prieteni foarte buni. Filmul a devenit un succes international si a obtinut Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai bun scenariu original.

Bernal a continuat sa accepte roluri provocatoare in filme latino-americane, cum ar fi rolul de preot in "The Crime of Father Amaro" (2002). Trimis sa asiste un preot in varsta, Parintele Amaro se indragosteste de o fata in varsta de 16 ani. Sfasiat intre dorinta carnala si devotamentul fata de credinta, personajul trebuie sa gaseasca puterea de a alege viata pe care si-o doreste. Filmul a fost nominalizat atat pentru Oscar, cat si pentru Globul de Aur, la categoria Cel mai bun film strain, in ciuda cronicilor atat pozitive, cat si negative pe care le-a primit.

Actorul a jucat apoi rolul unui student argentinian la Medicina, Ernesto Guevara de la Serna, care mai tarziu a devenit faimosul revolutionar cubanez Che Guevara, in productia cinematografica "The Motorcycle Diaries" (2004). Impreuna cu Alberto Granado (Rodrigo de la Serna), Guevara porneste intr-o lunga si indrazneata calatorie pe motociclete, incepand din Buenos Aries, trecand apoi prin Chile, calatorind peste Anzi si prin Amazon. Cei doi prieteni descopera adevarata America Latina, fapt care "trezeste" constiinta revolutionara a lui Guevara.
Din nou, Bernal a jucat intr-un film nominalizat la mai multe premii, printre care se numara un Glob de Aur pentru Cel mai bun film strain.

De asemenea, a mai jucat in proiectul celebrului regizor spaniol Pedro Almodovar, "La Mala Educacion" (2004), in care a interpretat mai multe roluri, printre care cel al unui actor oportunist si al unui travestit. Pentru ca este de origine mexicana, inainte de a primi rolul pentru aceasta pelicula a fost nevoit sa il convinga pe regizor ca poate imita un accent spaniol convingator...

Dupa aceasta performanta, starul a realizat primul sau film in limba engleza, "The King" (2006). Aici a dat viata personajului Elvis, un barbat eliberat din Marina americana, plecat in cautarea tatalui sau (William Hurt). Tanarul sfarseste prin a se implica intr-o relatie cu fiica acestuia (Pell James), respectiv sora vitrega a lui Elvis. Aceasta relatie ii permite sa se infiltreze in familie, ceea ce declanseaza violente si o adevarata tragedie.

In "La science des reves" (2006), bizara fantezie SF a regizorului Michel Gondry, Bernal intra in pielea unui tanar excentric si timid, ale carui vise ii invadeaza in mod constant viata reala. Dupa realizarea acestei pelicule care poate fi vazuta si pe marile ecrane romanesti, starul a facut din nou echipa cu Inarritu, pentru drama complexa si emotionanta "Babel" (2006), o examinare sfasietoare a confuziei, a fricii si a profunzimii dragostei.

"Babel" spune trei povesti care au loc pe continente diferite - Asia, Africa si America de Nord. Povestile au in comun un act simplu si intamplator de violenta - o femeie (Cate Blanchett), care calatoreste impreuna cu sotul sau (Brad Pitt) prin Maroc, este grav ranita de un glont ratacit tras in joaca de doi baieti (Said Tarchani si Boubker Ait El Caid).

Gael Garcia a interpretat rolul nepotului beat al menajerei cuplului (Adriana Barraza).
Barbatul incearca sa ii scoata ilegal din Mexic atat pe femeie, cat si pe cei doi copii ai cuplului american pentru care lucreaza aceasta. Toate povestile din "Babel" vorbesc despre nevoia de comunicare, de afectiune si de apropiere.

"Babel" a fost nominalizat la Oscar si multi critici au laudat performantele deosebite realizate de actorii sai. Bernal a inceput o serie de alte proiecte, inclusiv "El Pasado" (2007), o drama despre un cuplu care trece printr-o despartire urata si dificila. Actorul a trecut si in spatele camerei de luat vederi, regizand primul film din cariera sa, "Defecit" (2006), pelicula in care si joaca. Drama exploreaza modul in care doua clase sociale distincte interactioneaza la o adunare de familie mexicana.

In prezent, actorul filmeaza pentru "Rudo y Cursi", pelicula care urmeaza sa apara in anul 2008. De asemenea, mai are "pe maneca" doua proiecte, ambele aflate in stare de pre-productie: "Blindness" (2008) si "Pedro Paramo" (2009).

Si, pentru ca iti spuneam ca este unul dintre cei mai carismatici tineri actori, iata ca nu suntem singurii care credem acest lucru: in anul 2002, Gael Garcia a fost numit unul dintre cei mai frumosi 25 de oameni din lume, top realizat de revista "People en Espanol". Bernal a fermecat-o chiar si pe actrita Natalie Portman - cei doi au avut o relatie de peste un an, in perioada martie 2003 - mai 2004.

Idolii sai declarati sunt: Klaus Kinski, Daniel Day-Lewis si Marcello Mastroianni. Actorul sau preferat este Javier Bardem, starul precizand ca i-ar placea la nebunie sa lucreze cu el in viitor. In ceea ce priveste actritele, vedetele sale preferate sunt Emily Watson si Juliette Binoche.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod