Elisabeta a Romaniei - regina poeta

In general, barbatii au vanitatea de a considera ca numai ei sunt ceicare fac si scriu istoria si de aceea, reevaluarea locului si importanteijumatatii feminine a societatii romanesti se impune astazi intr-o epocaa reasezarii valorilor. Personalitatile, feminine de data aceasta, suntcele care atrag poate in primul rand privirea datorita rolului de model pecare il reprezinta, cat si actiunilor nemijlocite pe care le desfasoara.

Elita feminina romaneasca a completat, de-a lungul timpului intr-unmod stralucit partea masculina, opera studiata astazi destul deputin. Personalitatea care a imbinat poate cel mai fericit activitateade patronaj si mecenat cultural cu activismul social, doua directiifundamentale ale actiunii feminine in secolul al XIX-lea, a fost reginaElisabeta.

De pe malurile Rinului la gurile Dunarii
Elisabeta s-a nascut la 29 decembrie 1843 la Neuwied, ca cel dintaicopil al familiei printului de Wied, stapanul unui mic principat ce vafi incorporat in Reichul lui Wilhelm I nu peste multa vreme.
Nu va uitaniciodata padurile seculare in mijlocul carora si-a petrecut copilariasi adolescenta alaturi de cei doi frati ai sai, Wilhelm si Otto, de carea fost profund atasata, si pe care le va regasi peste trei decenii laSinaia, inconjurand castelul Peles, leaganul dinastiei Romaniei. Alaturide temele romanesti, padurea germana, Rinul ce curgea in apropierearesedintelor princiare, vor deveni subiecte prezente in opera literaraa viitoarei regine.

Educatia principesei nu s-a deosebit ca fond cu nimic de ceea ce inseamnain epoca pregatirea si instruirea unei tinere de aceeasi conditiesociala. Accentul va fi pus pe insusirea unei culturi clasice careia is-au alaturat muzica, pictura, invatarea limbii franceze. Ca forma insa,rigurozitatea impinsa pana la severitate nu a reusit sa inabuse elanurileromantice si deosebita sensibilitate ce o vor caracteriza pe Elisabetatoata viata.
Fara indoiala, calatoriile mai ales in Italia au contribuitdin plin la cultivarea gustului artistic si a dragostei pentru frumos,impulsionand energiile eroinei noastre sa iasa la suprafata in ciudaasprimei impusa in casa parinteasca. Nu in ultimul rand, trebuie saamintim educatia religioasa pe care familia protestanta i-a dat-o si cares-a impletit atat de bine cu cea catolica a sotului sau de mai tarziu,Carol I al Romaniei, si de aceea nu intamplator deviza familiei regalea fost "Nihil Sine Deo" (Nimic fara Dumnezeu).

La varsta de 26 de ani Elisabeta s-a casatorit cu principele domnitoral Romaniei, Carol de Hohenzollern - Singmaringen, primul monarhconstitutional in instoria romanilor. Casatoria s-a desfasurat laresedinta de la Neuwied in 1869 si a fost onorata de prezenta regineiAugusta, sotia regelui Prusiei si viitoarea imparateasa, care era nasade botez a Elisabetei, de participarea trimisilor imparatilor Rusieisi Frantei si de a reprezentantilor guvernului roman.
Cateva zile maitarziu, perechea princiara sosea in tara iar Elisabeta va descrie pestetimp impresia placuta pe care i-au produs-o peisajele pitoresti sicostumele viu colorate ale taranilor romani dar si surpinderea in fatalipsei drumurilor moderne, a comoditatilor vietii cotidiene si nu inutlimul rand chiar a palatului regal, modestele case Golescu de pe CaleaMogosoaiei neputand nicidecum suplini atributele unei resedinte regale.

Elisabeta, devenita regina in 1881 datorita proclamarii Romaniei dreptregat, sosea intr-o tara in care totul trebuia facut si a stiut saraspunda acestor provocari si sa refuze rolul simplu al unei figuriincoronate decorative, completandu-si in mod inspirat augustul consort.

Carmen Sylva - opera culturala si sociala
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod